Kırgızistan ve Azerbaycan işbirliğini pekiştirecek

Kırgızistan ve Azerbaycan işbirliğini pekiştirecek

İki ülke arasında sağlık, enerji, ekonomi, kamu hizmetleri, gümrük, adliye, eğitim, göç, yatırım ve vergi alanlarında anlaşmalar imzalandı

Azerbaycan ile Kırgızistan arasında sağlık, enerji, ekonomi, kamu hizmetleri, gümrük, adliye, eğitim, göç, yatırım ve vergi alanlarında anlaşmalara imza atıldı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, resmi temaslarda bulunmak üzere Bakü'ye gelen Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov'u resmi törenle karşıladı. Törende, iki ülkenin milli marşları okundu.

Aliyev ve Caparov'un ikili görüşmesinin ardından ilgili bakan ve yetkililerin katılımıyla Azerbaycan-Kırgızistan Devletlerarası Konseyi toplandı.

Bir dizi anlaşmanın imzalanması sonrası Aliyev ve Caparov, "Azerbaycan-Kırgızistan Devletlerarası Konseyi 2. Toplantısının kararına imza attı.

Ayrıca ilgili bakanlar ve yetkililerce sağlık, enerji, ekonomi, kamu hizmetleri, gümrük, adliye, eğitim, göç, yatırım ve vergi alanlarında anlaşmalar için imza töreni düzenlendi.

- Azerbaycan-Kırgızistan Ortak Yatırım Fonu sermayesi 100 milyon dolara çıkarıldı

Aliyev ve Caparov, imza törenin ardından ortak basın açıklaması yaptı.

İlham Aliyev, Caparov'un ziyaretinin Azerbaycan ile Kırgızistan arasında etkileşimin güçlendirilmesi, ticaret hacminin büyümesi ve her alanda işbirliğinin sağlanması açısından önemli sonuçlar doğuracağını söyledi.

Kırgızistan'la ticari ve ekonomik alanda işbirliği yapmaktan memnuniyet duyduğunu ifade eden Aliyev, iki ülke arasındaki ticaret hacminin önemli ölçüde arttığını bildirdi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Kırgızistan'dan yatırımların hayata geçirilmesi için çok sayıda başvuru aldıklarını, dolayısıyla bugün imzalanan anlaşmayla Azerbaycan-Kırgızistan Ortak Yatırım Fonu sermayesinin 25 milyon dolardan 100 milyon dolara çıkarıldığını aktardı.

Kırgızistan'da Issık Göl'ün kıyısında Azerbaycan sermayesi ile beş yıldızlı otel inşa edildiğini hatırlatan Aliyev, otelin inşasının 2025 sonunda tamamlanacağını kaydetti.

Aliyev, Ermenistan işgalinden kurtarılan Ağdam bölgesinde de Caparov'un girişimi ile Kırgızistan tarafından inşa edilecek okulun temelini de yarın atacaklarını belirtti.

Kırgız mevkidaşıyla yenilenebilir enerji ve ulaşım konularını da konuştuklarını bildiren Aliyev, Orta Asya'dan Hazar Denizi üzerinden Avrupa'ya giden rotayı daha aktif kılmak için istişarelerde bulunduklarını söyledi.

Aliyev, bugün Bakü'de ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'un anıtının açılışını da yapacaklarını sözlerine ekledi.

- "İşbirliğinin daha da geliştirilmesi yönünde karar alındı"

Caparov da Aliyev'in liderliğindeki kardeş Azerbaycan'ın başarılarından memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Aliyev'le tüm güncel konuları ele aldıklarını bildiren Caparov, "İkili işbirliğinin daha da geliştirilmesi yönünde karar alındı." dedi.

Caparov, Ağdam'da inşa edilecek okulun, çatışmalardan etkilenen bölgelerde barışın yeniden tesisine Kırgızistan'ın desteğinin nişanesi olduğunu söyledi.

İki ülke arasındaki kültürel ilişkilerden de bahseden Caparov, Kırgız halkının ve Türk dünyasının ünlü yazarı Cengiz Aytmatov'un anısını yaşattıkları için Azerbaycan tarafına teşekkür etti.

Kırgızistan ve Azerbaycan işbirliğini pekiştirecek

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 26 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler