Doğal Gaz Cihazları Sanayicileri ve İş Adamları Derneği 30. yılını kutladı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Nevzat Şatıroğlu:- "DOSİDER, yıllık 1,2 milyar dolar ihracatıyla ülkemizin gurur kaynağı olmuştur"- DOSİDER Başkanı Ekrem Erkut:- "Türkiye 2,5 milyonu aşan kombi üretiminde, 15 milyon metretülü aşan panel radyatör imalatında, 2 milyonu aşan doğal gaz sayacı imalatında Avrupa'nın üretim merkezi konumuna ulaştı"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Nevzat Şatıroğlu, doğal gazın şehir merkezleri dahil 804 yerleşim yerine ulaştırıldığını belirterek, 2026 sonuna kadar 1023 yerleşim yerine, 2028 sonuna kadar tüm ilçe merkezlerine doğal gaz ulaştırılacağını bildirdi.
Doğal Gaz Cihazları Sanayicileri ve İş Adamları Derneği'nin (DOSİDER) "Sürdürülebilir Isıtma için Yüksek Verim, Güvenli Teknoloji ve Çevreci Gelecek" temasıyla düzenlediği 30. Yıl Buluşması İstanbul'da gerçekleşti.
Şatıroğlu, buradaki konuşmasında, doğal gazın Türkiye'nin dört bir yanına yaygınlaştırılması hedefinin uluslararası standartlara uygun, kaliteli ve güvenli doğal gaz cihazlarıyla mümkün olduğunu söyledi.
Öngörülebilir ve sürdürülebilir bir doğal gaz piyasasının oluşması için yatırımların teşvik edilmesi ve bu konuda meslek örgütlerinin katkı sağlamasının önemini vurgulayan Şatıroğlu, "Bu kapsamda sektörel sorunların çözümü ve sektörün gelişmesi amacıyla çalışmalar yapan, ısıtma sektörünün yüzde 95'ini kapsayan, 30 firmanın çatı kuruluşu olan DOSİDER bu konuda önemli bir misyonu yerine getirmiştir. Yıllık 1,2 milyar dolar ihracatıyla da ülkemizin gurur kaynağı olmuştur." diye konuştu.
Şatıroğlu, yapılan yatırımlarla günlük 447 milyon metreküplük giriş kapasitesine ulaşan Türkiye'nin doğal gaz temini esnekliğine kavuştuğunu kaydetti.
Türkiye'nin yer altı doğal gaz depolama tesislerine dikkati çeken Şatıroğlu, "2028 sonuna kadar doğal gaz depolama hacmimizi 13,4 milyar metreküp ve bu depolardan günlük geri üretim kapasitemizi de 155 milyon metreküpe çıkarmayı hedefliyoruz." bilgisini paylaştı.
Şatıroğlu, "Doğal gaz altyapımızı güçlendirme çalışmaları kapsamında 2022 yılında yaklaşık 16 bin kilometre olan doğal gaz iletim ve dağıtım hattı uzunluğumuzu yatırımlarla yaklaşık 213 bin kilometre seviyesine çıkardık." dedi.
Çevreci yakıt olan doğal gazın yaygınlaşmasının karbon ayak izi hedefine ulaşılmasında önemli rol oynadığını dile getiren Şatıroğlu, "Avrupa Birliği'nin uygulamaya aldığı karbon vergisinin sanayicimiz üzerinde önemli maliyet artışları oluşturacağı süreçte, sanayicimizin yanında olmaya devam ediyoruz. Bu amaçla doğal gaz kullanan OSB sayısını 197'ye ulaştırdık ve artırmaya devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.
Şatıroğlu, doğal gazın şehir merkezleri dahil 804 yerleşim yerine ulaştırıldığına dikkati çekerek, "Sadece 2023 yılı içerisinde 57 yerleşim yerine ulaştırdığımız doğal gaz, 2026 sonu itibarıyla toplam 1023 yerleşim yerine ulaşacak, 2028 sonuna kadar da ülkemizdeki tüm ilçe merkezleri doğal gaza kavuşacak." diye konuştu.
Derin denizlerdeki faaliyetlerini hız kesmeden sürdüren Türkiye'nin, bölgenin en büyük sondaj ve sismik araştırma gemisi filosuna sahip ülkelerinden biri haline geldiğini vurgulayan Şatıroğlu, Karadeniz'deki 710 milyar metreküplük doğal gaz keşfinin Türkiye'nin kendi sermayesi, insan gücü ve filosuyla yaptığının altını çizdi.
Şatıroğlu, Türkiye'nin enerji ticaret merkezi olması için gerekli adımların atıldığını, yeni doğal gaz ihracat anlaşmaları ile de bölgesel konumunu artıracaklarını söyledi.
- "Türkiye bazı ürün gruplarında Avrupa'nın üretim üssü haline geldi"
DOSİDER Başkanı Ekrem Erkut da fosil yakıtlar içinde en çevreci yakıt olan doğal gazın, Türkiye'nin 81 ilinde ve yaklaşık 800 ilçesinde, 20 milyon üzerinde abone, yurt genelinde 72 dağıtım şirketi ile nüfusun yüzde 71'inin faydalandığı bir enerji kaynağı haline geldiğini söyledi.
Erkut, sektörde ilk başlarda sadece ithalatçı olan Türkiye'nin, bugün bazı ürün gruplarında Avrupa'nın üretim üssü konumuna ulaştığını belirterek, "Türkiye 2,5 milyonu aşan kombi üretiminde, 15 milyon metretülü aşan panel radyatör imalatında, 2 milyonu aşan doğal gaz sayacı imalatında Avrupa'nın üretim merkezi konumuna ulaştı. İmalatını yapmakta olduğumuz yaklaşık 2,5 milyon kombinin yarısı iç pazarda, diğer yarısı da ihracat pazarlarında değerlendirilmektedir." bilgisini paylaştı.
Dernek üyelerinin çeşitli ürün gruplarından imalatçı ve ihracatçı olarak bulunduğunu aktaran Erkut, DOSİDER üyelerinin yaklaşık 1,2 milyar dolarlık ihracat pazarında faaliyet gösterdiğini ifade etti.
Erkut, sektörün yaklaşık 20 bin kişiye direkt istihdam sağladığını, 6 bin üzerinde iş ortağıyla da 200 bin kişinin istihdamına katkı sağladığını aktardı.
Konuşmaların ardından DOSİDER Başkan Yardımcısı Ufuk Aktan ile DOSİDER Pazarlama Komitesi Başkanı Ali Aktaş derneğin "Gelecek Vizyonu, Strateji ve Eylem Planı" başlıklı yeni strateji belgesinin detaylarını paylaştı.
Kaynak:
Bu haber toplam 143 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.