KDK'den Avrupa'da "hak arama kültürünü yaygınlaştırma" atağı
Kamu Denetçiliği Kurumu, Avrupa'da yaygınlaşan ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığından mağdur olan kesimlere yönelik farkındalık ve bilgilendirme amacıyla 10 ülkede faaliyet yürütecek- KDK, yurt içinde ise 20 ilde "Ombudsmanlık Halk
TBMM (AA) - İSMAİL ÇİMEN - Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), hak arama kültürünün yaygınlaştırılması ve farkındalığın artırılması amacıyla geçen yıl başlatılan bilgilendirme faaliyetlerini bu sene 10 ülkeye yayarak sürdürecek.
AA muhabirinin, KDK'nin 2018 yılı raporundan derlediği bilgilere göre kurum, "Hak Arama Kültürünün Yaygınlaştırılması ve Farkındalığın Artırılması" adı altında yürütülen faaliyetlerini bu yıl da etkin şekilde yürütecek.
Kurum, özellikle Avrupa'da yaygınlaşan ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığı kapsamında mağdur olan kesimlere yönelik farkındalık ve bilgilendirme çalışmalarını 10 ülkede yapmayı hedefliyor.
- 5.5 milyon öğrenciye farkındalık aşılanacak
KDK ayrıca, kurumun yurt içinde de tanınırlılığını artırmak ve hak arama kültürünü yaygınlaştırmak amacıyla ilk ve orta öğretim öğrencilerine yönelik kompozisyon, afiş, dijital resim ve animasyon yarışmaları düzenleyecek. Bu kapsamda 5.5 milyon öğrenciye ulaşmayı hedefleyen KDK, 20 ilde de "Ombudsmanlık Halkla Buluşuyor" temalı bölgesel toplantılar gerçekleştirecek.
Türkiye'de 206 üniversite ve 7.5 milyonun üzerinde üniversite öğrencisi bulunduğu belirtilen raporda, üniversite öğrencileri ve akademisyenler arasında hak arama kültürünün gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla ombudsmanlık öğrenci toplulukları kurulması amacıyla bir dizi çalışma yapıldığı anımsatıldı. Rapora göre, 65 olan üniversite "ombudsman öğrenci topluluğu" sayısının bu yıl 100'e çıkarılması hedeflenirken, yıl içinde 20 civarında da konferans verilmesi planlanıyor.
- Bilgilendirme büroları çağrı merkezine dönüşecek
KDK, şikayet mekanizmasının işleyişi ve başvuru yöntemlerine ilişkin kurduğu ilk inceleme, dağıtım ve bilgilendirme bürolarını, daha etkin çalışması amacıyla çağrı merkezlerine dönüştürecek. Evrak bazlı yürütülen sistem yeni dönemde Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) ile hizmet verecek. Özellikle toplumun genelini ilgilendiren konularda özel rapor hazırlama çalışmalarına yeni dönemde hız verilecek.
Bu kapsamda "gençlik ve uyuşturucu", "sağlıkta hasta ve çalışan hakları", "aile ve toplumun geleceği", "kamu hizmetlerinde kalitenin artırılması", "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde bürokrasinin yeniden yapılanma süreci", "divanı mezalimden Kamu Denetçiliği Kurumuna ombudsmanlık", "hayvan hakları" konularında özel rapor ve özel çalışmaların yapılması da öngörülüyor.
Kaynak:
Bu haber toplam 159 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.