AMERIKA’DA NASIL NOTER OLDUM?
ABD’ye adım attığım 22 yıl evvel yeşil kart (Green card) muamaleri için eşimle birlikte resmi yerleri dolaşıyorduk. Bir evrakın noterlenmesi gerekiyormuş. Eşim dedi ki “şurda bir noter var hemen oraya gidelim” Ben de Türkiyedeki gibi devasa bürosu olan ortalama 10-15 kişinin çalıştığı bir mekan bekliyorum. Dışardan bir de baktım tek odalı bir çiçekçi. İçeri girmeden eşime burasının noter olduğundan emin misin dedim.
Eşim de kendinden gayet emin bir şekilde evet dedi. İçeri girdik ismi Jose olan bizim çiçekçi, cekmecesinden teşbihte hata olmasın Süleymanın Mührünü (Noterlik Mührü) çıkardı kaşeledi imzaladı ve bize verdi. Eşim how much (Ne kadar) diye sorudugunda; noter Jose 20 Dolar dedi. 5 dakika süren işlemden sonra parayı verdik ve çıktık.
Ancak aklım noterde kaldı. Aylarca kendi kendime yahu nasıl böyle bir noterlik olur ve amiyane tabirle 5 dakikada Beşiktaş misali 20 Dolar kazanılır diye düşünüp durdum.
Bilahare etrafıma baktım epeyce noter var ancak kafaya koydum madem öyle işte böyle, ben de noter olmalıyım dedim. Dedim de nasıl olacağım bir bilgim yok. Kısa bir araştırma neticesinde etrafınızdaki 4 saygın kişinin noter olmak isteyen aday hakkında yazı yazması gerektiğini öğrendim. Sevgili Türk Avukat Murat Erkan hemen hakkımda yazıyı yazdı ve ben de muracaatımı yapıp Boston’daki Eyalet Binasına gönderdim.
Yanılmıyorsam bir ay sonra “Müracaatınız Kabul edilmiştir haftaya Salı günü 3 te yemin etmeye bekleniyorsunuz” yazan mektup elime geçtiğinde inanamamıştım işler bu kadar mı hızlı bu Amerika’da diye.
Yemin etmeye gittim ve bayan görevli 20 yıl sonra da olsa aklımdan çıkmayan su sözü söyledi. “Mr. Bozkurt raise your right hand and repeat after me” Sayın Bozkurt sağ elini kaldır ve dediklerimi tekrarla.
Amerikaya geleli henüz iki yıl olmuş ve Ingilizcem halen yeterli değil ve ben Noter olmak istemişim hele bir müracaat edeyim demişim ve kabul edilmişim ve şimdi de yemin etmem gerekiyor. Lakin ortada büyük bir sorun var. Yemin metninin çoğu hukuki terimler içeriyor ve bunların neredeyse hiçbirini daha önce işitmemişim.
Bayanın sözlerini dilim döndüğünce tekrarladım ancak yemin biterken içimden dedim ki “Eyvah hapı yuttuk bu hatun kabul etmeyecek” Korktuğum olmadı ve bayan “You are all set congratulations” dedi yani tebrik etti ve tabii ben müthiş sevindim.
Sonra etrafımda yüzlerce daha noterin olduğunu bir kez daha öğrendim ve bunun üzerine farklı birşey yapayım istedim ve tercüme işine gireyim dedim ve www.pashatranslation.com u kurdum.
Sevgili dostlar bu vesileyle son 20 yıldır ABD'de başta Türk toplumu olmak üzere binlerce kişiye hizmet ettim ve etmeye devam ediyorum.
Özellikle Turkiye’den gelen öğrencilerin diploma, transcript, nüfus kâğıdı ve bilumum evrakların tercumelerini uzman kadromuzla yapıp noterliyoruz. Vekaletname dahil her türlü evrakları hazırlayıp noterliyoruz.
İşin en zevkli tarafı özellikle Arap kardeşlerimiz (Türkler dahil çoğu Ortadoğu milleti gibi) Pazartesi sabah 7 deki randevusuna evraklarını hafta içinde notere onaylatmayı unutuyor ve hafta sonunda harıl harıl noter arıyor ve genelde de beni buluyorlar. Ben de 24 saat hizmet veridigimden ehlen ve sehlen diyorum.
Bir de birçok noter tercüme edilse bile Ingilizce dışındaki evrakları onaylamıyor çekindiklerinden (Kanunen mütercimin önünde onaylaması gerekir) biz de ayrım yapmadan gerek Türk toplumuna, gerekse Arap ve Latinlere hizmet etmeye devam ediyoruz.
Son bir hatırlatma; ABD’ye yeni gelmiş veya gelmeyi düşünenlere Türkiyede iken kaza yapmadıgınıza dair emniyet müdürlüklerinden evrak alıp gelin. Bizde tercüme edip onaylayalım ve böylece yeni geldiğiniz için çok yüksek olan araba sigortanız bu evrak sayesinde ucuzluyor.
Hepinize ABD’nin entellektüel başkenti Boston’dan selam, sevgi, saygı ve dahi muhabbetlerimi gönderiyorum.
Vesselam
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.