Kolombiya'da Özel Barış Hukuku'ndan emekli üst düzey generale yargısız infaz suçlaması
Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile barış antlaşması çerçevesinde kurulan Özel Barış Hukuku (JEP), emekli üst düzey bir generali görev yaptığı dönemde bazı kişileri yargısız şekilde infaz etmekle suçladı.Ülkede geçici...
Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile barış antlaşması çerçevesinde kurulan Özel Barış Hukuku (JEP), emekli üst düzey bir generali görev yaptığı dönemde bazı kişileri yargısız şekilde infaz etmekle suçladı.
Ülkede geçici mahkeme olarak da bilinen JEP, soruşturmalar sonucunda, emekli General Mario Montoya ile 8 askere, görev yaptıkları dönemde Kolombiya'nın kuzeybatısında 130 genci yargısız şekilde infaz etme suçlaması yöneltti.
JEP Hakimi Catalina Diaz açıklamasında, askeri operasyonlar sırasında "yargısız infaz" yapıldığını vurgulayarak, kayıpların sayısı hakkında yalan bilgilerin verildiğini, aşırı güç kullanıldığını ve gerçeğin örtbas edildiğini belirtti.
Kolombiya'da 2002-2008 yıllarında 6 bin 400'den fazla kişinin yasa dışı şekilde infaz edildiğini hatırlatan Diaz, General Montoya'nın 2006-2008 yıllarında şiddetin yoğun olduğu ülkenin kuzeybatısında görev yaptığını söyledi.
Kurulduğu günden bu yana 67 kişiyi soruşturan JEP, 62 kişinin görev yaptığı dönemlerde sorumluluğu olduğunu ortaya çıkardı.
- Siviller kaçırılıp öldürülmüştü
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) 2002-2008 yıllarında 3 binden fazla kişinin, "yanlış pozitif" ölüm denilen şekilde yoksul, uyuşturucu bağımlısı ve engelli sivillerin kaçırılıp Kolombiya güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğünü açıklamıştı.
Yerel medyada çıkan haberlere göre ise güvenlik güçlerinin öldürdükleri sivillere terörist üniformaları giydirip savaş sırasında öldürülmüş gibi kamuoyuna sunulduğu iddiaları birçok kez gündeme gelmişti.
- JEP neyi amaçlıyor?
Eski Devlet Başkanı Juan Manuel Santos hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasındaki barış antlaşması çerçevesinde kurulan JEP, temel amacı mağdurların haklarını yerine getirmek ve silahlı çatışmalarda yaşanılan tüm olayların araştırılarak hesap verilebilirlik sistemi olarak kabul edildi.
JEP üyelerinin yetki alanları içinde müdahil olan üçüncü tarafların soruşturulduğu ve yargılandığı geçiş dönemi adalet mekanizması olarak kabul ediliyor.
Kaynak:
Bu haber toplam 75 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.