Obama, Kral Abdullah'tan destek istedi
ABD Başkanı Obama, Irak'ta yeni hükümetin kurulması için, Suudi Arabistan Kralı Abdullah'tan Irak'taki nüfuzunu kullanmasını istedi.
Washington, ABD Başkanı Barack Obama'nın Çarşamba günü Kral Abdullah ile bir telefon görüşmesi yaparak Irak'taki son durumu ele aldığını Suudi Arabistan yönetiminden destek istediğini açıkladı.
OBAMA, NÜFUZUNU KULLANMASINI İSTEDİ
Obama Kral Abdullah'tan, Irak'taki hükümet kurma çalışmaları için nüfuzunu kullanmasını istedi.
500 MİLYON DOLAR İÇİN TEŞEKKÜR
Açıklamada, Obama ile Kral Abdullah'ın Irak'ta kurulacak yeni hükümetin tüm kesimleri içermesi gerektiğine vurgu yaptıkları ifade edildi. Obama görüşmede Kral Abdullah'a daha önce açıkladıkları 500 milyon dolarlık yardım için de teşekkür etti.
KÜRTLERE VE SÜNNİLERE ÇAĞRI
ABD yönetimi, Irak'taki Sünni ve Kürt liderlere birlik hükümeti kurulması için sorumluluk almaları çağrısı yaptı. ABD Başkan Yardımcısı Joseph Biden, eski Sünni Meclis Başkanı Usame Nuceyfi ile yaptığı konuşmada, Irak'ı bütünleştirecek bir hükümetin hızlı bir şekilde kurulmasının gerekliliğine vurgu yaptı.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise, Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile de telefonda görüştü. Kerry görüşmede Bağdat'ta kurulacak yeni hükümetin kuruluşunda Kürtlerin oynadığı merkezi role vurgu yaptı.
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi lideri Mesut Barzani, Salı günü Kürt bölgesinin bağımsızlığı için birkaç ay içinde referanduma gideceklerini ve halkın kararına saygı duyacaklarını söylemişti.
MALİKİ'NİN HÜKÜMET HESABI
Her ne kadar dışarıda Maliki'nin birlik hükümeti kurabileceğine dair şüpheler olsa da ve Sünniler, Maliki'yi suçlasa da, 30 Nisan'da Irak'ta yapılan genel seçimlerin sonuçlarının ortaya çıkardığı siyasi tablo, Maliki'nin dışlanmasının kolay olmayabileceğine işaret ediyor.
Seçimlerde Maliki'nin liderliğini yaptığı Kanun Devleti 92 milletvekili çıkardı. Maliki'nin aday olduğu Bağdat'ta aldığı kişisel oy sayısı da 721 bin. Bu rakam, Irak'ta Saddam Hüseyin rejimi yıkıldıktan sonra yapılan seçimlerde herhangi bir politikacının bugüne kadar aldığı oylardan hatta Maliki'nin 2010 yılında aldığı 622 bin oydan daha fazla.
MUHALİFLERİN SANDALYE SAYISI
Kanun Devleti ile işbirliği yapan ve seçimlerde de bunu açıkça ifade eden çeşitli küçük koalisyonlar da en az on sandalye kazandılar.
Maliki'nin Kanun Devleti'nin en yakın rakibiyle arasında neredeyse 60 milletvekilinden fazla fark var.
Sünni blokun partileri olan Usame Nuceyfi'nin Muttehidun'un 23; İyad Allavi liderliğindeki El Vataniye'nin 22; Salih Mutlak yönetimindeki El Arabiye'nin 9 milletvekili bulunuyor.
Şii partilerde benzer bir durum söz konusu. Ammar El Hakim'in Muvatin'i 29, Sadr'a bağlı El Ahrar'ın 32, eski başbakanlardan ve adı yeniden başbakanlık için geçmeye başlayan İbrahim Caferi'nin Reform Hareketi'nin de 5 sandalyesi var.
Seçime üç ayrı parti halinde giren Kürtlerin toplam sandalye sayısı 62.
"HÜKÜMET İÇİN 163 EVET LAZIM"
Irak'ta hükümet kurmak için 328 sandalyeli mecliste en az 163 'evet' oyu gerekiyor. Irak Anayasası'na göre, seçimlere itiraz sonuçları da açıklandıktan sonra ki bu henüz yapılmadı, meclisin toplanarak üçte iki çoğunlukla önce cumhurbaşkanını seçmesi gerekiyor. Seçilen cumhurbaşkanı da en çok oy olan parti liderini hükümeti kurmakla görevlendiriyor.
Ancak 2010 seçimlerinde süreç tam olarak böyle işlememişti. 2010 seçimlerinde Maliki'nin 89 sandalyesi vardı, en fazla oy alan partiyse Şii olmakla birlikte, laik bir koalisyonun başında olan Allavi'nin El Irakiye Bloku'ydu ve 91 sandalyesi vardı. Ancak seçimlerden sonra Maliki, kendisiyle birlikte harekete edecek başka partiler de buldu ve hükümet kurma görevi, o dönemde Türkiye gibi ülkelerin böyle bir durumun olası sakıncalarına dikkat çekmesine rağmen Maliki'ye verildi. Maliki yönetiminde kurulan hükümet de özellikle Sünnilere karşı dışlayıcı politikalar gütmeye başladı.
Ülkede yaşananların kendisine karşı düzenlenen bir komplo olduğunu iddia eden Maliki, 18 Haziran 2014'te ülkede yaşananlara rağmen hükümet kurma çalışmalarına devam edileceğini dile getirdi.
Bu haber toplam 1057 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.