Beykoz'un "Mozart"ı otizmli Yunus, hayali olan konservatuvardan mezun olarak kep attı

Beykoz'un "Mozart"ı otizmli Yunus, hayali olan konservatuvardan mezun olarak kep attı

Dünyaca ünlü besteci Mozart'la aynı müzik kulağına sahip olduğu söylenen otizmli Yunus Yazar, tek katlı bir gecekonduda başlayarak üniversite sıralarına kadar ulaştırdığı piyano tutkusunu İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'ndan mezun olarak taçlandırdı- Müzik Öğretmeni Özgen Zeybek:- "Yunus'u ilk tanıdığımda çok konuşmayan ve iletişim sorunu yaşayan bir çocukken müzikle buluştuktan sonra arkadaş ilişkileri değişmeye, yaşadığı bazı sağlık problemleri düzelmeye başlamıştı. Şimdi çok başarılı ve kendi

İREM DEMİR - Türkiye'nin "Beykoz'un Mozart'ı" ismiyle tanıdığı, dünyaca ünlü besteci Mozart'la aynı müzik kulağına sahip olduğu söylenen otizmli Yunus Yazar, zorluklar içinde üniversite sıralarına kadar taşıdığı piyano tutkusunu İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'ndan mezun olarak taçlandırdı.

Anadolu Ajansı (AA), "Beykoz'un Mozart'ı otizmli Yunus'un konservatuvar hayali" başlığıyla 2017'de yayımladığı haberde, duyduğu tüm sesleri doğrudan notaya dökebilme yeteneğine sahip (absolut kulak) olan ve konservatuvarda eğitim alabilmenin hayallerini kuran otizmli Yunus Yazar'ın durumunu gündeme taşıdı.

Beykoz'da ailesiyle tek katlı bir gecekonduda yaşayan, günün 7 saatini bir hayırsever tarafından hediye edilen piyanosunun başında geçiren Yunus, üstün yeteneğini fark eden müzik öğretmeni Özgen Zeybek'in desteğiyle Güzel Sanatlar Lisesi'nden mezun oldu ancak iki kez girdiği üniversite sınavında barajı geçemediği için konservatuvarların yetenek sınavlarına başvuramadı.

Ünlü besteci Mozart'la aynı müzik kulağına sahip olduğu söylenen Yunus'un bu yardım çağrısını AA'nın duyurmasının ardından birçok kişi ve kurum harekete geçti, o dönem YÖK'ün aldığı kararla Yunus'a İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nın yetenek sınavlarına başvurabilme imkanı tanınmıştı.

Ayrıca sanatçı Cem Yılmaz da genç yeteneğe bütün üniversite yaşamı boyunca destek olacağını açıkladı.

Yunus, yetenek sınavında üstün başarı göstererek yerleştiği İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'ndaki eğitimini geçtiğimiz günlerde tamamladı. En büyük hayalini gerçeğe dönüştüren Yunus, konservatuvardaki dönem arkadaşlarıyla birlikte kep atarak, mezuniyet mutluluğunu yaşadı.

O dönem kendisiyle başlayan uygulama sayesinde özel gereksinimli ve yetenekli birçok gence de örnek teşkil eden ve konservatuvar sıralarına giden yolu açan Yunus, piyano tutkusunu devam ettirebileceği, müzikle iç içe bir iş hayatı olabilmesini diliyor.

- "O müzikle çok mutlu"

Yaşamına dokunduğu öğrencisi Yunus'un umut dolu bir geleceğe adım atmasını sağlayan, şu an Kabataş Erkek Lisesi'nde müzik öğretmeni olan Özgen Zeybek, mezuniyet töreninde AA muhabirine yaptığı açıklamada, çok mutlu ve Yunus kadar heyecanlı olduğunu dile getirdi.

Ortaokulda yeteneğini fark ettiği Yunus'la 16 yıllık bir tanışıklıklarının olduğunu, tanıdığında müziğin onun hayatını değiştirebileceğine inandığını, birlikte gitar ve piyano derslerine başladıklarını anlatan Zeybek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hayalim, onu önce güzel sanatlar lisesine, sonra da konservatuvara yerleştirebilmekti. Çünkü o müzikle çok mutluydu. Birlikte çalıştık ve güzel sanatlar lisesini kazandı. Oradan mezun olduktan sonra YKS'yle ilgili bazı zorlu süreçler yaşadık ama hepsini tek tek aştık ve çok güzel yollar açıldı önümüzde. Bugün de o günlerden biri. Böyle güzel ve başarılı şekilde bir konservatuvarı bitirmesi, onca dersin üstesinden gelmesi büyük başarı bence."

- "Artık başarılı ve kendini ifade edebilen bir genç"

Zeybek, Yunus'a konservatuvara girmesi ve eğitim sürecinde destek olan tüm kişi ve kuruluşlara teşekkür ederek, şöyle konuştu:

"Yunus'u ilk tanıdığımda çok konuşmayan ve iletişim sorunu yaşayan bir çocukken müzikle buluştuktan sonra arkadaş ilişkileri değişmeye, yaşadığı bazı sağlık problemleri düzelmeye başlamıştı. Şimdi çok başarılı ve kendini ifade edebilen bir genç olarak karşınızda. Eğer karşılaşmasaydık belki de eksikliğini yaşadığı şeyin hiç farkında olmayacaktı. Otizmli bireylerin farklı farklı alanlarda birçok yeteneği var bence. Biz öğretmenlerin görevi de onları fark edip yol gösterebilmek. Çünkü onlar sadece yetenekli olduğu alan içindeyken mutlular ve asıl kıymetli olan şey de bunu onlara yaşatabilmek bence. Tüm Yunusların, önlerindeki bütün engellilerin kaldırılarak, hak ettikleri mutluluklara ulaşabilmeleri dileğiyle."

- "Kendisi gibi yetenekli birçok gence öncü oldu"

Yunus'un YKS barajını geçemediği için yetenek sınavlarına başvuramamasının gündeme gelmesi üzerine dönemin YÖK Başkanı Yekta Saraç'ın katkılarıyla üstün yetenekliler kontenjanından baraj puanı uygulamasının kaldırıldığını anımsatan Zeybek, bu uygulamanın diğer özel gereksinimli ve yetenekli gençlere de yol açtığına dikkati çekti.

Bu sayede Yunus'un kendisi gibi yetenekli gençlere de öncü olduğunu aktaran Zeybek, halihazırda öğrencilerin bu uygulamadan faydalanabilmesi için yetenek sınavına girmek istedikleri üniversitelerin rektörlüklerine dilekçe vermeleri gerektiğini söyledi.

Zeybek, "Bu durumdaki gençler, dilekçeyle başvuruların ardından konservatuvarda oluşturulan komisyonla özel olarak sınava alınıyorlar. Fakat bu uygulamayı hala bilmeyen bir sürü gencimiz var ve baraj puanına takıldıkları için yetenekli oldukları bölümlerin sınavlarına giremiyorlar. Bir sorun da şu, dilekçe verseler de sınav komisyonu bu şekilde başvuran öğrencilerden çok üstün bir yetenek aradığı için buna göre bir değerlendirme yapılıyor. Bu noktada uygulamanın biraz genişletilebilmesi gerektiğine inanıyorum." ifadelerini kullandı.

- "YKS'deki sorular onların dünyasındaki kelimelere karşılık gelmiyor"

Özgen Zeybek, özel gereksinimli bireylerin tamamının YKS'den muaf tutulması, sadece yetenekli oldukları alanda sınava girebilmelerine imkan sağlanması temennisinde bulunarak, "Bu çocuklar YKS'den almaları gereken 100 baraj puanını maalesef geçemiyorlar. Çünkü, YKS'deki sorular onların dünyasındaki kelimelere karşılık gelmiyor. Onlar için gerçekten çok büyük bir engel bu. YKS baraj puanı onlar için tamamen kalktığında zaten kendi alanlarında yeteneği olan, hak eden kazanacaktır girdiği okulun sınavını." dedi.

- "İstihdamda da ellerinden tutulması çok kıymetli"

Yunus Yazar'ın mesleki hayatını müzikle iç içe sürdürmesini dileyen Zeybek, şunları söyledi:

"Onların istihdamda da ellerinden tutulması, destek olunması çok kıymetli. Belki Kültür ve Turizm Bakanlığı da bu öğrencilerimize yeni kapılar açar. Onlara yeterli oldukları alanlarda iş imkanları sağlar. Ne kadar güzel olur. Otizmli ve yetenekli olan Yunus haricinde de birçok öğrencim olmuştu. Onların dünyalarını da tecrübe etme fırsatı buldum. Özel gereksinimli bu özel gençlerin meslek hayatları için de ne yapılabilir konusunda yetkili mercilerle yine fikir alışverişi yapabilmeyi, benim gibi bu öğrencilere emek vermiş başka meslektaşlarımın da görüşlerinin alınmasını çok isterim." diye konuştu.

- "Çok mutluyum"

Eğitimini tamamlayarak mezun olmanın mutluluğunu ve heyecanını yaşayan Yunus Yazar, "Mezun olduğum için çok mutluyum." ifadesini kullandı.

Yazar, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'ndaki hocalarına, desteklerinden dolayı sanatçı Cem Yılmaz ve öğretmeni Özgen Zeybek'e de teşekkürlerini iletti.

Beykoz'un "Mozart"ı otizmli Yunus, hayali olan konservatuvardan mezun olarak kep attı

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 61 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler