Çin'in en üst siyasi istişare organı olan ÇHSDK toplantıları sona erdi

Çin'in en üst siyasi istişare organı olan ÇHSDK toplantıları sona erdi

Yaklaşık iki hafta süren toplantılarda ekonomiden sosyal meselelere ilişkin birçok konu ele alınırken, ÇHSDK liderliği de yenilendi

PEKİN (AA) - Çin'in en üst siyasi istişare organı olan Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı Birinci Genel Kurul toplantıları sona erdi.

Başkent Pekin'in Tiananmen Meydanı'nda bulunan Büyük Halk Salonu’nda 3 Mart’ta yapılan açılış toplantısıyla başlayan ÇHSDK 13. Dönem 1. Yıllık Genel Kurulu, kapanış toplantısını yaptı.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Başbakan Li Kıçiang, Çin Komünist Partisi (ÇKP) Politbüro üyeleri ve 2 bin 100 kadar delegenin katıldığı toplantılarda yaklaşık iki hafta boyunca ülke gündemini ilgilendiren birçok konu masaya yatırıldı.

Tiananmen Meydanı'nda yoğun güvenlik önlemleri altında yapılan ÇHSDK toplantılarında dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin'in politik, ekonomik ve sosyal meselelerine ilişkin konular ele alındı.

- ÇHSDK liderliği yenilendi

Çin Başbakan Yardımcısı Vang Yang, ülkenin en üst siyasi istişare organı olan ÇHSDK'ye Başkan olarak seçilirken, ÇHSDK Ulusal Komitesinin yardımcı başkanları ve daimi komite üyeleri yenilendi.

Bu kapsamda 11’i ÇKP üyesi, 4’ü etnik azınlık gruptan 24 yardımcı başkan seçilirken, 300 kişiden oluşan ÇHSDK Daimi Komitesinin yeni üyeleri belirlendi.

- ÇHSDK'nin işlevi

ÇHSDK, ÇKP'nin çatısı altında çok taraflı iş birliği ve siyasi danışma mekanizması yürütmek için 1949'da kurulmuştu.

ÇHSDK, Çin toplumundaki her kesimden temsilcileri ve ülkedeki ünlü simaları bünyesinde barındıran bir fikir forumu şeklinde hizmet veriyor.

Siyasi danışmanların sunduğu öneri taslakları, ÇKP'nin aldığı reform kararlarını hayata geçirecek politikaların belirlenmesinde destekleyici rol oynuyor.

Çin'de "Lianghui" (Çifte Toplantılar) olarak adlandırılan ÇHSDK ve ÇUHK yıllık toplantıları, her yıl mart ayında ayrı ayrı ancak eş zamanlı yapılıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 69 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler