Kosovalı öğrenciler İstanbul'da vakıf eserlerini gezdi
Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü (VGM), "Hayal Et, Keşfet, Vakfet Gençlik Projesi" kapsamında Kosovalı üniversite öğrencilerini İstanbul ve Bursa'da konuk ediyor
Kosova'dan gelen üniversite öğrencileri Mihrimah Sultan, Yeni Valide, Ayazma ve Selimiye camilerindeki kuş evleri ile Çamlıca Camii'sini ziyaret etti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü (VGM), "Hayal Et, Keşfet, Vakfet Gençlik Projesi" kapsamında Kosovalı öğrencileri İstanbul ve Bursa'da misafir ediyor.
Müdürlük bünyesinde 4 yıldır devam eden proje kapsamında, bu yıl Balkan coğrafyasındaki gençlerin, vakıf kurumu ve geçmişi hakkında bilgilendirilmesi amaçlanıyor.
- "Proje, vakıf eserlerini görmek ve onları tanımak için bize büyük bir imkan sunuyor"
İstanbul'a gelen üniversite öğrencisi Arlinda Shatri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Vakıflar Genel Müdürlüğünün misafiri olarak İstanbul'da bulunduklarını belirterek, projenin bir parçası olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Shatri, Kosovalı öğrencilerin bu tür organizasyonları çok önemsediklerini aktararak, "Proje, vakıf eserlerini görmek ve onları tanımak için bize büyük bir imkan sunuyor. Bu İstanbul'daki ikinci günümüz. Çok güzel yerleri ziyaret ettik ve değerli bilgiler öğrendik. Şimdi de Üsküdar'dayız ve buradaki camileri ziyaret ediyoruz. Bu, benim İstanbul'a ilk gelişim. Projenin bir parçası olmak ve vakıf eserlerini yakından görmek, bizim için büyük bir ayrıcalık." ifadelerini kullandı.
Üniversite öğrencisi Ermal Gashi, İstanbul'daki vakıf eserlerini yakından görmenin kendileri için çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Süleymaniye Külliyesi'ni ziyaret ettik. Çok iyi korunmuş bir külliyeydi ve bu yapı hakkında önemli bilgiler öğrendik. Ayrıca camilerin içindeki süslemelerin hikayesini de dinledik. Daha sonra ise Galata Kulesi'ne gittik ve buradan İstanbul'un muhteşem manzarasını seyrettik. Arkadaşlarımla bol bol resim çektik. Bugün de Üsküdar'dayız. Mihrimah Camii'ni ziyaret ettik. Şu anda Ayazma Camii'ndeyiz. Bu camilerde kuş evlerini gördük, onlarla ilgili bilgiler aldık. İstanbul'da olmaktan dolayı son derece mutluyuz." dedi.
- "Kuş evleri, vakıf geleneğini en iyi anlatan örneklerdendir"
Kosova İslam Birliği Özel Kalem Müdürü ve proje koordinatörü Beşir Neziri de projenin Kosova İslam Birliği Başkanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü iş birliğinde gerçekleştirildiğini aktararak, proje kapsamında ikinci kez Türkiye'de bulunduğunu söyledi.
Projeye katılan öğrencilerin farklı disiplinlerde eğitim gördüklerine işaret eten Neziri, şu bilgileri verdi:
"Öğrencilerimize buradaki vakıf kültürünü tanıtmaya ve anlatmaya çalışıyoruz. Onlar burada olmaktan ve vakıf kültürünün önemli eserlerini görmekten son derece mutlu. İstanbul'da olmak ise onlar için ayrı bir heyecan uyandırıyor. Dün, Avrupa yakasındaydık, bugün Üsküdar'dayız. Ziyaret ettiğimiz camilerdeki kuş evlerini görmek onları çok heyecanlandırdı. Kuş evleri, vakıf geleneğini en iyi anlatan örneklerdendir. İstanbul'dan sonra Bursa'ya geçeceğiz. Bu organizasyonu düzenleyen, emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum."
Vakıflar 2. Bölge Müdürlüğü Sanat Eserleri Şube Müdürü Emre Öztürk ise projenin bir parçası olmaktan dolayı son derece heyecanlı olduklarını kaydederek, "Kosova'dan gelen öğrenci kardeşlerimizi burada ağırlıyoruz. Bugün Üsküdar'ımızın ecdat yadigarı, sanatsal değeri yüksek vakıf eserlerini tanıtıyoruz. Bu eserleri korumak, yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak hepimiz için önemli bir görevdir. Kosova, gönül coğrafyamızın en önemli parçalarından birisi. Kardeşlerimizin burada son derece rahat olduklarını gördüm. Burası onların da memleketidir." diye konuştu.
- Proje hakkında
Proje kapsamında Türkiye'ye gelen Kosovalı 16 üniversite öğrencisi, Vakıflar Genel Müdürlüğünün hayır hizmeti faaliyetlerini yerinde incelerken, tarihi vakıf eserlerini de ziyaret edecek.
Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından kurulan İstanbul Fatih Sultan ile Bezmialem Valide Sultan Vakıf Üniversitelerini de görme imkanı bulacak öğrencilere, vakfın kurucuları ile kurumların tarihçeleri anlatılacak. Hastanelerde tedavi gören yabancı uyruklu hastalar hakkında da geçmişe yönelik bilgilendirme yapılacak.
Öğrenciler, Vakıflar Genel Müdürlüğünce korunan vakıf eserlerinden Sultan Ahmet, Ayasofya-i Kebir ve Süleymaniye camileri, Ayasofya Tarih ve Deneyim Müzesi, İslam Medeniyetleri Müzesi ve Galata Kulesi'ni de ziyaret edecek.
- Amaç, vakıfı medeniyetin uluslararası tanıtımı
Programın Bursa ayağında ise Ulucami, Yeşil Cami ve Yeşil Türbe, Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi ile Muradiye Külliyesi görülecek.
Vakıflar Genel Müdürlüğü ve İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü ile Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü uzmanları, gezilen mekanlara ilişkin öğrencileri bilgilendirecek.
Proje, yaklaşık 60 bin civarında mazbut vakfın hayır şartlarını yerine getiren Vakıflar Genel Müdürlüğünün bu alandaki çalışmalarını uluslararası boyutta da tanıtmak amacıyla iki yıl önce başlatıldı.
Etkinlik, vakıf medeniyetinin yanı sıra akraba coğrafyalardaki vakıflar aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine ulaşma ve kültürel varlıkları koruma çalışmalarının bilinirliğini artırmayı da amaçlıyor.
Kaynak:
Bu haber toplam 126 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.