Bulgaristan'da solcu siyasetçiler Kızıl Ordu anıtının kaldırılması kararına karşı çıktı

Bulgaristan'da solcu siyasetçiler Kızıl Ordu anıtının kaldırılması kararına karşı çıktı

Bulgaristan'da Rusya yanlısı solcu siyasetçiler, başkent Sofya'nın merkezinde bulunan ve eski Sovyetler Birliği (SSCB) döneminde Kızıl Ordu'ya ithafen yapılan anıtın kaldırılması kararına tepki gösterdi.Solcu siyasetçiler, hükümetin, 1954'te...

Bulgaristan'da Rusya yanlısı solcu siyasetçiler, başkent Sofya'nın merkezinde bulunan ve eski Sovyetler Birliği (SSCB) döneminde Kızıl Ordu'ya ithafen yapılan anıtın kaldırılması kararına tepki gösterdi.

Solcu siyasetçiler, hükümetin, 1954'te eski komünist rejim tarafından propaganda amaçlı inşa edilen 45 metrelik anıtın kentteki Sosyalist Sanat Müzesi'ne taşınabilmesi için statüsünü "devlet mülkü" olarak belirlemesine karşı çıktı.

Belediyenin anıt ve çevresinde bronz heykel kompozisyonlarının taşınmasına ilişkin hızlanan girişimleri de parlamentoda temsili olan muhalefetteki Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP), popülist Rusya yanlısı Yeniden Doğuş Partisi, Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaşta Rusya'yı destekleyen Cumhurbaşkanı Rumen Radev ve solcu diğer güçlerin tepkisine neden oldu.

Parlamentoda temsili olamayan "Solcu" adlı oluşumun lideri Maya Manolova'nın öncülük ettiği protesto kapsamında eylemciler anıtın önünde çadırlar kurdu.

Manolova, basına yaptığı açıklamada, bölgede gece gündüz nöbet tutacaklarını belirterek parlamentodaki NATO ve Avrupa Birliği (AB) yanlısı iktidardaki güçlerin Bulgaristan'ın tarihine savaş açtıklarını öne sürdü.

Manolova, "Günümüzün gerçek sorunlarına çözüm için argümanı olmayan politikacılar böylesi zavallı bir savaş açtılar. Geleceği göremeyenler geçmişle mücadele etmeye çalışıyorlar." dedi.

Cumhurbaşkanı Rumen Radev de ülkede yıllardır gündeme getirilen anıtın kaldırılmasıyla ilgili açıklamasında, "Her bir anıt kendi zamanının tanığıdır. Ben anıtların kaldırılmasına karşıyım." demişti.

Anıtta yer alan, "Müteşekkir Bulgar halkından kurtarıcı Kızıl Ordu'ya" yazısının gerçekleri yansıtmadığını savunan Sofya Belediye Meclisi, 9 Mart'ta anıtın Sosyalist Sanat Müzesi'ne taşınması kararı almıştı.

Başbakan Nikolay Denkov'un koalisyon hükümeti de anıtın ithaf edildiği Kızıl Ordu'nun 1944'te Bulgaristan'ı kuşatarak, Bulgaristan Komünist Partisinin (BKP) darbe ile iktidara gelip, 1989'a dek yönetimini sürdürmesine neden olduğunu kabul ediyor.

Bulgaristan'da solcu siyasetçiler Kızıl Ordu anıtının kaldırılması kararına karşı çıktı

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 92 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler