Öğretmenler birinci oldukları projeyle SMA hastası öğrencilerinin hayatını kolaylaştırdı
Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde Mehmet Akif Ersoy Anadolu İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu öğretmenleri, SMA hastası öğrencileri için "SMA Benimle Yürü Projesi" kapsamında okulda engelli rampasının eğiminin azaltılması, asansör kurulması, takip odası oluşturulması gibi çeşitli düzenlemeler yapılmasını sağladı
SONER AKSAKAL - Ankara'nın Gölbaşı ilçesindeki Mehmet Akif Ersoy Anadolu İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu öğretmenleri, Türkiye birincisi oldukları "SMA Benimle Yürü Projesi" kapsamında okulda engelli rampasının eğiminin azaltılması, asansör kurulması, takip odası oluşturulması gibi çeşitli düzenlemeler yapılmasını sağlayarak, SMA hastası öğrencilerinin hayatını kolaylaştırdı.
Okulun 10'uncu sınıf öğrencisi 15 yaşındaki spinal müsküler atrofi (SMA) hastası Emin Mert Çatkaya'nın yaşadığı sıkıntılar nedeniyle öğretmenleri harekete geçti. Okul idaresi, öğretmenler, mühendis olma hayali kuran SMA Tip 2 hastası öğrencileri Çatkaya'nın eğitimini sürdürülebilir kılmak, ona destek olabilmek, işlerini kolaylaştırmak için "SMA Benimle Yürü Projesi" hazırladı.
SMA hastaları için farkındalık ve tutum geliştirme, kurumsal kapasiteyi arttırma, akademik destek ve takip, sosyal kabul ve toplumsal uyumu kapsayan projeyle okulda engelli rampasının eğimi azaltıldı, asansör kuruldu, özel gereksinimli öğrenciler için lavabo yapıldı.
SMA hastası Çatkaya'nın yaşadığı sıkıntılardan yola çıkarak hazırlanan proje, Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğünce, imam hatip okullarındaki başarılı örneklerin ve model uygulamaların tanıtılması ve yaygınlaştırılması amacıyla açılan Başarılı Örnekler Sergisi'nde Kurumsal Kapasite ve Akademik Gelişim Tematik Alanı'nda Türkiye birinciliği elde etti.
- "Proje ile SMA hastası öğrenciler eğitimde aktif rol alacaktır"
Proje Koordinatörü Gülşah Betül Kelekçibaşı, AA muhabirine, hazırladıkları projenin farkındalık ve tutum geliştirme, kurumsal kapasiteyi arttırma, akademik destek ile takip, sosyal kabul ve toplumsal uyum olmak üzere 4 aşamadan oluştuğunu anlattı.
Projenin ilk aşaması kapsamında SMA hastalığı hakkında geleceğin ebeveyn adayları olan öğrencilerde farkındalık ve tutum geliştirmek amacıyla bilgilendirme çalışması yaptıklarını belirten Kelekçibaşı, "Sivil toplum kuruluşlarının verdiği seminerler, vakıfların yaptığı sunumlar, pano çalışmaları, cuma hutbeleri ve benzeri farkındalık çalışmaları ile öğrencilerimizin hastalık hakkında bilgi sahibi olmaları sağlandı." dedi.
Kelekçibaşı, SMA hastası öğrencileri Çatkaya'nın akademik gelişimine katkı sağlamak amacıyla takip odası da oluşturulduğunu belirtti. Bu odada öğrencilerin ihtiyaçlarına ve taleplerine göre öğretmenler tarafından birebir dersler ayarlandığını anlatan Kelekçibaşı, Çatkaya'ya ayrıca hafta sonu düzenlenen Destekleme ve Yetiştirme Kursu ile eksik kaldığı noktalarda dersler verildiğini söyledi.
Kurumsal kapasiteyi arttırma ve gelişim kapsamında da okulun fiziki imkanlarının azami ölçüde SMA hastası Çatkaya'ya uyumlu hale getirildiğini belirten Kelekçibaşı, okulun girişindeki rampanın eğiminin azaltıldığını, asansör kurulduğunu, engelli lavabosunun yapıldığını, anneye günlük refakati için kadınlar mescidinin tahsis edildiğini, aynı zamanda eğitim ortamının özel gereksinimli öğrencilerinin faydalanabileceği şekilde düzenlendiğini ifade etti.
Kelekçibaşı, "Projemizin diğer ayağı olan sosyal kabul ve toplumsal uyum konusunda rehber öğretmenimizin ve sınıf öğretmeninin katkılarıyla öğrencimizin durumu dramatize edilmeden arkadaşları arasında sosyal kabulü sağlanmış, öğrencimiz herkesle eşit eğitim hakkına kavuşmuş ve yazılım mühendisi olmak isteyen öğrencimiz hayallerine ulaşabilmek için eğitimde aktif rol almıştır." diye konuştu.
- "SMA hakkında bir farkındalık oluşturmayı istiyorum"
SMA Tip 2 hastası Emin Mert Çatkaya da kendisi için hazırlanan projenin birinci olmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi.
Okulda öğretmenlerinin ve arkadaşlarının kendisine çok destek olduğunu anlatan Çatkaya, şunları söyledi:
"Aslında evde eğitim görme imkanım varken ben okula gelip sosyal hayatımı geliştirebilmek için etkinliklere katılmayı, arkadaş edinmeyi tercih ediyorum. SMA hakkında bir farkındalık oluşturmayı istiyorum. Bu süreçte sosyal hayata katılma açısından öğretmenlerim, arkadaşlarım ve okul müdürümüz bana çok destek oldu. Eğitimimi sürdürülebilir kılmak için ellerinden gelen her şeyi yaptılar. Bununla alakalı olan projemizin Türkiye birincisi olmasıyla istediğimiz farkındalığa ulaşmış olduk. Bu yüzden çok mutluyum."
Okul müdürü Hüseyin Günaydın, projede emeği geçenlere teşekkür etti.
Kaynak:
Bu haber toplam 96 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.