Suriye'de Yabancı Militan Varlığı Esed'e Yarıyor

Suriye'de Yabancı Militan Varlığı Esed'e Yarıyor

Suriye’deki çatışmaları durdurmak için yürütülen uluslararası çabalar boşa çıktı. İsyancılar ve Esat güçleri, ufukta zafer görünmeyen savaşı sürdürüyor. Suriye krizine yabancı militanların da karışmış olması, durumu daha da karmaşık hale getiriyor

Suriye’de savaş, dördüncü yılına girdi. Birleşmiş Milletler verilerine göre bugüne kadar çatışmalarda 100 bin kişi öldü. Esat rejimi isyancıları bastırmaya çalışırken isyancılar da Suriye ordusuna halktan ve yabancı ülkelerden aldıkları destekle karşı koyuyor. Bazı yabancı militanlar, isyancıların yanında savaşmak için Suriye’ye giriyor.
 
Johns Hopkins Uluslararası Araştırmalar Bölümü ve Ortadoğu Enstitüsü uzmanı Profesör Daniel Serwer’a göre yabancı militanlar farklı birkaç ülkeden geliyor:
 
”Militanların çoğu Ortadoğulu. Ancak Avrupa, hatta Amerika’dan gidenler var. Bazı militanların Pakistan’dan geldiği yolunda haberler alıyoruz. Bu, çok ciddi bir sorun.”
 
Profesör Serwer, insan hakları ihlalleri nedeniyle Washington’un şiddetle kınadığı Esat rejimine karşı savaşıyor olsalar da bu köktendinci militanların Amerika’yı çok kaygılandırdığını söylüyor:
 
”Suriye, ya da ülkenin bazı bölgelerinin, köktendinci militanların yuvası haline gelme riski var. Bu platformu eninde sonunda Amerika’ya saldırmak için kullanabilirler. Buna daha önce Yemen’de, Pakistan’da, Afganistan’da tanık olduk.”
 
Uzmanlar, yabancı militanların safında yer almaktan çekinen çok sayıda Suriyeli’nin Esat karşıtı güçlere katılmakta kararsız kaldığını söylüyor. Washington’daki New America Vakfı’ndan Suriye uzmanı Leyla Hilal’e göre,  isyancı gruplar arasındaki bölünme, Esat rejiminin işine geliyor:
 
”Esat rejimine karşı savaşan muhalifler, giderek daha çok bölünüyor, hizipleşme artıyor. Savaşa katılan 5 binden fazla grup olduğu sanılıyor. İsyancılar birleşmeden başarılı bir muhalefet kampanyası yürütmek mümkün değil.”
 
Esat güçleri ve isyancılar arasındaki barış görüşmelerinden somut ve olumlu sonuçlar çıkmadı. Leyla Hilal, Ukrayna’daki krizin Suriye sorununa diplomatik çözüm umutlarını da söndürdüğü görüşünde:
 
”Kırım’daki durum Suriye’yi de etkiliyor. Rusya ve Amerika’nın Suriye’deki krize diplomatik çözüm bulmak için birlikte çalışmalarını engelliyor.”
 
Suriye’deki kriz nedeniyle ülkeden kaçıp mülteci olanların sayısı iki buçuk milyonu geçti. Uzmanlar, soruna diplomatik çözüm bulma çabalarının gecikmesinin insani krizi daha da derinleştireceği uyarısında bulunuyor.

Bu haber toplam 1201 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler