İHÜ öğrencileri "META Summit 2024" zirvesinde iş insanlarını ağırladı
THY Genel Müdürü Bilal Ekşi:- "(2033 hedefleri) 171 milyon yolcuya çıkacağız. 813 uçağa ulaşacağız. Yüzde 7,7 yıllık ortalama büyüme, 52 milyar dolar yıllık ciro elde etmeyi, 3,9 milyon ton kargo taşımayı ve en önemlisi prestijli bir hava yolu haline gelmeyi düşünüyoruz"
İbn Haldun Üniversitesi (İHÜ) Kariyer ve Gelişim Kulübü ile Ekonomi ve Finans Kulübü tarafından ikincisi düzenlenen "META Summit 2024" zirvesinde farklı sektörlerden iş insanları gençlerle buluştu.
İHÜ Medya ve Etkinlik Merkezi'nde gerçekleştirilen zirvenin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Atilla Arkan, etkinlikte, pazarlama, ekonomi, teknoloji, liderlik ve reklam tarafında Türkiye'de başarı sağlayan şirketlerin ve yöneticilerin öğrencilere tecrübelerini aktırdığını anlattı.
Yaklaşık 200 küsur gündür Filistin'deki insanların hayatlarını kaybettiğine dikkati çeken Arkan, üniversite yönetimi olarak ellerinden gelen etkinlik, farkındalık, yardımlaşma çalışmalarını gösterdiklerini, bundan sonra da göstermeye devam edeceklerini aktardı.
Prof. Dr. Arkan, öğrencilerin de Filistin konusundaki duyarlılıklarıyla örnek teşkil etmelerini dileyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Filistin meselesine tarihsel baktığımızda şundan dolayı kaynaklanıyor; 100 yıldır İslam dünyasında siyasal güçlü bir liderlik yok. Dolayısıyla Osmanlı İmparatorluğu'nda ortaya çıkan boşluk hala doldurulabilmiş değil. Bu illa ki bir devlet formunda olacak anlamına gelmiyor ama Avrupa Birliği (AB) formunda olabilir veya İslam İşbirliği Teşkilatı Birliği çok daha fonksiyonel olsa ve belli bir gücü temerküz edebilse bu da bir boşluğu doldurur. İnanın Müslüman ülkelerden 4 tanesi belli bir ölçekte güçlü bir tavır sergileyebilseydi İsrail'in ve arkasındaki Amerika Birleşik Devletleri'nin bu kadar rahat hareket edebileceğini düşünmüyorum. Bunu size aktarmamın sebebi şu; bugün bunları yaşıyoruz ama siz bu birikimle beraber bu toplumun ve Müslüman ülkelerin liderleri olacaksınız. İletişiminizi, sosyal becerilerinizi ve liderlik kapasitenizi, organizasyon kabiliyetinizi ve farkındalığınızı güçlü tutun. Bu günler bir kere daha yaşanmasın."
- "İstanbul, havacılığın merkezi haline çok rahatlıkla gelebildi"
Zirve katılımcılarından Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Bilal Ekşi ise gençlere "5 Uçaktan 6 Kıtaya" başlıklı oturumda THY ile ilgili sunum yaptı.
THY'nin Cumhuriyet'ten 10 yıl sonra 1933'te kurulduğunu anımsatarak, tarihi sürecine değinen Ekşi, sadece Avrupa'da, Orta Doğu'nun bir bölgesinde ve 65 uçaklık "butik" bir hava yolu olan THY'nin 2003'te bir yolculuğa başladığını ve buna "globalleşme" veya "zirveye ulaşma" yolculuğu dediklerini aktardı.
Ekşi, THY'nin 2003'te 65 uçakla 55 ülke ve 103 noktaya uçtuğunu, 2006'da ise bu sayının 69 ülke, 133 nokta ve 103 uçağa ulaştığını belirtti.
THY büyürken, bunun sadece çalışanlarının veya yöneticilerinin başarılarıyla değil, aynı zamanda Türkiye'nin bulunduğu stratejik konum ve lokasyonla da irtibatı olduğunu söyleyen Ekşi, "Çünkü İstanbul'dan 3 saatlik uçuşla 48 ülkeye 1 milyar nüfusa erişim yapabiliyoruz. 5 saatlik uçuşla da 72 ülke ve 1,8 milyar nüfusa hitap edebiliyoruz. Bu şu anlama geliyor; dar gövde uçaklarımızla buralara erişebiliyoruz, çok sık uçuş yapabiliyoruz, çok kolay bağlantı verebiliyoruz. O yüzden İstanbul, havacılığın merkezi haline çok rahatlıkla gelebildi." ifadelerini kullandı.
- THY, bu sene 92 milyon yolcu taşımayı hedefliyor
THY Genel Müdürü Ekşi, şu anda THY'nin gurur duydukları ünvanlarından birinin "dünyada en çok ülkeye uçan hava yolu" olduğunu söyledi.
Şu anda 130 ülkeye uçtuklarını ve fiiliyatta dünya nüfusunun yaklaşık 98 ila 99'unun bulunduğu yerlere doğrudan uçabildiklerini belirten Ekşi, 346 havalimanına iniş yaptıklarını aktardı.
Bilal Ekşi, taşınan yolcu sayısına bakıldığında, 2003'te 10,4 milyon olan sayının şimdi 83,4 yolcuya ulaştığını, bu sene ise 92 milyon yolcu taşıyacaklarını bildirdi. Filo sayısı hakkında da bilgi veren Ekşi, "2003'te 65 uçağımız varken, bugün 454 uçağımız var. İnşallah 2033'te 813 uçağa erişeceğiz. 2003'te uçak sayısında dünyada 35'inci sıradayken bugün 9'uncu sıradayız. Bu da aslında Türk milletinin bu konudaki çalışmasını gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.
Sadece yolcu taşımadıklarını, kargo uçaklarıyla da yük taşıdıklarını dile getiren Ekşi, 2003'te kargo uçakları olmadığını, o zaman 122 bin ton kargo taşırken, bugün 14 kat büyüyerek 1,7 milyon ton kargo taşıdıklarını ve 24 kargo uçağına sahip olduklarını kaydetti.
- "Dijitalde dünyanın ilk 3'ü arasına girmeyi hedefliyoruz"
THY şirketi çatısı altında 33 bin kişinin çalıştığını, 18 iştirak şirketini de dikkate aldıklarında 84 bin kişinin görev yaptığını aktaran Ekşi, bu sayının 2033'te 150 bine ulaşacağını ifade etti.
Bilal Ekşi, 2033 hedeflerine ilişkin, "171 milyon yolcuya çıkacağız. 813 uçağa ulaşacağız. Yüzde 7,7 yıllık ortalama büyüme, 52 milyar dolar yıllık ciro elde etmeyi, 3,9 milyon ton kargo taşımayı ve en önemlisi prestijli bir hava yolu haline gelmeyi düşünüyoruz. Dijitalde de dünyanın ilk 3'ü arasına girmeyi hedefliyoruz ve sürdürülebilir bir hava yolu... Temelde 8 büyük hedefimiz var." bilgisini verdi.
Zirvede, pazarlama, ekonomi, teknoloji, liderlik ve reklamcılık alanlarındaki iş insanları, sektörlerini tanıtarak bu alandaki gelişmeleri anlattı.
Kaynak:
Bu haber toplam 109 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.