Pekin Büyükelçisi Musa: "Çin, Türkiye'nin Yeniden Asya Girişimi'nin merkezinde yer alıyor"

Pekin Büyükelçisi Musa: "Çin, Türkiye'nin Yeniden Asya Girişimi'nin merkezinde yer alıyor"

Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, tarihi İpek Yolu'nu canlandırmaya yönelik ortak hedefler ve kalkınma için kıtalar arası siyasi, ekonomik ve kültürel bağları geliştirme idealiyle Çin'in, Türkiye'nin Yeniden Asya Girişimi'nin...

Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, tarihi İpek Yolu'nu canlandırmaya yönelik ortak hedefler ve kalkınma için kıtalar arası siyasi, ekonomik ve kültürel bağları geliştirme idealiyle Çin'in, Türkiye'nin Yeniden Asya Girişimi'nin merkezinde yer aldığını söyledi.

Büyükelçi Musa, Çin'in Şian şehrinde düzenlenen "İpek Yolu Uluslararası İletişim Forumu"nda konuştu.

Türkiye'nin 2019'da duyurduğu Yeniden Asya Girişimi'nin Asya'daki ortaklarıyla siyasi, sosyo-kültürel ve ekonomik boyutlarda karşılıklı faydaya dayalı işbirliğini yeni perspektiflerle genişletmeyi hedeflediğini belirten Musa, "Çin, doğal olarak bu girişimin merkezinde yer alıyor." dedi.

Musa, Çin'in eski imparatorluk başkenti Şian'ın bir zamanlar aralarında eski Türklerin de bulunduğu farklı halkların buluşma ve kaynaşma noktası olduğuna işaret ederek iki halkın atalarının, insanlar arası etkileşim ve ekonomik etkinlikler için güvenli ve istikrarlı ulaştırma güzergahlarının öneminin farkında olduklarını, kadim İpek Yolu'nun Asya ile Avrupa arasında köprü kurduğunu belirtti.

Tarih, dil ve kültürel etki bakımından daima Asya'nın bütünleşik bir parçası olan Türkiye'nin bugün de köprü işlevini sürdürdüğüne dikkati çeken Musa, Asya, Avrupa ve Afrika'nın kavşak noktasındaki özel konumuyla Türkiye'nin barış, istikrar ve sürdürülebilir kalkınma için coğrafi bağlantıların ve ekonomik işbirliğinin gelişmesini öncelik olarak gördüğünün altını çizdi.

Musa, Türkiye'nin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in 10 yıl önce önerdiği Kuşak ve Yol Girişimi'ni başından beri desteklediğini, tarihi İpek Yolu'nu modern çağda canlandırma idealini paylaştığını vurgulayarak Kafkasya ve Hazar Denizi üzerinden Türkiye ile Orta Asya cumhuriyetleri arasında ulaştırma bağlantısını geliştirmeyi hedefleyen Orta Koridor Girişimi'nin Kuşak ve Yol ile doğal uyum içinde olduğuna işaret etti.

Bu ortak vizyon doğrultusunda iki ülke arasında 2015'te mutabakat zaptı imzalandığını anımsatan Musa, Aralık 2020'de Türkiye'den Çin'e yola çıkan ilk trenin Şian şehrine ulaştığını söyledi.

Musa, Orta Koridor'un Kuşak ve Yol ile Karadeniz ve Akdeniz havzalarına etkin ve kesintisiz erişim sağlayacağını, Asya'yı Avrupa ve Afrika'ya bağlayan ulaşım ağlarını geliştireceğine inandıklarını kaydetti.

Pekin Büyükelçisi Musa: "Çin, Türkiye'nin Yeniden Asya Girişimi'nin merkezinde yer alıyor"

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 121 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler