Bangladeş'te hapisteki Cemaat-i İslami Partisi'nin Başkan Yardımcısı Sayedee öldü

Bangladeş'te hapisteki Cemaat-i İslami Partisi'nin Başkan Yardımcısı Sayedee öldü

Bangladeş'te 13 yıldır cezaevinde bulunan muhalefetteki Cemaat-i İslami Partisi'nin Başkan Yardımcısı ve eski milletvekili Delwar Hossain Sayedee hayatını kaybetti.Bangladeş'in önde gelen İslam alimi ve hatibi 83 yaşındaki Sayedee, kalp krizi...

Bangladeş'te 13 yıldır cezaevinde bulunan muhalefetteki Cemaat-i İslami Partisi'nin Başkan Yardımcısı ve eski milletvekili Delwar Hossain Sayedee hayatını kaybetti.

Bangladeş'in önde gelen İslam alimi ve hatibi 83 yaşındaki Sayedee, kalp krizi geçirmesinin ardından 13 Ağustos Pazar günü başkent Dakka'daki Bangabandhu Şeyh Mujib Tıp Üniversitesine (BSMMU) kaldırıldı.

Sayedee, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

Hastane Müdürü Tuğgeneral Dr. Rezaur Rahman, 13 yıldır cezaevinde olan ve çeşitli sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalan Sayedee'nin burada vefat ettiğini doğruladı.

Binlerce Cemaat-i İslami Partisi destekçisi hastanede toplanırken, Sayedee'yi "sahte" davalarda "gerekçeli" mahkeme kararları nedeniyle hapiste tuttuğu için hükümet aleyhine sloganlar atıldı.

Cemaat-i İslami Partisi tarafından yayımlanan taziye mesajında, "sahte ve uydurma bir davada müebbet hapis cezasına çarptırılarak kendisine (Sayedee'ye) ağır haksızlık yapıldığı" belirtildi.

Sayedee, Bangladeş Kurtuluş Savaşı sırasında "insanlığa karşı suç işlediği" iddiasıyla ömür boyu hapis cezası almıştı. Ancak Cemaat-i İslami Partisi, davayı tartışmalı olarak değerlendirmiş ve bunu parti liderlerini yargılamaya yönelik siyasi bir girişimin parçası olarak görmüştü.

- Bangladeş Uluslararası Suçlar Mahkemesi

Bangladeş Uluslararası Suçlar Mahkemesi (ICT), 2013'te Sayedee'yi insanlığa karşı suç işlemekten ölüm cezasına çarptırmıştı.

Mahkeme kararına tepki gösterilmesi üzerine ülke genelinde polis ve diğer kolluk kuvvetleriyle çıkan çatışmalarda en az 78 kişi ölmüştü.

Bangladeş Yüksek Mahkemesi, 2014'te cezayı ömür boyu hapis cezasına indirmişti.

2009'da kurulan Bangladeş Uluslararası Suçlar Mahkemesi, küresel insan hakları gruplarınca adil yargılanma standartlarına uymadığı için eleştirilmişti. Mahkeme, o zamandan beri 50'den fazla davada 130'dan fazla kişi hakkında hüküm vermişti.

Bangladeş, aylarca süren kanlı savaşın ardından 1971'de Pakistan'dan bağımsızlığını kazanmış, Cemaat-i İslami Partisi, savaş sırasında Pakistan ordusuyla işbirliği yaptığı iddiasıyla eleştirilmişti.

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 81 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler