TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

İYİ Parti'nin "üniversite mezunu işsizler", HDP'nin "ilaç politikaları" ve CHP'nin "büyükelçi atamaları"na ilişkin grup önerileri kabul edilmedi

TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulunda CHP, HDP ve İYİ Parti'nin grup önerileri kabul edilmedi.

CHP, Danışma Kurulu toplanamadığı için "büyükelçi atamaları"na ilişkin araştırma önergesinin bugün görüşülmesini grup önerisi olarak Genel Kurula getirdi.

CHP İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz, büyükelçi olmanın özelliklerinden birisinin de bulunduğu ülkenin tasasını ve kıvancını paylaşabilmek olduğunu söyledi.

Bunu sağlayabilmek için liyakata uygun özel yeteneklerin gerektiğini ifade eden Çeviköz, şöyle konuştu:

"Türkiye Cumhuriyetini temsil eden bazı isimler maalesef bu özelliklerden yoksundur. Türkiye'nin halihazırda 142'si büyükelçi, 13'ü de daimi temsilci olmak üzere 155 misyon şefi görev yapmaktadır. Bu misyon şeflerinin 26'sı meslekten olmayanlar arasından seçilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti ve Dışişleri Bakanlığımızın tarihinin hiçbir döneminde böyle bir oran görülmemiştir. Üstelik bu oran azalacağı yerde tam tersine yükselmektedir. Geçmişte siyasi bir arka plandan gelenlerin ya da Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile bir tanışıklık ya da bir yakınlık ya da kendisine danışmanlık ilişkisi içinde bulunanların büyükelçi olarak görevlendirilmeleri, artık bir istisna olarak kabul edilebilir olmaktan çıkmıştır. Büyükelçi seçiminde esas, verilecek görevin gereklerini en iyi şekilde yerine getirebilecek olanı seçmektir."

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Çelik de büyükelçiliğin şerefli ve onurlu bir görev olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı tarafından son dönemde yapılan atamalarda liyakatın olmadığını, atananların ortak özelliğinin AK Partili olmaları olduğunu iddia eden Çelik, "Bu şekilde atanan büyükelçileri Egemen Bağış, Merve Kavakçı, Murat Mercan, Lütfullah Göktaş, Ayşe Sayan şeklinde sıralayabiliriz. Son olarak Avusturya Büyükelçiliğine ülkücü şehit Mustafa Erol'un katili Ozan Ceyhun atanmıştır. Türkiye'yi Dev-Yol'cu bir katil temsil edemez." ifadelerini kullandı.

AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora da dış politikada görev alacak kişileri yetkilendirme yetkisinin yürütme erkinde olduğunu söyledi.

Dünyada en fazla diplomatik temsilciliği bulunan ülkelerden birinin Türkiye olduğunu belirten Cora, "Yürütme erki bu yetkisini hukuka uygun bir şekilde kullanmaktadır. Atanan büyükelçilerimizle ilgili ithamların hakikatle hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. En başarılı büyükelçilerimizin dışarıdan atananlar olduğu ifade edilmektedir. Meslek içerisinden büyükelçi atanmasına karşı bir tavrımız da bulunmamaktadır. Verilen önergeyi hariciyedeki monşer lobisinin bir uzantısı olarak değerlendiriyoruz." diye konuştu.

Cora'nın konuşması üzerine söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Türkiye dış politikasını yürüten değerli diplomatların, "en başarılı isimler dışarıdan atananlar" kelimelerini hak etmediğini söyledi.

Bunun doğru bir yaklaşım olmadığının altını çizen Özel, "Sizin Avusturya'ya yolladığınız kişi Türkiye Cumhuriyeti'nden Avusturya'ya siyasi sığınmada bulunmuş, Türkiye'de cinayetle suçlanmış, yargılanmış ve davası zaman aşımından düşmüş birisidir. O kişi ile birlikte bir sürü isim telaffuz edilmektedir." dedi.

Türkiye'nin Kuala Lumpur Büyükelçisi Merve Kavakçı'nın ise ABD vatandaşı olduğunu söyleyen Özel, ABD vatandaşlarının ettiği yemini okuyarak, "Bu kişi bizim bayrağımızı alıp devleti temsil ediyor. Yazıklar olsun." ifadesini kullandı.

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan ise eski yıllarda büyükelçilerin yalnız törenlerde gözüktüğünü, hiçbir Türk yapısına, girişimine imkan vermediğini üzülerek takip ettiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Eleştirimiz, Türk olmaktan gurur duyduğunu söyleyemeyenleredir, Türklerin dertlerini, sıkıntılarını masaya yatırmayı zul addedenleredir. Sözüm ona Özgür Bey başta olmak üzere tüm partisi, 28 Şubat'ta demokrasinin yanında yer almışlardır. Az önce Özgür Bey'in büyük bir coşkuyla okuduğu ABD vatandaşlığına geçiş metninin, aslında 28 Şubat döneminde başını kapattığı için milletvekili olamadığı için mecburen usulü bir işlemden dolayı olan bir tarihi hatıra olduğunu unutmuş olduğunu üzülerek gördüğümüzü ifade etmek isterim. İsterdim ki Özgür Bey, 'bizim kriterlerimize göre bazı yanlış atamalar var' deseydi. Kuala Lumpur atamasıyla ilgili 'bir hakkın teslimi için geç kalmış bir atamadır, iyi yapmışsınız.' demesini beklerdim."

CHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

Genel Kurulda, İYİ Parti'nin "üniversite mezunu işsizler", HDP'nin de "ilaç politikaları" ile ilgili grup önerileri de kabul edilmedi.

Grup önerilerinin ardından Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu Teklifi'nin görüşmelerine geçildi.


Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 186 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler