Türkler ABD Kongresinde Daha Etkin Olmalı"

Türkler ABD Kongresinde Daha Etkin Olmalı"

Amerika’daki Türk sivil toplum kuruluşlarından biri olan WisdomNet, Amerika’da yaşayan Türk aileleri bir araya getirmek için her yıl geleneksel olarak düzenlediği ‘retreat’ toplantısında bu yıl bır kongre üyesini ağırladı.

Amerika’daki Türk sivil toplum kuruluşlarından biri olan WisdomNet, Amerika’da yaşayan Türk aileleri bir araya getirmek için her yıl geleneksel olarak düzenlediği ‘retreat’ toplantısında bu yıl bır kongre üyesini ağırladı. Türkiye’den konuşmacı olarak davet edilen Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Medeniyetler İttifakı Enstitüsü Dekanı Prof. Recep Şentürk ve Star gazetesi yazarı Sibel Eraslan’ın yanısıra Amerikan kongresinin ilk Mülsüman kongre üyesi Keith Ellison da konuşmacılar arasındaydı.

Doğu Pennsylvania da, Splitrock Resort’ta gerçekleşen toplantıda konuşan Minnesota Eyaleti kongre üyesi Ellison, SETA DC başkanı Erol Cebeci, Zekat Foundation of Amerika’ CEO’su Halil Demir gibi seçkin konukların yanısıra Türkiye ve Amerika’nın değişik yerlerinde 100 yakın davetlinin katıldığı programda bir konuşma yaptı ve özellikle Amerikan toplumu içinde yaşayan müslümanlar ve göçmenlerin sorunları ve çözüm önerileri üzerine önemli açıklamalarda bulundu.

Kongre üyesi Ellison, önce son 10 yılda ekonomik ve demokrasi açısından katettiği mesafeye vurgu yaparak Türkiye’ye olan hayranlığını dile getirdi. Ellison, “Gezi sürecinden beri Türkiye dışarıda farklı bir şekilde gündeme geliyor, ancak Gezi süreci aslında Türkiye’de demokrasinin sağlıklı bir şekilde işlediğinin, insanların protesto özgürlüğünün olduğunu ispatı olarak değerlendirilmeli.” şeklinde konuştu. Keith Ellison, Suriye krizi bağlamında, Başbakan Erdoğan’ın gösterdiği liderliğe de değinerek Türk hükümetinin savaştan kaçan mültecilere yaptıği yardımların dünyaya örnek olduğunu vurguladı. Benzer şekilde Türkiye’nin özellikle Somali gibi fakir ülkelere yaptığı insanı yardımların başka hiç bir ülke tarafından yapılmadığının altını çizdi.  Türkiye Cumhuriyeti Başbakanının Somaliye uzun yıllardan sonra giden tek devlet başkanı olduğunu ve onu çok takdir ettiğini belirtti.

Amerika’da yerleşik müslümanların ve Türk-Amerikan toplumunun yerel ve federal siyasi sistemde daha fazla görev alması gerektiğinin önemine vurgu yapan Ellison, lobicilik faaliyetleri konusunda da, “Emin olun ki, Washington’da size tanımayan, isteklerinizi bilmeyen bir çok milletvekili var. Eğer bunlara elinizde dosyalarla giderseniz, taleplerinizi dile getirirseniz, hatta e-posta, telefon ve mektup ile ulaşırsanız emin olun bir şekilde sonuç alırsınız.” diye konuştu. Bu bağlamda bir katılımcının sorduğu, Ermeni sözde soykırımı ile ilgili kongrede bekleyen tasarılarla ilgili olarak da Minnesota Milletvekili, “Ben önceden Ermenilerin soykırıma uğradığını düşünüyordum ve desteğim de bu konudaydı, çünkü hep şimdiye kadar, Ermeniler ellerinde taleplerle gelmiş kendi tezlerini anlatmıştı. Kimi dinlerseniz ona inanırsınız. Ancak sizin gibi Türk-Amerikan toplumu temsilcilerinin bana ulaşması ile madalyonun diğer yüzünü de gördüm. Artık daha adil bir tutum ve duruş sergileyebilirim. İşte bende örneği görüldüğü üzere, sizin kendi tezlerinizi anlatmak, taleplerinizi dile getirmek için siyasetle ilgilenmeniz, aday olmanız, eğer şahsen aday olmayı tercih etmesseniz bile, sizin sesiniz olacak adayları desteklemeniz gerekiyor.” dedi.

Mütevelli Heyet Başkanlığını işadamı Murat Güzel’in, başkanlığını da Kemal Birtek’in yaptığı WisdomNet’in davetlisi olarak Ağustos ayında Türkiye’yi ziyaret edeceğini belirten Keith Ellison, 7 yıldır Amerikan Kongresinde Minnesota Eyaleti’nin 5’ci bölgesinden Demokrat Parti milletvekili olarak bulunuyor. Ellison, Kongre’de Finans Komitesinde yer  alıyor. Demokrat Parti deki  Progressive Caucus un kurucularından olan Keith Ellison kongredeki demokratlar arasında  en onemli 3 üncü üyedir.

Bu haber toplam 1249 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler