İsrail'in saldırılarında iki bacağını kaybeden Filistinli dönüş hakkından vazgeçmiyor

İsrail'in saldırılarında iki bacağını kaybeden Filistinli dönüş hakkından vazgeçmiyor

İsrail'in 2008 yılındaki hava saldırılarında iki bacağını kaybeden Ebu Salah, İsrail tarafından zorla çıkarıldıkları topraklara dönüş umudunu kaybetmiyor- Ebu Salah motosikletine eşi ve çocuklarını da alarak Toprak Günü'nün 42'nci yılı kapsamında yapılan

GAZZE (AA) - HANİ EŞ-ŞAİR - İsrail'in 2008 yılındaki hava saldırılarında iki bacağını kaybeden 29 yaşındaki Fadi Ebu Salah, İsrail tarafından zorla çıkarıldıkları topraklara dönüş umudunu kaybetmeyerek, Toprak Günü'nün 42'nci yılı kapsamında yapılan barışçıl eylemlere katılmak üzere her gün sınıra gidiyor.

Filistinliler, cuma günü Toprak Günü münasebetiyle Gazze sınırında düzenlenen "Büyük Dönüş Yürüyüşü" ile başlayan barışçıl gösterilerine devam ediyor.

Sınır bölgelerine çadırlar kuran eylemciler, "dönüş kampı" adı verilen bu bölgelerde oturma eylemleri yaparak, dönüş hakkına bağlı olduklarını gösteriyor.

Filistinli mülteciler ve dönüş hakkı meselesini yeniden dünya gündemine taşımayı amaçlayan eylemciler, gece gündüz çadırlarda vakit geçirerek bu haktan vazgeçmeyeceklerini vurguluyor.

İsrail'in 2008 yılındaki Gazze saldırılarında düzenlediği bombardımanda iki bacağını kaybeden 4 çocuk babası Ebu Salah kullandığı motosikletine ailesini de alarak her gün sınıra gidiyor.

Her sabah Abesan beldesindeki evinden yola çıkan Ebu Salah, eşi ve çocuklarıyla Gazze'nin güney sınırındaki Huzaa beldesindeki dönüş kampına yola çıkıyor. Vaktini kampta geçiren Ebu Salah, ailesiyle İsrail'in atalarını göç ettirdiği Yafa kentine bağlı Seleme köyüne dönme umudunu yaşatıyor.

Motosikletine tekerlekli sandalyesini bağlayan Ebu Salah, ailesini de taşıdığı aracından indikten sonra tekerlekli sandalyesine biniyor. Tekerlekli sandalye ile kampta ve sınır bölgelerinde gezen Ebu Salah, yemeğini de eşi ve çocuklarıyla birlikte çadırda yiyor.

- "Bu haktan vazgeçmeyeceğiz"

AA muhabirine konuşan Ebu Salah, dönüş hakkını vurgulamak için burada olduklarını belirterek, "Bu bizim meşru hakkımız. Gerçekleşene kadar baskı oluşturmaya devam edeceğiz. Bu haktan vazgeçmeyeceğiz." dedi.

Ebu Salah, "Fiziksel engelli olmama rağmen her Filistinli gibi topraklarımızdan ve onlara dönüş hakkımızdan vazgeçmeyeceğimizi göstermek için buraya geliyoruz." ifadelerini kullandı.

Eşi Amine de tüm dünyaya dönüş hakkına sahip olduklarını vurgulamak için çocuklarla beraber her gün kampa geldiklerini belirterek, "Bu topraklar bizim. Bizden başkalarının değil. İsrail'in saldırıları bizi hakkımızı istemekten alıkoymayacak." diye konuştu.

"Yalnızca burada bulunmamız bile düşmanı rahatsız ediyor." diyen Amine, "Çünkü buradaki herkesin kalbinde asla vazgeçmeyeceği vatan sevgisi var." ifadelerine yer verdi.

Filistinliler, Toprak Günü'nün 42'nci yılı kapsamında geçen cuma gününden bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi'nin İsrail sınırında barışçıl gösteriler düzenliyor.

İsrail askerleri ise "sürgün edildikleri topraklarına geri dönmeyi ve 2006'dan beri Gazze'ye uygulanan hukuksuz ablukanın kaldırılmasını" talep eden sivil halka gerçek mermilerle ateş açıyor. Gösterilerin başladığı ilk günden itibaren 18 Filistinli şehit oldu, bin 500'den fazla Filistinli yaralandı.

Filistinliler barışçıl gösterilerini 6 hafta sürdürmeyi planlıyor.

- Toprak Günü nedir?

İsrail, 30 Mart 1976'da ülkenin kuzeyindeki Celile bölgesinde yaşayan İsrail vatandaşı Filistinlilere ait binlerce dönüm araziye el koydu. Bunun üzerine Filistin halkı, bu gasbı protesto etmek için genel greve gitti ve gösteriler düzenledi.

İsrail polisi gösterilere katılan Filistinlilere ateş açarak 6 kişiyi şehit etti, çok sayıda kişiyi yaraladı. "Toprak Günü" olarak anılan bu olay, İsrail ile Filistin arasındaki çatışmanın kaynağı olan toprak konusunda Filistinlilerin gösterdiği direnişin simgesi olarak görülüyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 87 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler