Cezayir'de boşanma oranları korkutuyor
Ülkede boşanma oranları gittikçe artarken, uzmanlar sorunlu evliliklerin kurtarılması için harekete geçilmesi gerektiğini düşünüyor
CEZAYİR (AA) - HÜSAMEDDİN İSLAM - Cezayir'de boşanma oranları gittikçe artarken, uzmanlar sorunlu evliliklerin kurtarılması için harekete geçilmesi gerektiğini belirtiyor.
Cezayir'de istatistikler boşanma oranlarının her yıl gittikçe arttığını ortaya koydu. Bu durum resmi makamları endişelendirirken uzmanlar, boşanma vakalarının önüne geçilmesi için adım atılması gerektiğini ifade etti.
Resmi makamlar tarafından 40 milyon nüfuslu ülkede boşanma oranının 2015 yılında 57 bin iken, 2016 yılında 63 bine, 2017 yılında 68 bine yükseldiği kaydedildi.
Boşanma oranları artarken buna karşılık evlilik oranlarının azaldığı görüldü. Evlilik oranının 2017'de bir önceki yıl olan 2016'dan, 2016 yılının ise 2015'ten daha düşük olduğu aktarıldı. Evlilik oranında yılda yaklaşık 10 bin düşüş yaşandığı belirtildi.
2017 yılında evlilik oranının 349 bin olduğu belirtilirken, boşanma oranının 68 bine yükselmesi evliliklerin yaklaşık yüzde 20'sinin boşanmayla sonuçlandığı verisini ortaya çıkardı.
- Boşanma sebepleri
Cezayir Kadın Gözlem Başkanı Şaia Caferi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cezayir toplumunda, sosyal ve ekonomik sorunların boşanmaya yol açtığını belirterek, bunlar arasında işsizlik, şiddetli geçimsizlik, gelir eksikliği ve eşler arasında eğitim düzeyindeki ya da sosyal konumdaki farklılıkların sayılabileceğini kaydetti.
Ayrıca evlilik öncesi eğitim almamanın boşanmaya etki eden faktörlerden biri olduğunu aktaran Caferi, Malezya'da olduğu gibi eşlerin, evlenmeden önce evliliğe hazırlık için eğitim alması gerektiğinin altını çizdi.
Malezya'da evlenmek isteyen çiftlerin nikah şartı olarak özel kurslara gitme zorunluluğu bulunduğu ve bu sayede 1992'de yüzde 32 olan boşanma oranının 2004'te yüzde 8'e kadar düştüğüne işaret eden Caferi, bu gibi uygulamaların evlilikler üzerinde olumlu sonuçları olduğunu vurguladı.
Ayrıca boşanma aşamasına gelen çiftler arasında imamlar ya da din görevlileri arasında yapılan "barışma seanslarının" doğru şekilde yönetilmediğini aktaran Caferi, "Bunlar hızlı, gelişigüzel yapılan affetme görüşmeleri. Ancak bunlar yapılırken eşler arasındaki sorunları çözecek kadar yeterli zaman ayrılmıyor." dedi.
Caferi, mahkemelerden önce eşler arasındaki sorunların çözülmesi için ailelerin ara bulucu rolü oynamaları gerektiğine dikkati çekti.
Kadın ve Gençleri Koruma ve Geliştirme Ulusal Derneği Başkanı Nadiye Dureydi, boşanmanın kadının meşru hakkı olduğunu, dayak, şiddet, hakaret, ihanet ya da başka bir sebeple bu hakkı kullanabildiğini belirtti.
Dureydi, adalet mercilerinin boşanma sebeplerini araştırması ve incelemesi gerektiğini ifade ederek, ailenin korunması ve boşanma vakıalarının önüne geçilmesi için adım atılması gerektiğini söyledi.
Avukat Ammar Hamdini de boşanma sebepleri arasında internet ve sosyal medyanın önemli yer kapladığına işaret ederek, internet üzerinden kurulan arkadaşlık ve sohbetlerin eşler arasında ayrılığa neden olduğunu ifade etti.
Bunun çiftler arasında kısmen ihanet olarak görüldüğünü aktaran Hamdini, olayın ortaya çıktığında ise boşanmanın meydana geldiğini kaydetti.
Kaynak:
Bu haber toplam 143 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.