Yönetmen Vuslat Saraçoğlu: "Kendimi ait hissetmediğim işlerde olmamaya çalışıyorum"
"İnanmadığım bir şeyin içerisinde hiçbir zaman olmam. Her ne kadar çok uğraşsam da sinemacılığı ana mesleğim gibi görmediğim için böyle bir lüksüm de var. Bir şeyi meslek edindiğiniz zaman, o bir zorunluluğa kavuşuyor. Ben ise o amatör ruhu korumaya çalışıyorum"
Yönetmenliğini ve senaristliğini üstlendiği "Borç" adlı filmiyle festivallerden ödülle dönen Vuslat Saraçoğlu, "Kendimi ait hissetmediğim işlerde olmamaya çalışıyorum." dedi.
TRT World Citizen tarafından düzenlenen "Humanitarian Film Festival"de (İnsani Film Festivali) jüri üyeliği yapan Saraçoğlu, sinema kariyeri ve gelecekteki hedeflerine ilişkin AA muhabirine açıklamada bulundu.
Festivalin tematik bakımdan önemine vurgu yapan Saraçoğlu, "Çok güzel ve deneyimli jüri üyeleri vardı. Seçkiyi oluştururken ve seçki içinden ödül alan isimleri belirlerken çok verimli bir süreç geçirdik. Çok verimli ve faydalı bir festival. Tematik olması açısından da çok önemli." diye konuştu.
Vuslat Saraçoğlu, sinemaya oyunculukla adım attığını, daha sonra senarist ve yönetmen olarak devam ettiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Şimdiye kadar iki uzun metraj kurmaca, bir de belgesel film yaptım. Kurmaca filmlerinden birisi 'Borç', diğeri 'Bildiğin Gibi Değil'. Borç filmim, İstanbul Film Festivali'nde 'En İyi Film Ödülü'nü aldı ve yurt dışında festivallere katıldı. İkinci filmim de yeni bitti ve festival yolculuğuna başlayacak."
- "İnanmadığım bir şeyin içerisinde hiçbir zaman olmam"
Bir süredir kendi projelerine yoğunlaştığının altını çizen Saraçoğlu, "Kendi filmlerimde oynamıyorum. Başka oyuncularla çalışıyorum. Popüler projelere de şimdilik denk gelemedim. Kendi projelerimi bitirdikten sonra o tür projelere de ağırlık vermeyi düşünüyorum." ifadelerini kullandı.
Saraçoğlu, sinemada seçici davrandığının altını çizerek, şöyle devam etti:
"İnanmadığım bir şeyin içerisinde hiçbir zaman olmam. Her ne kadar çok uğraşsam da sinemacılığı ana mesleğim gibi görmediğim için böyle bir lüksüm de var. Kendimi tam anlamıyla ifade edemediğim ve kendimi ait hissetmediğim işlerde olmamaya çalışıyorum. Bir şeyi meslek edindiğiniz zaman, o bir zorunluluğa kavuşuyor. Ben ise o amatör ruhu korumaya çalışıyorum. Bu şekilde daha sağlıklı bir bağ kuruluyor, daha özgür bir alan tanıyorsunuz kendinize. Gereksinimlerinizi dinlemeyi öğreniyorsunuz. O sebeple böyle bir yolu seçtim."
İsrail'in son bir aydır Filistin'e yönelik saldırılarına da değinen Saraçoğlu, "Çok sıkıntıyla izlediğimiz, hatta çoğu zaman izleyemediğimiz bir durum yaşanıyor. Çok korkunç. Bir an önce son bulmasını istiyoruz." dedi.
- Vuslat Saraçoğlu
Sinemaya yüksek lisans öğrenimi sırasında, üniversitedeki senaryo atölyelerine katılarak başlayan Vuslat Saraçoğlu, bu dönemde senaryosunu yazdığı "Kakafoni" adlı kısa film projesiyle 2010'da Saraybosna Film Festivali'nin "Talent Campus" bölümüne katıldı.
İlk belgesel projesi "Müslüm Baba'nın Evlatları"nı 2013'te çeken Saraçoğlu, Murat Düzgünoğlu'nun çektiği 2014 yapımı "Neden Tarkovski Olamıyorum" filminde yapım koordinatörü ve oyuncu olarak yer aldı.
Yönetmenliğini yaptığı ilk uzun metraj filmi "Borç" ile 2018'de İstanbul Film Festivalinde "Altın Lale En İyi Film", Boğaziçi Film Festivali’nde "En İyi Kurgu" ve "En İyi Kadın Oyuncu", Malatya Film Festivali'nde ise "En İyi İlk Film" ödüllerine değer görüldü. Saraçoğlu, iyilik kavramını sorguladığı filmde, kendisinin yazdığı bir şarkıya da yer verdi.
Kaynak:
Bu haber toplam 79 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.