Dijital sanatla matematiği holograma aktardı
Sanatçı Didem Yalınay:- "Bilim insanlarıyla madde ve ışık arasında ilişki üzerinde çalışıyorum. Sergide de ziyaretçiler 7 hologramda, ışık ve madde arasındaki yapıları görebilecek"
YASEMİN KALYONCUOĞLU - Fransa'nın 2021'de dünya çapında etkileyici ürünler ortaya koyan 24 sanatçı arasında gösterdiği Didem Yalınay, matematiksel çalışmaları holograma aktararak dijital sanat ürünleri ortaya çıkardı.
Fransız Kültür Merkezi tarafından Dijital Kasım etkinlikleri kapsamında CerModern'de düzenlenen "Akışta / In the Flux/ Dans le flux" sergisi bugün açılacak.
Dijital sanat ürünleri ortaya koyan, serginin sahibi Didem Yalınay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, günün temel sorunlarının dijitalleşme ile çok ilintili olduğunu ifade etti.
"Sanatı, hayata dair temel meseleleri sorgulayan, ileriye doğru gitmenin alanı olarak tanımlarsak doğal olarak dijital, sanatın içinde olacaktır" diyen Yalınay, 2019'da ilk dijital ürünlerini Suriyeli göçmenler üzerine çıkardığını ve Paris'e davet edildiğini belirtti.
Yalınay, Fransa tarafından bu çalışmasıyla 2021'de dünya çapında etkileyici ürünler ortaya koyan 24 sanatçı arasında gösterildiğini ve sonrasında Sorbonne'de doktoraya başladığını söyledi.
Dijitalin var olmasının sebebinin, insanın bulunduğu alanın çok ötesine geçme istediğinden kaynaklandığını belirten Yalınay, sergi için mimar Seçkin Maden ile çalıştığını ifade etti.
Yalınay, "Serginin ismini veren 'uzam' kelimesi zaman demek, aynı zamanda da alan demek. Uzam yani zaman mesafeyi ölçmek için kullanılır. Hareket ederken de dururken de hareket var. Uzamda bükülme vardır. Çalışmamızda da matematiksel hesaplamalarla, boyutsal bükülmeleri parçacık düzeyinde holograma yansıttık ve bu ışıklı görüntüleri çıkardık." dedi.
Yalınay, bu çalışmalar için Cambridge Fizik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mete Atatüre ile Türkiye ve Fransa'daki çalışmalarıyla karbon emüsyon sorununa çözümler geliştiren Prof. Dr. İskender Gökalp gibi alanın seçkin bilim insanları ile çalışmalar yaptığını kaydetti.
Yalınay, "Bilim insanlarıyla madde ve ışık arasında ilişki üzerinde çalışıyorum. Sergide de ziyaretçiler 7 hologramda, ışık ve madde arasındaki yapıları görebilecek. Alman sanatçı Abel Korinsky de serginin kapsayıcı ses yerleştirmesini yaptı." diye konuştu.
Türkiye'nin her alanda olduğu gibi Cumhuriyet'in 100. yılında kültür ve sanat alanında köprü olduğunu belirten Yalınay, bu serginin kendi limitlerinin ötesine geçen ilk solo sergi olduğunu sözlerine ekledi.
Sergi, 3 Aralık'a kadar gezilebilecek.
Kaynak:
Bu haber toplam 92 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.