TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

CHP ve HDP'nin, deprem konusunda araştırma komisyonu kurulmasına ilişkin grup önerileri kabul edilmedi - AK Parti Grup Başkanvekilleri Bülent Turan:-"İhtiyaçsa tartışır, karar veririz. 2010'da bütün partilerin ortak önergesiyle deprem komisyonu kuruldu, a

TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulunda CHP ve HDP'nin, deprem konusunda araştırma komisyonu kurulmasına ilişkin grup önerileri kabul edilmedi.

Genel Kurulda, CHP ve HDP'nin araştırma komisyonu kurulmasına ilişkin grup önerileri ele alındı.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, 1999 depreminden sonra "deprem vergisi" konulduğunu, alanların yaratıldığını anımsatarak, "İstanbul'da bu sayı 496'ydı. İktidarınızda, bu alanlar iştahınızı kabarttı, nasıl malı götürürüm, rant elde ederim gözüyle baktınız. Bunlardan sadece 77'si kaldı, 419'una AVM diktiniz." dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, olası bir İstanbul depreminin, Elazığ depreminin binlerce kat etki yaratacağını belirterek, bunu önlemenin yolunun bilim adamlarına, Naci Görür'e kulak vermek olduğunu söyledi. Şeker, bilimden gidilmeyen yolun karanlık olduğunu dile getirdi.

AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahatttin Minsolmaz, afet ve depremlerin, siyasetin üzerinde bir konu olduğunu ifade etti.

Bir canın, bir yaralının çok önemli olduğunu belirten Minsolmaz, afet alanlarında çok ciddi çalışmalar yapıldığını anlattı.

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, grup önerisinin reddinin, usul ve teknik konudan ibaret olduğunu söyledi.

Turan, Mecliste çok sayıda komisyonun çalıştığını, şimdiye kadar birçok konuda ortak öneri verilerek araştırma komisyonları kurulduğunu, ihtiyaçsa tekrar adım atacaklarını belirtti. Turan, Türkiye'nin depremle karşı karşıya kaldığına yönelik bir gerçeğin bulunduğuna işaret etti.

Bülent Turan, çok sayıda mevzuat değişikliği yapıldığını, kentsel dönüşüm başta olmak üzere çok önemli adımlar atıldığını anlattı.

Turan, devletin kurumlarının, askerin, polisin deprem bölgesinde insan üstü gayretle süreci götürdüğünü dile getirdi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Turan'a, "Anlamadım, var mısınız yok musunuz, depremi araştıracak mıyız araştırmayacak mıyız?" diye sordu.

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, "Biz önerge verdik diye reddediyorlarsa, araştırma önergesi versinler biz desteklemeye hazırız. Bu konu ciddi bir meseledir." dedi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan da komisyon kurulmasına destek vereceklerini dile getirdi.

Bunun üzerine yeniden söz alan Bülent Turan, Genel Kurulda her gün 5 partinin, araştırma önergesi için söz alıp, talepte bulunduğunu, AK Parti olarak da Meclisin gündemi olduğu için usulen reddettiklerini anlattı.

Turan, "İhtiyaçsa tartışır, karar veririz. 2010'da bütün partilerin ortak önergesiyle deprem komisyonu kuruldu, aylarca çalışıp, yüzlerce sayfadan oluşan önemli bir rapor koymuşlar. Raporu hükümet değerlendirmiş. Bir rapor zaten var. Mesele komisyonu kurma meselesi değil. Daha önce komisyonun kurulmasından kaynaklı yasal bir fayda var. Eğer buna rağmen ihtiyaçsa beraber değerlendiririz." dedi.

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, araştırma komisyonu kurulması konusunda bütün partilerden destek beklediklerini ifade etti.

AK Parti İstanbul Milletvekili Hulusi Şentürk, riskli olup acil yıkılması gereken 197 bin yapıdan 165 binin yıkımının gerçekleştirildiğini, önümüzdeki 5 yıl içinde 1,5 milyon yapının dönüştürülmesinin hedeflendiğini anlattı.

Şentürk, yapılanların elbette yeterli olmadığını, coğrafi şartlar ve uzun yıllardan bugüne gelen sağlıksız yapı stoğunun büyük boyutlarda olduğunu belirterek, toplumsal bilinç düzeyinin önemine işaret etti.

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, 2010'da depremle ilgili Meclis Araştırma Komisyonu raporu bulunduğuna işaret ederek, cumhuriyet kurulduğundan beri depremle ilgili pek çok kanun düzenlemesi yapıldığını kaydetti.

Bugüne kadar depremin bütün partilerin, hükümetlerin meselesi olduğunu dile getiren Zengin, Mecliste bu konuların konuşulmasının, ikazların kıymetli olduğunu söyledi.

Zengin, ellerinde bir rapor olduğuna işaret ederek, rapordaki konuların hangilerinin hayata geçtiğine dair bir değerlendirme yapabileceklerini vurguladı.

Görüşmelerin ardından her iki grup önerisi de kabul edilmedi.

Daha sonra AK Parti'nin, Meclisin şubat ayı da dahil çalışma saatlerini ve gündemini belirleyen grup önerisi kabul edildi.


Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 126 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler