Küçük hanımlarla küçük beylerin yabancı konukları
"Küçük Hanımlar, Küçük Beyler Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali" kapsamında Türkiye'de bulunan yabancı tiyatro toplulukları, sanatın dili olmadığını bir kez daha ortaya koyuyor- Küçük tiyatroseverler, aralarında İsviçre, Bulgaristan, Romanya, Rusya
ANKARA (AA) - EDA ÖZDENER - "Küçük Hanımlar, Küçük Beyler Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali" kapsamında Türkiye'ye gelen yabancı tiyatro toplulukları oyunlarını sergilemeye başladı.
İsviçre, Bulgaristan, Rusya, Hırvatistan, Arjantin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kazakistan, Romanya ve Almanya'dan tiyatrocular, aralarında kukla tiyatrosu ve sirkin de bulunduğu çeşitli oyunları minik tiyatroseverlerle buluşturuyor.
Ülkeleriyle Türkiye arasında adeta birer kültür elçisi haline gelen tiyatrocular, sanatın dili olmadığını, çocuklardan aldıkları coşkun alkışlarla ortaya koyuyor.
- "Türk çocukları çok dikkatli ve aktif"
İsviçre Kunos Sirk Tiyatrosundan Clemens Lüthard, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Küçük Hanımlar, Küçük Beyler Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali'ne 3'üncü kez katıldıklarını, ayrıca Türkiye'nin çeşitli yerlerinde oyun sergilediklerini söyledi.
Ülkelerinde 30 yıldır sirk tiyatrosu yaptıklarını anlatan Lüthard, her yaş grubundan izleyiciye aynı anda ulaştıklarını, bunun da kendilerini mutlu ettiğini vurguladı.
Clemens Lüthard, farklı ülkelerden tiyatrocuların çocuklar için sahneye çıktığı bu festivali önemli bulduğunu belirterek, "Umarım çocukların bakış açılarını geliştirmelerine yardımcı olur." dedi.
"Türk çocukları genellikle çok dikkatli ve aktif." değerlendirmesinde bulunan Lüthard, çocukların oyun boyunca gördükleri hakkında yorumlarda bulunduklarını dile getirdi.
Clemens Lüthard, festivalin Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü çatısı altında gerçekleştirilmesinin etkileyici olduğunu vurguladı.
Türk halkının arkadaş canlısı ve samimi olduğunu dile getiren Lüthard, Türkiye hakkındaki görüşlerinin her geldiklerinde daha da geliştiğini, kadınların sosyal hayatta ön planda olmasından etkilendiklerini kaydetti.
- "Ortak ve kapsayıcı dil"
Rusya'dan gelen kukla tiyatrosu Privet'in yönetmeni ve oyuncusu Dimitri Koltsov ise festivalde sergiledikleri "Dinazor İgu" oyununda, evrensel ve yerel değerleri birleştirerek ortak bir dille izleyicilere seslendiklerini söyledi.
Kukla sanatının herkese hitap etmesi gerektiğini dile getiren Koltsov, festivallere çıkardıkları oyunlarda bu kapsayıcılığa dikkat ettiklerini belirtti.
Oyunun hangi dilde ve nerede sergilendiğinden öte iyi oyun olmasının önemine işaret eden Dimitri Koltsov, "İyi oyun, çocuklar gözlerini ya da kulaklarını kapattığında anlayabildikleri oyundur." diye konuştu.
- "Festival organizasyonu da oyun çeşitliliği de etkileyici"
Oyuncu Daria İavorovskaya ise festivalde bulunmaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek, "Hem diğer ülkelerden gelen sanatçılarla bir araya gelmek hem de farklı ülkelerden çocuklara oyun sergilemek, sanatımızı geliştirmek için çok faydalı." değerlendirmesinde bulundu.
Gerek çocukların, gerekse velilerin oyunda sergilenenlere kültürel kodlarına göre farklı tepkiler verdiğini anlatan İavorovskaya, "Biz de çocukların tepkilerine göre şekilleniyoruz." şeklinde konuştu.
Daria İavorovskaya, gerek festival organizasyonun profesyonelliğinin, gerek oyun çeşitliliğinin kendilerini çok etkilediğini de sözlerine ekledi.
Kaynak:
Bu haber toplam 133 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.