İran ile geçilen temas washington'u ikiye böldü

İran ile geçilen temas washington'u ikiye böldü

Amerikan yönetiminin, Irak'taki IŞİD'e müdahale için İran'la temasa geçmesi Washington'ı ikiye böldü. Obama, askeri koordinasyon olmasa da Tahran ile durumu en azından konuşma taraftarı.

ABD'nin şiddet olaylarıyla sarsılan Irak konusunda İran ile temasa geçilebileceği düşüncesine açık olması, Washington'da fikir ayrılığı yarattı. Irak'tan 2011'de tamamen çekilen ABD, hem bu ülkedeki demokrasiyi hem de kendi menfaatlerini korumak istiyor. ABD'nin Irak'ı işgal etmesinden sonra ülkenin yönetiminde Şiilerin daha fazla söz sahibi olması, Şiilerin himayeliğini yapan İran'ı, Saddam sonrası dönemde Irak'ta etkin konuma getirmişti.

Şimdi El Kaide ile bağlantılı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün son günlerde Irak içinde ilerlemesi ve Bağdat yönetimini tehdit etmesi hem Washington'ın hem de Tahran'ın çıkarları için tehlike oluşturdu. Bu durum, 34 yıldır birbirlerine düşman gözüyle bakan ABD ile İran arasında sıcak mesajları başlattı.

'SADECE KONUŞACAĞIZ'

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, geçen hafta Tahran'da yaptığı açıklamada, IŞİD'e karşı ABD ile gerekirse işbirliği yapabileceklerini vurgulayarak 'Eğer Amerika, Irak ya da başka bir yerde gerçekten terörist gruplara karşı koyacaksa bunu düşünebiliriz' dedi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de Beyaz Saray yönetiminin 'her geçen gün güvenlik koşulları kötüye giden Irak'ın durumunu İran'la görüşme konusunda hazır olduğunu' açıkladı. Ancak Obama yönetimi İran ile 'konuşulsa' da bu temasın askeri işbirliği veya koordinasyona kadar varmayacağını vurguluyor.

OBAMA'YA SERT ÇIKIŞ

Son dönemde ABD Başkanı Obama'nın dış politikasını yerden yere vuran Cumhuriyetçiler, yönetimin Irak konusunda İran'la temas kurmasına da sert dille karşı çıkıyor. Bu konuda sesini yükseltenlerin başında Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner geliyor.

Obama'nın Oval Ofis'te Kongre liderlerini Irak konusunda bilgilendireceği toplantıya girmeden önce basına açıklamalarda bulunan Boehner, 'İran'la kesinlikle konuşulmamalı. İran'ın terörizmi desteklediği ve körüklediği bir zamanda bu ülkeyle temas kurulması halinde bölgedeki dostlarımızın, müttefiklerimizin neler düşünebileceğini tahmin edebiliyorum' değerlendirmesinde bulundu. ABD'nin eski başkan adaylarından Cumhuriyetçi Parti Arizona Senatörü John McCain de İran'la olası temasa karşı çıkanlardan.

Onay almak zorunda değilim

ABD Başkanı Barack Obama, Irak'ta yaşanan şiddet olaylarıyla ilgili Beyaz Saray'da Kongre liderleriyle görüştü. Obama, IŞİD'e yönelik olası operasyonlarda Kongre'yi bilgilendireceğini ancak yetki almaya ihtiyacı olmadığını söyledi. Senato Azınlık Lideri McConnell, bir saati aşan toplantı sonrası yaptığı açıklamada, Obama'nın 'Irak konusunda atabileceği adımlardan Kongre'den herhangi bir yetki almaya ihtiyacı olmadığını ifade ettiğini' söyledi.

Irak için yoğun görüşme trafiği

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın, Irak'ta yaşanan gelişmelere ilişkin Irak Başbakanı Nuri Maliki, Meclis Başkanı Usame Nuceyfi ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani ile görüştüğü bildirildi. Irak hükümetini ve bu ülkedeki tüm toplumları, IŞİD ile ortak mücadelelerinde desteklediğini kaydedn Biden, her görüşmede, ulusal birlik hükümetine, ihtiyaç duyulduğunu ısrarla vurguladı.

Jetler devriyeye başladı

Basra Körfezi'nde George H. W. Bush uçak gemisinde bulunan F-18 Amerikan savaş uçakları Irak toprakları üzerinde keşif devriye uçuşları gerçekleştirmeye başladı. Fox News televizyona göre Irak üzerinde keşif uçuşları gerçekleştirme kararı Obama tarafından onaylanan 'Irak'ın güvenliğini güçlendirme alanında yardımda bulunma' programı çerçevesinde alındı. Bir ABD askeri yetkilisi de 'Burada önemli olan görmekten çok görülmektir' ifadelerine yer verdi. ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey de Irak'ın IŞİD'e karşı hava saldırısı düzenlenmesi talebini doğruladığını bildirmişti.

Stalin'le de işbirliği yaptık

Center for American Progress adlı düşünce kuruluşunda çalışan Lawrence Korb, IŞİD tehdidine yönelik çözümün bölgesel olması gerektiğine vurgu yaparak 'Bunu tek başımıza yapamayız' dedi. Korb, 'İran, Türkiye, Suudi Arabistan ile işbirliği olabilir. İnsanlar 'İran ile nasıl ortak olabilirsiniz?' diye soruyor. İkinci Dünya Savaşı'nda biz kiminle işbirliği yaptık? Joseph Stalin!' diye konuştu.

Bu haber toplam 837 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler