Tıraşa türkü arası verilen berbere, şehir dışından da müşteri geliyor
Gazi Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı mezunu olan ancak ilkokulda başladığı baba mesleği berberliği de sürdürmek isteyen Burak Bilgili, tıraşı türkü söyleyerek yapıyor, tıraşın ardından istek parçaları da sazla çalıyor- Burak Bilgili:- "Çok enteresan ama İstanbul'dan, İzmir'den, civar illerden, yakın illerden, Çorum, Çankırı'dan, Aksaray'dan böyle duyup geliyorlar. Hem zanaatımı icra edip hem de doğru türkü okuyabilmek beni çok mutlu ediyor. İkisini harmanladığım zaman da iyi bir şey çıkıyor ki
MUHAMMED NURİ ERDOĞAN - Gazi Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı mezunu Burak Bilgili, ilkokulda başladığı baba mesleği berberliği hem tıraş yapıp, hem türkü söyleyip saz çalarak sürdürüyor.
Bilgili'nin Çankaya ilçesindeki berber dükkanı Ankaralıların yanı sıra ününü duyup şehir dışından gelen müşterileri de ağırlıyor.
Burak Bilgili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, berberliğe ilkokul yıllarında ustası da olan babasının yanında başladığını, eğitim hayatını da bu zanaatla birlikte sürdürdüğünü söyledi.
Gazi Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarını bitirdiğini, müzik konusunda özel dersler verdiğini, üniversitede okutman olarak da görev yaptığını anlatan Bilgili, "Müzik bizim ata kültürümüz. Bektaşi geleneğinde büyüdüğüm için çok küçük yaştan beri türküleri dinliyorum. Kulak aşinalığı oluyor, bunu eğitime çevirip mesleğime de yansıttım. Gayet memnunum." diye konuştu.
Bilgili, öğrencilik yıllarında berberlik yapmayı sürdürdüğünü dile getirerek, "Müşteriler saz çaldığımı görüp türkü istemeye başladılar. Bu da kendimi geliştirmeme sebep oldu. Bazen sanat müziği de istiyorlar, onu da icra ediyorum. Sadece sazla değil, normal tıraş ederken de türkü söylüyorum." dedi.
- Bazen hüzünden bazen neşeden tıraşa ara veriliyor
Bilgili, saz çalıp türkü söyleyerek tıraş edildiğini duyup şehir dışında gelen müşterileri de olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Çok enteresan ama İstanbul'dan, İzmir'den, civar illerden, yakın illerden, Çorum, Çankırı'dan, Aksaray'dan duyup geliyorlar. Bu da beni çok mutlu ediyor. Yani hem zanaatımı icra edip hem de doğru türkü okuyabilmek beni çok mutlu ediyor. İkisini harmanladığım zaman da iyi bir şey çıkıyor ki gelen giden çok.
Türkü dinlerken duygularına hakim olamayıp tıraşa ara verenler oluyor. Bazen de neşelenip türkünün ortasında her yeri kıl olma pahasına oynayanlar oluyor. Hoşuma gidiyor. Müziğin açamayacağı kapı yoktur. Yani müzik, moralimizi, ruhumuzu, özümüzü bir şekilde harmanlıyor, bizi bazen dinlendiriyor, bazen neşelendiriyor, bazen ağlatıyor. Yani müzik evrensel olduğu için her gönle dokunabiliyorsunuz."
- "Önemli olan saç tıraşı değil, kendini iyi hissetmek"
Müşterilerden emekli devlet memuru Uğur Güvel, her ay Bilgili'ye geldiğini, burada kendisi iyi hissettiğini söyledi.
Tıraş olurken Bilgili'nin söylediği türküye eşlik ettiğini belirten Güvel, "Yenimahalle'den buraya geliyorum. Orada da berber var ama burada önemli olan saç tıraşı değil, kendini iyi hissetmek. Yaklaşık 5 senedir buraya geliyorum. Arkadaşlara da tavsiye ediyorum. Tıraşa başlamadan Burak Bey bir resital veriyor, ondan sonra da müdavimi oluyorlar." diye konuştu.
Kaynak:
Bu haber toplam 102 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.