İSO Yeşil Dönüşüm Ödülleri sahiplerini buldu
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan:- "Küresel rekabetin olmazsa olmazları yeşil ekonomi ve sürdürülebilirlik için artık kaybedecek vakit kalmadı. Sanayimiz yeşil ekonomiye kayıtsız kalamaz. Tüm kurumlarla harekete geçmek gerekiyor"
İSTANBUL (AA) - İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, "Küresel rekabetin olmazsa olmazları yeşil ekonomi ve sürdürülebilirlik için artık kaybedecek vakit kalmadı. Sanayimiz yeşil ekonomiye kayıtsız kalamaz. Tüm kurumlarla harekete geçmek gerekiyor." ifadelerini kullandı.
İstanbul Sanayi Odası'ndan yapılan açıklamaya göre, İSO Meclisi'nin nisan ayı olağan toplantısı, "21. Yüzyılın Yeşil Ekonomisinde Sanayi ve İSO Yeşil Dönüşüm Ödülleri'nin Önemi" ana gündemiyle gerçekleştirildi.
İSO Yeşil Dönüşüm Ödülleri'nin de sahiplerini bulduğu toplantıda konuşan Bahçıvan, AB ve ABD başta olmak üzere dünyada yaşanan gelişmelerin, küresel anlamda rekabetçi olabilmek için sanayinin daha yeşil, döngüsel ve dijital olmasının gerekliliğini vurguladığını bildirdi.
Küresel rekabetin olmazsa olmazları arasında yer alan yeşil ekonomi ve sürdürülebilirlik için artık kaybedecek vakit kalmadığını vurgulayan Bahçıvan, sanayinin yeşil ekonomiye kayıtsız kalamayacağını ve tüm kurumlarla harekete geçmek gerektiğini anlattı.
Bahçıvan, Türkiye'nin Paris Anlaşması'na taraf olmasından, 2053 yılı için net sıfır emisyon hedefi belirlemesinden, İklim Şurası ve İklim Kanunu başta olmak üzere devletin en üst kademelerinin inisiyatifinde yürütülen çalışmalardan bahsederek, bu adımların çok önemli olduğunu kaydetti.
Türkiye'nin karbonsuzlaşma yolculuğunda sanayi firmalarının daha kısa sürede temiz üretime geçişini destekleyecek her türlü politika ve teşviki hayata geçirmesi gerektiğine dikkati çeken Bahçıvan, şu açıklamalarda bulundu:
"Özellikle Türkiye'nin jeopolitik ve coğrafi konumu ürünlerimizin Avrupa'ya erişiminde lojistik olarak önemli bir avantaj sağlamaktadır. Türkiye, sanayinin ikiz dönüşümünü gerektiren bu süreci iyi yönetebilirse, riskleri fırsata dönüştürebilecek ve Avrupa'nın vazgeçilmez ticaret ortağı olabilecek yetkinliktedir.
Bu nedenle önümüzdeki süreçte sanayimizin ihtiyaç duyduğu yasal düzenlemeler rekabet gücünün korunması, kapsayıcılık ve geleceğe uygun iş modelleri olarak tasarlanmalıdır. Bu alanda hizmet veren yerli teknoloji tedarikçileri teşvik edilmeli, ikiz dönüşüm için destekler artırılmalı ve bürokratik süreçler sadeleştirilmelidir."
- "Yeşil Dönüşüm Fonu' kurulmalı"
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Bahçıvan, sürdürülebilirlik alanındaki çalışmaların çok kısa sürede ve etkin bir koordinasyonu gerekli kıldığını belirterek, şu önerilerde bulundu:
"Halen birçok bakanlığın bünyesinde yer alan sürdürülebilirlik konusu tek bir kurumun veya bakanlığın sorumluluğuna verilmeli ve karar alma süreçleri de hızlandırılmalıdır. Kamu-özel sektör iş birliklerinin şeffaf biçimde yürütülmesini gerektiren bu dönüşümün, aynı zamanda önemli bir finans boyutu da var ve sanayimizin bunu tek başına üstlenmesi mümkün değil.
AB'nin yeşil yatırımlara fon desteği sağlaması gibi biz de özel sektörü teşvikle desteklemeliyiz. Bunun için öncelikle Gümrük Birliği’nin güncellenmesi sürecini hızlandırmalı ve AB’nin yeşil dönüşüm için sağladığı fonlardan ülkemizin de eşit koşul ve miktarlarda yararlanmasını sağlamalıyız."
Bahçıvan, yeşil büyüme konusunda KOBİ'lerin çok önemli olduğuna değinerek, "KOBİ'lerin yeşil ve sürdürülebilir uygulamaları faaliyetlerine entegre etme kapasitesine bağlı. Bu nedenle özellikle KOBİ'lerin finansmana erişimi kolaylaştırılmalı, 'Yeşil Dönüşüm Fonu' kurularak firmaların yeşil üretim koşullarına uyum için de tüm süreçlerinde yapacakları yatırımlar ve AR-GE harcamaları desteklenmeli." ifadelerini kullandı.
- "Pek çok firmamız yeşil dönüşüm konusunda küresel şirketlerin çok önünde"
İSO Yönetim Kurulu Üyesi ve İSO Sürdürülebilirlik Platformu Başkanı Sultan Tepe de Türk sanayisinin pek çok firmasının yeşil dönüşüm konusunda küresel şirketlerin çok önünde olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:
"Başvurularda gördük ki, sürdürülebilirlik konusunda kurumsal raporlamalarda küresel rakiplerden daha iyi bir ilerleme kaydedilmiş durumda. Bu, firmalarımızın sürdürülebilirlik konusunda da kendini kanıtladığını gösteriyor. Bu firmalar, sanayimizdeki diğer firmalar için bir rol model niteliğinde.
Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması kapsamında eğer Türkiye sanayisi yeşil dönüşüm konusundaki ödevlerini yerine getirmezse, 1,5 milyar dolar ile 3 milyar dolar arasında bir maliyetle karşı karşıya kalacak. Bu kadar büyük bir miktarın yurtdışına gitmesine kimsenin gönlü razı olmaz. Bu parayı ülkemizin sanayisinin yeşil dönüşümüne harcamalı ve ülkemizin sürdürülebilirlik arenasında puanını artırmalıyız."
- İSO Yeşil Dönüşüm Ödülleri sahiplerini buldu
Etkinlikte konuşmaların ardından İSO Yeşil Dönüşüm Ödülleri sahiplerine kavuştu. Toplam 5 kategoride üçü Jüri Özel Ödülü olmak üzere 18 kuruluş ödüle layık görüldü.
"Sürdürülebilirlik Yönetimi Kategorisi'nde" büyük ödül Kordsa Teknik Tekstil'in olurken, "Enerji Verimliliği Projesi Kategorisi'nde" Arçelik Anonim Şirketi/Buzdolabı İşletmesi, "Çevre Dostu Uygulama Kategorisi'nde" Maysan Mando Otomotiv Parçaları Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, "Çevre Dostu Ürün Kategorisi"nde ise Wisher Tech İnovasyon ve Teknoloji Yatırımları birinciliğe layık görüldü.
Enerji Verimli Ürün Kategorisi'nde ise "Büyük Ölçekli İşletme Ödülü" Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları Anonim Şirketi'ne, "KOBİ Ödülü" de Ultrapak Makina Sanayi ve Ticaret AŞ'ye verildi.
Kaynak:
Bu haber toplam 60 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.