"Cumhuriyet'in İlanının 100. Yılı Uluslararası Sempozyumu" düzenlendi
Türkiye'nin 1923 yılı gelişmelerine ışık tutmak amacıyla düzenlenen "Cumhuriyet'in İlanının 100. Yılı Uluslararası Sempozyumu" başladı.Sempozyumu düzenleyen kurumlar arasında ise Kültür ve Turizm Bakanlığı Atatürk Kültür, Dil ve...
Türkiye'nin 1923 yılı gelişmelerine ışık tutmak amacıyla düzenlenen "Cumhuriyet'in İlanının 100. Yılı Uluslararası Sempozyumu" başladı.
Sempozyumu düzenleyen kurumlar arasında ise Kültür ve Turizm Bakanlığı Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı, Bağcılar Belediyesi, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü, Tarih Araştırma Merkezi ile İstanbul Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü yer alıyor.
İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Cemil Kaya, Edebiyat Fakültesinde gerçekleştirilen sempozyumun açılışında, Mondros Ateşkes Antlaşması'nın Türk milleti için büyük zorlukların başladığı bir dönem olduğuna işaret ederek, Cumhuriyet'in kuruluş yıllarına dair bilgiler verdi.
Kaya, "1923 senesi Cumhuriyet'in ilanı dışında daha birçok önemli olayın yaşandığı bir yıl olmuştur. Bu süreci anlamak ve anlamlandırmak Türkiye'nin gelecek yüzyıllara daha umutla bakabilmesini sağlayacak ve Türkiye Yüzyılı hedefinin gerçekleşmesine katkıda bulunacaktır. Cumhuriyet'in İlanının 100. Yılı Uluslararası Sempozyumu, üniversitemiz tarafından bu anlayışa hizmet etmek amacıyla tertip edilmiştir." dedi.
Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fatih Mehmet Sancaktar da sempozyumda 2 gün boyunca 8 farklı ülkeden 47 akademisyenin bildiri sunacağını belirtti.
Sancaktar, böyle bir sempozyum yapılması kararının yaklaşık bir buçuk yıl önce bölüm kararının alındığını aktararak, sempozyuma katkı sunan kurum ve akademisyenlere teşekkür etti.
Sempozyumun amacına değinen Sancaktar, "Bir yandan Cumhuriyet'in 100. yılını kutlarken, diğer taraftan tarihçilerimizin Cumhuriyet tarihi alanındaki çalışmaların akademik dünyayla paylaşmaktır." ifadesini kullandı.
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof.Dr. Zekai Kardaş da konuşmasında Milli Mücadele'nin İtilaf Devletleri'nin yaptırımlarına bir başkaldırı ve itiraz süreci olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:
"Milli Mücadele, itiraz güçlerinin politikalarına, bir başka ifadeyle dış egemenlik sorununa cevap şeklinde gelişmişti. Milli Mücadele hareketinin itiraz güçleri ve Yunanistan ile yaptığı zorlu, sert mücadeleleri kazanarak, başarılar elde etmesi, Anadolu'da yeni bir otorite merkezinin kurulmasına yol açmıştı. Özellikle Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde, halkın kendi kaderini, kendi eline aldığına ve hakimiyetin kayıtsız, şartsız millete ait olduğu yaklaşımlar Cumhuriyet'in ilanına giden süreci getirmişti. Bu noktada Cumhuriyet'in ilanı uzun bir zamandan beri yenileşme çabası içinde olan Türkiye'ye yeni bir motivasyon kazandırmıştı. Bu sempozyum işte bu yeni motivasyonun ilk yılları çerçevesinde ortaya çıkan dış politikadan, eğitime ve ekonomiye kadar olayları akademik dünyaya duyurma hedefi taşımaktadır. "
Sempozyum kapsamında ilk oturumda Lozan Barış Konferansı'na dair başlıklar, ikinci oturumda Türkiye'de kadınlara siyasal haklar verilmesi konusu, üçüncü oturumda Lozan Barış Antlaşması'na giden süreçteki olaylar konuşuldu.
Yarın Bağcılar Belediyesi Başkanlık Binası'nda gerçekleştirilecek oturumlarda ise arasında Cumhuriyet'in kuruluşunun ilk yılları, alınan kararlar, Cumhuriyet dönemi sosyal hizmet ve yardım faaliyetlerinin bulunduğu birçok konu ele alınacak.
Kaynak:
Bu haber toplam 91 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.