Yeşil Kart çekilişi için başvurular bugün başlıyor
ABD tarafından ülkedeki göçmenler arasındaki çeşitliliği artırmak için her yıl düzenli olarak yapılan Yeşil Kart (Green Card) çekilişi için başvurular bugün başlıyor. Başvuruların sadece resmi internet sitesi üzerinden yapıldığını vurgulayan Amerikalı yet
ABD'de süresiz çalışma ve oturum imkanı sunan Yeşil Kart için düzenlenen çekilişin başvuruları bu yıl 1 Ekim-3 Kasım'da yapılacak. Çekilişe katılabilmek için, ülke şartını sağlamanın yanında lise mezunu olmak ya da asgari iki yıl eğitim gerektiren bir işte en az 5 yıl çalışmış olmak gerekiyor.
Konuyla ilgili AA'ya konuşan ABD Ankara Büyükelçiliği Başkonsolos Yardımcısı Valerie J. Chittenden, normal şartlarda ABD'ye göç edebilmek için kişinin ya ABD'de yaşayan bir akrabaya sahip olması ya da çalıştığı şirketin sponsor olması gerektiğini hatırlattı ancak Yeşil Kart çekilişiyle bu imkana sahip olmayanların da Amerika'ya göç etme fırsatı elde ettiğini söyledi.
Çekilişle her yıl dünya genelinde 50 bin kişinin Yeşil Kart'a kavuştuğunu belirten Chittenden, kazananların bilgisayar tarafından tamamen rastgele seçildiğini ifade etti.
Başvuruların sadece www.dvlottery.state.gov adresi üzerinden yapıldığını vurgulayan Chittenden, bunun dışında hiçbir siteden başvuru yapılamayacağının ve başvuru için kesinlikle ücret talep edilmediğinin altını çizdi.
Başvuru formunun anlaşılır olduğuna dikkati çeken Chittenden, formun doğru şekilde doldurulmasının önemine işaret etti. Formda yer alan ülke şartıyla ilgili olarak da "Vatandaşı olduğunuz ülke değil, doğduğunuz ülke önemli" diyen Chittenden, aynı yıl içinde birden fazla başvuru yapanların eleneceğini ancak evli çiftlerin birlikte başvurarak şanslarını artırabileceğini ifade etti. Chittenden, "Son günü beklemeyin. Milyonlarca insan başvuruyor. Bilgisayarınız çalışmadığı için şansınızı kaybetmek istemezsiniz" diye konuştu.
"Sonuç web sitesi üzerinden kontrol edilmeli"
Sonuçların mayısta açıklanacağını belirten Chittenden, Yeşil Kart alma hakkı kazandıkları yönünde kimseye e-posta göndermediklerini de vurguladı. İnternetten "Green Card kazandınız, tebrikler", "Sonraki adıma geçmek için para yatırmalısınız" şeklinde mailler dolaştığını hatırlatan Chittenden, "Kesinlikle böyle mailler göndermiyoruz. Sonucu başvuruda verilen doğrulama numarası ile site üzerinden kendiniz kontrol etmeniz gerekiyor" dedi.
Başvuru için danışmanlık hizmeti sunan şirketlerin olduğunu da hatırlatan Chittenden, "Bunları kullanmak zorunda değilsiniz. Tercih size kalmış. İnsanların başvurunun ücretsiz olduğunu bilmesini istiyoruz" ifadesini kullandı.
"Sonuçlar açıklandığında, bazı insanlar 'kazandım, istediğim kadar vaktim var' deyip son dakikaya kadar bekliyorlar ama maalesef şanslarını kaybediyorlar. Kazanan başvuruların süresi sonsuza kadar değil sadece bir yıl'' diyen Chittenden, çekiliş sonuçları açıklandıktan sonra kazanların bir yıl içinde başvuruda bulunmaları gerektiğini söyledi.
Çekiliş sonunda kazanılacak Yeşil Kart'ın ABD'de süresiz yaşama ve çalışma hakkı sunduğunu ancak ABD vatandaşlığı anlamına gelmediğini belirten Chittenden, vatandaş olabilmek için başka kriterlerin ve ayrıca bir sürecin olduğunu ifade etti. Chittenden, "Pek çok insan uzun yıllar ABD'de yaşıyor ve kendi ülkelerinin pasaportlarını hala tutuyorlar. ABD kanunları gereği pasaportunuzdan vazgeçmeniz gerekmiyor" şeklinde konuştu.
Kişinin Yeşil Kart sahibi olduktan sonra ABD'de sürekli ikamet etmesi gerektiğini hatırlatan Chittenden, "Ülke dışına çıkar ve bir yıldan fazla kalırsanız (Yeşil Kartı) kaybedersiniz. Bu durumda yeniden çekilişe katılmak ya da diğer göçmenlik yollarını kullanmak gerekir" ifadesini kullandı.
Sürecin en sonunda, sadece vize almak için para ödenmesi gerektiğini dile getiren Chittenden, "Bu da sadece ABD elçiliklerinde ya da web sitemiz aracılığıyla ödeniyor" diye konuştu.
Chittenden, 10 Ekim'de öğleden sonra elçiliğin Facebook sayfası üzerinden Türkçe olarak düzenleyecekleri sohbetle konu hakkında bilgi vereceklerini ve soruları cevaplayacaklarını sözlerine ekledi.
https://www.dvlottery.state.gov/
Bu haber toplam 1268 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.