MOSTAŞ geliştirdiği Zirai İHA'larla CES 2024'te ses getirmeyi hedefliyor
Şirketin Teknoloji Kurucu Ortağı Furkan Meral:- "Yapay zekaya sahip İHA'lar, çiftçilere hem daha ekonomik süreç sunuyor hem de arazisini evinden veya arazisinin bir köşesinden, kimseye ihtiyaç duymadan tek başına yönetmesini sağlayarak iş gücünü azaltıyor"- "MT-40 Zirai İHA'nın bazı özellikleri dünyada birçok zirai İHA'da bulunabilir fakat İHA'nın gerek yapay zekası gerek Wi-Fi haberleşmesi gerek internetsiz ortamda haberleşmesi gibi özellikleri, dünya çapında ses getirecek uygulamalardan"
EMİRHAN YILMAZ - "Consumer Electronics Show (CES) 2024"e katılmaya hak kazanan MOSTAŞ Teknolojinin Kurucu Ortağı Furkan Meral, kendi üretimleri MT-40 Zirai İHA'ya ilişkin, "İHA'nın gerek yapay zekası gerek Wi-Fi haberleşmesi gerek internetsiz ortamda haberleşmesi gibi özellikleri, dünya çapında ses getirecek uygulamalardan." dedi.
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Meral, Teknopark İstanbul'da yer alan şirketin, küreselleşen otonom sistem teknolojilerine yenilikçi çözümler sunduğunu söyledi.
Şirketin, kapsamlı ürün ve teknoloji ağıyla, tarım, savunma sanayisi, lojistik, enerji ve haberleşme gibi sektörlerin otonom sistem ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik hizmetler verdiğini anlatan Meral, "Bu projeyle birlikte ülkemizin sivil havacılık ve sanayi endüstrisinde geliştirdiği otonom teknolojilerinin, dünya yarışında yenilikçi, özgün ve katma değerli bir ürünle öncü olması hedefiyle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Aynı zamanda ulusal ve uluslararası tarımın sürdürülebilirliği açısından, daha yüksek verimle tarım arazisinin yönetilebilmesini ve kaliteli ürün oluşturmayı hedefliyoruz." diye konuştu.
Meral, tarım alanlarında İHA kullanımının Türkiye'de 2020'den itibaren artarak sürdüğüne işaret etti.
MOSTAŞ olarak zirai İHA'ların, çağın konusu yapay zekayla entegrasyonunu gerçekleştirerek tarımda mahsul verimini, arazi yönetimini ve doğru ilaçlamayı son kullanıcıya aktaracak bir sistem geliştirdiklerini dile getiren Meral, şöyle devam etti:
"Yapay zekaya sahip bu İHA'lar, çiftçilere hem daha ekonomik süreç sunuyor hem de arazisini evinden veya arazisinin bir köşesinden, kimseye ihtiyaç duymadan tek başına yönetmesini sağlayarak iş gücünü azaltıyor. Bugün İHA'lar tarımda ilaçlama, gübreleme ve tohumlama yapabiliyorken, bizim ürünlerimiz artık hastalıkları lokasyon olarak tespit edebilecek, çiftçiye gerek ticari gerek organik tarım yönünde kullanılabilir somut veriler gönderecek ve işini kolaylaştıracak. Hedefimiz, 100-200 adet cihaz yapıp bunları satmaktan ziyade, ülkemizde tarımın doğru şekilde yapılarak dünyada tarım devlerinden biri haline getirilmesi ve gelişen bu teknolojilerden geri kalmaması."
- "Yapay zekayla donatıp tarıma kazandırdık"
Meral, kendi üretimleri MT-40 Zirai İHA'nın özelliklerine de değinerek, "MT-40 Zirai İHA'nın bazı özellikleri dünyada birçok zirai İHA'da bulunabilir fakat İHA'nın gerek yapay zekası gerek Wi-Fi haberleşmesi gerek internetsiz ortamda haberleşmesi gibi özellikleri dünya çapında ses getirecek uygulamalardan biri. Kısa vadede yazılımlarımızı ve haberleşme sistemlerimizi test ederek Versiyon 2 ve Versiyon 3 çalışmalarımızda bu verileri kullanmayı hedefliyoruz." dedi.
Bugün yapay zekanın en görünen etkilerine değinen Meral, otonom traktörler ile biçerdöverlerin yapay zeka sayesinde bir tabletten kontrol edildiği örneklerin bulunduğunu söyledi. Meral, bunun yanı sıra dünyada teknolojik açıdan en büyük oyuncular Çin ve Japonya gibi ülkelerde yapılan yapay zekalı otomatik meyve sebze toplama makinelerinin, tarım arazilerinde otonom iş gücü bakımından çok büyük devrim olduğunu vurguladı.
Yapay zeka sayesinde daha doğru ve organik tarım ürünlerinin üretilmesi ve işçi maliyetinin azaltmasının sektörde çığır açacağına dikkati çeken Meral, MOSTAŞ olarak bu teknolojilerin yanında halihazırda kullanılan İHA'ların bir çeşidini kendilerinin ürettiğini ve onu yapay zekayla donatıp tarıma kazandırdıklarını kaydetti.
- "MOSTAŞ için CES fuarı, küresel bir vitrinde yer almak demek"
Furkan Meral, katılmaya hak kazandıkları CES 2024'te, gelişmiş otopilot ve yapay zeka yazılımlarıyla donanmış, kendi üretimleri MT-20 ve MT-40 AI iHA'ları tanıtacaklarını belirterek, şu ifadeleri kullandı:
"Bu dronlar, Türkiye'deki tarım teknolojilerine yeni bir soluk getiriyor ve akıllı tarımın kapılarını aralıyor. Yerli ve milli teknolojimizin gücünü, bu projelerle bir kez daha tüm dünyaya göstereceğiz. MOSTAŞ için CES fuarı, küresel bir vitrinde yer almak demek. Bu, dünyanın dört bir yanından gelen binlerce katılımcı ve teknoloji devleriyle aynı platformda bulunarak, ürünlerimiz ve yenilikçi çözümlerimizle uluslararası bir izleyici kitlesi önünde Türk mühendislik ve tasarım yeteneğini sergileme fırsatı. CES, bizim için sadece bir fuar değil, aynı zamanda MOSTAŞ'ın teknolojik yeniliklerini dünya çapında tanıtma ve global rekabet sahnesinde yerimizi sağlamlaştırma adına atılmış büyük bir adım. Bu organizasyon, yerli ve milli teknolojilerimizin kalitesini ve inovatif ruhumuzu tüm dünyaya kanıtlama şansı."
Kaynak:
Bu haber toplam 154 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.