Kamerun’da sokak sokak gezen seyyar şifacıların hazırladığı geleneksel ilaçlar rağbet görüyor

Kamerun’da sokak sokak gezen seyyar şifacıların hazırladığı geleneksel ilaçlar rağbet görüyor

Sıtma ve tifo gibi daha çok Afrika'da görülen hastalıkların tedavisinde modern tıptan "daha etkili olduğuna" inanılan şifacılar, sağlık sisteminin yetersiz ve tedavi ücretlerinin yüksek olduğu ülkede kanunlarla koruma altında bulunuyor

AHMET EMİN DÖNMEZ - Kamerun’da, en işlek caddelerde sıtma ve tifo gibi hastalıklar için hazırladıkları geleneksel ilaçları satan seyyar şifacılar rağbet görüyor.

Afrika’nın birçok ülkesindeki gibi Kamerun’da da sağlık sisteminin yetersizliği, herkesin sağlık tesislerine ulaşamaması ve yüksek tedavi ücretleri nedeniyle halk, geleneksel ilaçlar ve tedavi yöntemlerine ilgi gösteriyor.

Kamerun’un da aralarında olduğu bazı Afrika ülkelerinde sağlık sisteminin yükünü azalttığı düşünülen geleneksel tedavi yöntemleriyle hizmet veren şifacılar, kanunlarla koruma altında bulunuyor.

Birçok Kamerunlu, modern tıbbın beyaz insanları baz alarak geliştirildiğini ve Afrika'daki bazı bölgesel hastalıkların tedavisinde eksik kaldığını savunuyor.

Sağlık sisteminde sorunların yaşandığı ülkenin her köşesinde özel tarifleriyle hazırladıkları karışımları satan ve kendilerine özel tedavi yöntemlerini uygulayan şifacılar bulmak mümkün.

Ucuz ve pratik olduğu belirtilen, sıtmayla tifo gibi daha çok Afrika'da görülen hastalıkların tedavisinde modern tıptan "daha etkili olduğuna" inanılan şifacıların hazırladığı geleneksel ilaçlar ilgi görüyor.

- Yaklaşık 15 yıldır şifacılık yapıyor

Seyyar şifacılardan Omar Savay, AA muhabirine sıtma ve tifo ile karın ve boğaz ağrısı için geleneksel yöntemlerin yanı sıra bitkilerle hazırladığı ilaçlarla ilgili bilgi verdi.

Yaklaşık 15 yıldır şifacılık yaptığını belirten Savay, Afrika'nın birçok bölgesinde halka pratik ve ucuz sağlık hizmeti veren seyyar şifacılığın, Kamerun'da hala devam ettiğini belirtti.

Kamerun'da seyyar şifacıların, şehirlerin en işlek caddelerinde ve pazar yerlerinde gezerek insanların dertlerine deva olduğunu ve şifa dağıttığını savunan Savay, ülkede "saygın meslek" görüldüğünü dile getirdi.

Savay, genellikle bölgedeki hastalıklar için karışımlar üretip sattığını belirterek, "Sıtma ve tifo hastalığı için ilaçlarım çok etkili." dedi.

"Sıtma ve tifo ilacını" sadece Kamerun ormanlarında bulunan "sarı kabuk" adlı bitkinin de aralarında olduğu farklı bitkilerin suyla karıştırılmasından elde ettiğini anlatan Savay, "Erken teşhis edilirse iyileştirilmeyeceğim sıtma hastası yok." iddiasında bulundu.

Sıtma ve tifonun yanı sıra sindirim sorunları, mide ağrıları ve boğaz ağrıları için de "ilaçlar" üretip sattığını kaydeden Savay, her gün sokak sokak gezerek insanların hastalıklarına çare olduğunu savundu.

Kamerun'un başkenti Yaounde'nin sakinlerinden Fulbert de sıtmanın ilk belirtilerini hissettiği anda güvendiği ve tanıdığı şifacıların hazırladığı "geleneksel ilaçları kullandığını belirterek, böylelikle hastalıktan korunduğunu öne sürdü.

Mide ağrıları ve sindirim sorunları yaşadığını dile getiren Vincent de uzun yıllardır şifacıların geleneksel ilaçlarını kullanarak rahatladığını söyledi.

Kamerun’da sokak sokak gezen seyyar şifacıların hazırladığı geleneksel ilaçlar rağbet görüyor

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 124 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler