Gençlerin Bilim ve Mühendislik Alanlarına Yönlendirilmesi Alt Komisyonu

Gençlerin Bilim ve Mühendislik Alanlarına Yönlendirilmesi Alt Komisyonu

TÜBİTAK SAGE Müdürü Gürcan Okumuş:- "Geleceğin mesleklerine yönelik araştırma ve strateji tespiti çalışmalarının genişleyerek artması gerekiyor"- "Bugün ilkokula başlayan öğrencilerin yüzde 60'ı mezun olduklarında dönüştürülmüş mesleklerde çalışmaları ger

TBMM (AA) - TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) Müdürü Gürcan Okumuş, "Geleceğin mesleklerine yönelik araştırma ve strateji tespiti çalışmalarının genişleyerek artması gerekiyor. Çünkü bugün ilkokula başlayan öğrencilerin yüzde 60'ı mezun olduklarında dönüştürülmüş mesleklerde çalışmaları gerekecek." dedi.

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) bünyesinde kurulan "Başta Kız Çocukları Olmak Üzere Gençlerin Bilim, Teknoloji, Matematik ve Mühendislik Alanlarına Yönlendirilmesi Alt Komisyonu", AK Parti Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak başkanlığında toplandı.

SAGE Müdürü Okumuş, komisyondaki sunumunun başında yaklaşık 1000 çalışanı bulunan enstitünün çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.

Ülkelerin en önemli zenginliğinin sürdürülebilir kalkınmaya öncülük eden insan kaynağı olduğunu, Uluslararası Çalışma Örgütü ile Dünya Ekonomik Formunun mesleklerin geleceğine yönelik araştırmaları kapsamında dijital dönüşüm çağı sonucunda çalışma hayatının çok yeni iş kolları ile var olmaya devam edeceğini belirten Okumuş, bu süreçte robotik sistemler, otomasyon, yapay zeka ve biyoteknoloji gibi alanlarda yaşanan dönüşümün meslekler üzerinde çok önemli etkiler gösterdiğini söyledi.

İnsan kaynağının yanı sıra iş dünyasının da değişen çalışma hayatı koşullarına göre kendini stratejik olarak konumlandırması ile günümüz ve gelecek gerçekliğini iyi okuması gerektiğinin altını çizen Okumuş, şöyle devam etti:

"Değişen dünya koşullarının iyi okunması gerekiyor. Türkiye'de bilim, teknoloji, matematik ve mühendislik alanlarında mezun olanlar arasındaki istihdamda payın arttığını görmekteyiz. İlerleyen süreçlerde kadın istihdamının bu alanlarda sistemi tektikleyeceğini de düşünüyoruz. Dünya Ekonomik Formu'nun son açıkladığı mesleklerin geleceği raporunda bugün ilkokulda eğitime başlayan çocukların yüzde 60'ının şu an var olmayan yeni iş alanlarında görev alacağını göstermekteyiz. Raporda geleceğin insan kaynağının sahip olması gereken kabiliyetleri konusunda da paylaşımlar bulunmakta. Özellikle karmaşık problem çözme, eleştirel düşünme, yaratıcılık, insan yönetimi, başkalarıyla koordinasyon, duygusal zeka, muhakeme etme, karar verme, hizmet yönetimi ve bilişsel esneklik gibi başlıklar ön plana çıkıyor."

Okumuş, savunma sanayi özelinde elektronik, bilgi, iletişim ve malzeme teknolojilerindeki gelişmelerin son yıllarda askeri alanda önemli atılımlara sebep olduğunu anlattı.

Bunun dijitalleşme, hareket ortamında gerçek zamanlı bilgiye ulaşım ve senkronizasyonu hızlandırdığını belirten Okumuş, "Ülkeler geleceğin hareket ortamına ilişkin teknoloji ve trendleri yakından takip ediyor. Son yıllarda en hızlı büyüyen sektör savunma sanayidir. Ülkemizde de savunma sanayindeki büyüme trendi sanayimize de lokomotif olmuş durumda. TÜBİTAK SAGE olarak stratejik rekabet üstünlüğü sağlayacak bir değer zinciri üretmenin yanında ihtiyaç duyulan sistemleri yerli ve milli imkanlarla sağlamayı hedef edinmiştir." diye konuştu.

Okumuş, mesleklerin geleceğinin öncelenerek nitelikli insan kaynağının oluşturulması ve yeni alanlarda istihdamın teşvik edilmesinin önemine değinerek, milli teknoloji hamlesi için ihtiyaç duyulan işgücü profilinin belirlenmesi ve bu ihtiyaca yönelik ortaöğretim ve yükseköğretim proğramlarında birtakım güncellemelerin yapılabileceği düşüncesini taşıdığını aktardı.

SAGE Müdürü Okumuş, teorinin yanında pratik bilginin geliştirilmesi bakımından iş dünyası ile eğitim kurumlarının irtibatının artırılması gerektiğine işaret ederek, "Geleceğin mesleklerine yönelik araştırma ve strateji tespiti çalışmalarının genişleyerek artması gerekiyor. Çünkü bugün ilkokula başlayan öğrencilerin yüzde 60'ı mezun olduklarında dönüştürülmüş mesleklerde çalışmaları gerekecek." değerlendirmesinde bulundu.


Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 131 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler