Van'da besicilere verilen "sürü" desteğiyle hayvan varlığı artırılıyor
Hayvancılığın geliştirilmesi için "Köyümde yaşamak için bir 'sürü' nedenim var" projesi kapsamında Van'da 1422 besiciye 141 bin koyun dağıtıldı- Van Valisi Ozan Balcı:- "Hedefimiz 10 bin aileye 1 milyon koyun verilmesini sağlamak. Burada küçükbaş hayvan varlığı 3,5 milyon. İnşallah bu projeyle 7-8 milyon olacak"
MESUT VAROL - Geniş mera ve yayla varlığıyla küçükbaş hayvancılığın yaygın yapıldığı Van'da, "Köyümde yaşamak için bir 'sürü' nedenim var" projesi kapsamında 1422 besiciye üç yılda 141 bin koyun desteği verildi.
Küçükbaş hayvan varlığı bakımından ilk sıralarda yer alan kentte, yasaklı yayla ve meraların yeniden kullanıma açılması ve devletin sağladığı destekler hayvancılık yapanları memnun etti.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ziraat Bankası iş birliğinde 2020'de hayata geçirilen "Köyümde yaşamak için bir 'sürü' nedenim var" projesi de bölgede küçükbaş hayvancılığın gelişmesine katkı sağlıyor.
Kentte koyun yetiştiriciliği yapan besicilerin sürülerinin 100 baş ve üzerine çıkarılmasının hedeflendiği projeyle, köylerden kente göç edenlerin tekrar doğdukları topraklara dönerek yeniden hayvancılığa başlamaları da teşvik ediliyor.
Bu kapsamda, kırsal bölgelerdeki mahallelerine dönerek hayvancılık yapmak ya da sürüsündeki hayvan sayısını artırmak isteyen 14 bin 65 kişi tarım ve orman müdürlüklerine müracaat etti. Bu çiftçilerden 13 bin 843'ünün başvuruları kabul edildi, 1422 kişiye 141 bin koyun desteği verildi.
- "İnşallah projeyle küçükbaş hayvan sayısı 7-8 milyon olacak"
Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı, AA muhabirine, mera yüzölçümü ve küçükbaş hayvan varlığı bakımından ülkenin en zengin illerinden birinin Van olduğunu söyledi.
Kentin bu potansiyelini değerlendirmek için çaba gösterdiklerini belirten Balcı, "Burası aynı zamanda da tarım memleketi. Koyun varlığını artırmak için Ziraat Bankası ile protokol imzaladık. Tarım ve Orman Bakanlığı da destekliyor. Çiftçilerimize sıfır faizli, bir yıl ödemesiz ve beş yıl vadeli koyun kredisi kullandırıyoruz. Şu ana kadar 1422 aileye kullandırdık. Hedefimiz 10 bin aileye 1 milyon koyun verilmesini sağlamak. Burada küçükbaş hayvan varlığı 3,5 milyon. İnşallah bu projeyle küçükbaş hayvan sayısı birkaç yıl içinde 7-8 milyon olacak." dedi.
Hayvan varlığını artırmak için meraların ıslahı konusunda çalışma yürüttüklerini anlatan Balcı, şunları kaydetti:
"Çiftçilerimizin kaba yem bitkisi ihtiyacını karşılamak için sertifikalı arpa, buğday, korunga ve yonca tohumu veriyoruz. Çiftçilerimize hem bakanlık hem de belediyenin imkanlarıyla 170 milyon lira değerinde sertifikalı tohum verdik. Aynı zamanda tarımsal sulama göletleri yapıyoruz. 5 tarımsal sulama göletinin temeli atıldı. Bir tane de tarımsal sulama amaçlı barajımızın ihalesi yapılacak. Bu göletleri bitirdiğimiz zaman, mera ıslahını tamamladığımız zaman, tohum ve küçükbaş hayvan desteğiyle hayvan varlığında istediğimiz sonuca varacağımıza inanıyorum. Üretim önemli. Her zaman çiftçilerimizin yanındayız, onların hayatlarını kolaylaştırmak için elimizden gelen gayreti göstermekten büyük mutluluk duyuyoruz."
- "Giderek hayvan sayımızı artırıyoruz"
Projeden yararlanarak 100 koyun desteği alan besici Çetin Akgül de "Hayvancılık babadan bize kalan bir meslek. Hayvancılığın bitme noktasına geldiği yerde bu proje devreye girdi. Ben de projeden yararlandım. 2022'de 100 hayvan aldım. Giderek hayvan sayımızı artırıyoruz. Büyük bir avantaj. Ekonomik sıkıntılar nedeniyle hayvancılık bitiyordu. Bu proje çiftçilere büyük katkı sağladı. Proje sayesinde hayvan varlığımız artıyor. İmkanı olan herkes yararlanmalı. Kesinlikle kaçırılmaması gereken bir proje." değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak:
Bu haber toplam 87 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.