Körfez'de kılıç tutkusu
Katar'ın başkenti Doha'daki Vakıf Çarşısı'nda kılıç dükkanı sahibi Şemsan el-Cebahi:- "Kılıç şu anda hayatın her alanına giriyor. Bayramlarda, önemli günlerde, düğünlerde, ulusal kutlamalarda bir yeri var. Diplomatik temaslarda hediye olarak da takdim edi
DOHA (AA) - Eski toplumların en önemli silahlarından biri olan kılıç, Körfez ülkelerinde hala kültürel bir miras ve soyluluğun sembolü olarak baş tacı ediliyor.
Türk kültüründe olduğu gibi kadim Arap toplumlarında da toprağı ve namusu koruma aracı olarak görülen kılıç; görüntüsü, şekli, keskinliği ve süslemeleriyle bir gurur ve övünç vesilesi kabul ediliyor.
Modern silahların üretimiyle savaşlardan el ayak çekmek zorunda kalan eskilerin gözdesi, halihazırda, evleri süslüyor, düğünlerdeki halk oyunlarında kullanılıyor ve kıymetli hediye olarak dostlukları pekiştiriyor.
Katar'ın başkenti Doha'daki Vakıf Çarşısı'nın "El-Gays" isimli meşhur kılıç dükkanını ziyaret eden AA muhabiri, adeta bir müzeyi andıran bu dükkandaki kılıçlar ve kılıç kültürü hakkında bilgi aldı.
Dükkan sahibi Şemsan el-Cebahi, kılıcın, Araplar ve Körfez için kültürel bir miras olduğunu, şehir ve çöl yaşamının ayrılmaz bir parçası kabul edildiğini anlattı.
"Kılıç şu anda da hayatın her alanına giriyor. Bayramlarda, önemli günlerde, düğünlerde, ulusal kutlamalarda bir yeri var. Diplomatik temaslarda hediye olarak da takdim ediliyor." diyen Cebahi, insanların kendi isimlerini ya da hediye edecekleri kişilerin isimlerini kılıçların üzerine yazdırmak istediğini söyledi.
Arap kılıçlarının en belirgin özelliğinin hafifliği ve zarafeti olduğunu, insanlar tarafından antika ya da tarihi eser olarak alındıklarını dile getiren Cebahi, ülkedeki en meşhur kılıçlar arasında, "El-Hadeb isimli Katar kılıcı başta olmak üzere, El-Hilali, Hind, Osmanlı, Şam ve Farisi kılıçlarının yer aldığını ifade etti.
- "Her evde kılıç var"
"Katar'da her evde kılıç vardır. Bir de bunlara ek olarak babalardan dedelerden kalan kılıçlar var." diyen Cebahi, yabancı turistlerin de hatıra için kılıç satın aldığını ve üzerine isimlerini yazdırdığını belirtti.
Kılıçların yapımında demir ile manganez karışımı kullanıldığını, bu karışıma süslemeyi kolaylaştırmak için organik bitki materyallerinin eklendiğini kaydeden Cebahi, kılıç kabzasının ise fildişinden, Afrika abanoz ahşabından ve gergedan boynuzundan yapıldığını, gergedan boynuzundan yapılanın en değerli kabzalar olduğunu anlattı.
Cebahi, kılıçların tamamen yerli üretim olduğunu ancak altın ve gümüş gibi süslemede kullanılan bazı maddeleri Türkiye ve İtalya'dan aldıklarını kaydetti.
Kılıçlara daha çok 18-30 yaş grubundaki gençlerin rağbet ettiğini, ülkenin ulusal günü ve ulusal törenlerde kullandıklarını aktaran Cebahi, ulusal gün yaklaştıkça kılıçlara da rağbetin arttığını söyledi.
- 1,7 milyonluk kılıç
Kılıçların fiyatı hakkında bilgi veren Cebahi, 1 milyon riyalin (yaklaşık 274 bin dolar) üzerinde kılıçlar olduğunu, bunların altından imal edildiğini ifade etti.
Gümüş kılıçların 10 bin riyalden başladığını, müşterinin talebinin fiyat konusunda belirleyici olduğunu kaydeden Cebahi, sıradan kılıçların ise bin riyalden başladığını söyledi.
Cebahi, Osmanlı veya Şam kılıçlarının ise nadir bulunduğu için özel fiyatlandırması olduğunu, bunların 100 bin riyalden başladığını belirtti.
Gümüş ve altın kılıçların tek olarak üretildiklerine ve ikinci bir kopyasının bulunmadığına, bunlarının adeta kişinin parmak izi olduğuna dikkati çekti.
Özel üretilen kılıçların, sıra numarası ve tüm özelliklerinin, kullanılan mücevher ve madenlerin yazıldığı bir sertifikası bulunduğu bilgisini veren Cebahi, özel üretiminin yaklaşık 3 ayda tamamlandığını dile getirdi.
Cebahi, kılıç üretimini bir cerrahi operasyona benzeterek, ufak bir hatanın o kılıcın üretimini sonlandıracağını ifade etti.
Kılıcın Katar düğününün vazgeçilmez bir parçası olduğunu, yetişkin erkeklerin hatta çocukların bellerinde kılıçla geldiklerini anlatan Cebahi, düğünlerde folklorik şarkılar ve şiirler eşliğinde kılıçla dans edildiğini aktardı.
Kaynak:
Bu haber toplam 203 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.