İstanbul Bilgi Üniversitesi öğrencisi migren ağrılarını hafifletmeyi amaçlayan cihaz geliştirdi
İstanbul Bilgi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Başkanı Prof. Dr. Özlem Er:- "Endüstriyel Tasarım Bölümü Bitirme Projeleri'nde öğrencilerimiz kendilerinin tespit ettikleri problemlerin çözümlerine yönelik tasarım önerileri geliştiriyor"
İstanbul Bilgi Üniversitesi öğrencisi, migren hastalarının ağrılarını doğal yöntemlerle hafifletmek amacıyla MigRelieve adlı tamamlayıcı tıbbi ürün tasarladı.
Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, üniversitesinin Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencisi Yusuf Sayın, geliştirdiği cihazla sıcak kompres, soğuk kompres ve titreşim terapisi olmak üzere üç farklı mod sunarak migren hastalarının ağrılarını yönetmelerine yardımcı olmayı hedefliyor.
Sayın'ın, İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Özlem Er, Refik Burak Atatür, Suat Batuhan Esirger ve Yetkin Yazıcı'nın danışmanlığında geliştirdiği, 15 dakikalık seanslar halinde çalışarak migren ağrısını hafifletmeyi amaçlayan MigRelieve, piyasadaki benzer ürünlerden farklı olarak sıcak kompres, soğuk kompres ve titreşim terapisi olmak üzere üç farklı rahatlama yöntemini bir arada sunarak hastaların yaşam kalitesini artırmayı amaçlıyor.
Cihaz, kullanıcılara günlük aktiviteleri arasında rahatlama olanağı sunarak dengeli ve sağlıklı bir yaşam tarzını destekleyerek ilaç bağımlılığını azaltmayı hedefliyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen proje danışmanlarından üniversitenin Endüstriyel Tasarım Bölümü Başkanı Prof. Dr. Er, ders yürütücüleri olarak öğrencileri araştırmaya ve doğru sorular sormaya yönlendirdiklerini belirtti.
Er, "İstanbul Bilgi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Bitirme Projeleri'nde öğrencilerimiz kendilerinin tespit ettikleri problemlerin çözümlerine yönelik tasarım önerileri geliştiriyor. Her öğrenci kendi tespit ettiği problem alanında bilgisi olan, söz konusu problemi bizzat deneyimleyen kişilere ulaşıyor, onlardan bilgi ve görüş alıyor. Tasarım süreci boyunca da bu kişilerden geri bildirim almaya devam ediyorlar." ifadelerini kullandı.
- "Tasarımımın ergonomik ve kullanıcı dostu olmasına özen gösterdim"
Cihazı tasarlayan Sayın, tasarımda migren hastalarıyla bireysel görüşmeler yaparak çeşitli rahatlama yöntemlerini incelediğini kaydetti.
Sayın, "Kullanıcı analizi yaparak hastaların ihtiyaçlarını belirledim. Doktorlar ve uzmanlarla görüşmeler yaparak migren ağrısının fizyolojik etkilerine göre cihazımı geliştirdim. Mod seçeneklerini, soğuk kompres, sıcak kompres ve ritmik titreşim gibi migren ağrısını hafifletmede etkili olan yöntemlerden seçtim. Tasarımımın ergonomik ve kullanıcı dostu olmasına özen gösterdim." değerlendirmesinde bulundu.
Gelecek dönemde mühendislerle ve doktorlarla işbirliği yaparak MigRelieve'i ticarileştirmeyi arzu ettiğine dikkati çeken Sayın, projeyi tasarlarken annesinin yıllardır yaşadığı şiddetli migren ağrılarından yola çıktığını aktardı.
Sayın, "Annem migren hastası ve onun zor anlarını büyürken gözlemledim, hayattan kopmuş gibi davranıyor ve çok fazla ilaç tüketiyordu. Bu deneyim, annem gibi şiddetli baş ağrısı çeken insanlar için ilaç kullanmadan ağrılarını hafifletebilecekleri ve günlük aktivitelerine devam edebilecekleri bir çözüm bulmayı amaçlayan bir ilham kaynağı oldu." açıklamalarında bulundu.
Kaynak:
Bu haber toplam 65 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.