Bakan Göktaş, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü Programı'nda konuştu:
"Biz, kadınlara haklarını teslim etmeyi bir lütuf değil, kutsal bir vazife addederiz. Kadın güçlenirse aile de güçlenir, yeni nesiller daha sağlıklı ortamlarda yetişir. Kadının eğitimden istihdama her alana dahil olması ülke kalkınmasına katkıda bulunabileceği gibi gelecek vizyonumuzu da güçlendirir"- "Hayatın hangi alanında olursa olsun kadınların şiddetle karşı karşıya kalması, hukuken, vicdanen ve de ahlaken asla kabul edilemez. Kadına yönelik her türlü ayrımcılığı, şiddeti ve istismarı tamamen ortadan k
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, kadınlara haklarını teslim etmeyi lütuf değil, kutsal bir vazife addettiklerini belirterek, "Kadın güçlenirse aile de güçlenir, yeni nesiller daha sağlıklı ortamlarda yetişir. Kadının eğitimden istihdama her alana dahil olması ülke kalkınmasına katkıda bulunabileceği gibi gelecek vizyonumuzu da güçlendirir." dedi.
Göktaş, Haliç Üniversitesinde düzenlenen Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü Programı'na katıldı.
Gazze'de tarihte eşi benzeri görülmemiş bir ablukaya, katliama maruz kalan, her şeye rağmen ölüme meydan okuyan, insanlığın onuru, izzeti ve şerefi olan tüm kadınlarla çocukları selamladığı söyleyen Göktaş, İsrail yönetiminin kadın, çocuk, yaşlı demeden bütün sivillere yönelttiği şiddeti tüm kalbiyle kınadığını ifade etti.
Göktaş, Türkiye'nin hem kültürü hem de siyasi odaklı insan anlayışıyla güçlü bir millet olduğunu belirterek, "Biz kadınlara haklarını teslim etmeyi bir lütuf değil, kutsal bir vazife addederiz. Kadın güçlenirse aile de güçlenir, yeni nesiller daha sağlıklı ortamlarda yetişir. Kadının eğitimden istihdama her alana dahil olması ülke kalkınmasına katkıda bulunabileceği gibi gelecek vizyonumuzu da güçlendirir." dedi.
Bu kalkınmanın en büyük düşmanının şiddet olduğunu vurgulayan Göktaş, şiddetin her yerden kökünün kazınması gereken habis bir illet olduğunu dile getirdi.
Göktaş, insan hayatına kasteden şiddetin, ona maruz kalan ya da şahit olan tüm kesimlerde yıkıcı izler bıraktığını vurgulayarak, "Şiddet çocuklarımızın masum ve güzel dünyalarını tarumar eder. Telafisi güç derin izler bırakır. Tüm bu acılar aslında bize tek bir şey anlatıyor; şiddet, hepimizin topyekun mücadele etmesi gereken, siyaset üstü insani bir meseledir. Bizim için tek bir vaka bile çok fazla vakadır. Bir vakaya dahi tahammülümüz yoktur." diye konuştu.
- "Şiddetle mücadelen sıfır tolerans ilkesiyle kararlılıkla devam edecek"
Kadınları yaşamdan koparan şiddeti kökünden çözmek için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde gerekli bütün adımları attıklarını dile getiren Göktaş, "Bugün yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile kadına yönelik şiddetle mücadeleyi çok yönlü ve bütüncül bir yaklaşımla ele alan düzenlemeleri hayata geçiriyoruz." dedi.
Bakan Göktaş, genelge ile Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Kurulunu tüm taraflarıyla aktif kılan, daha kapsayıcı bir şekilde yeniden yapılandırdıklarını, şiddet faillerinin hak ettikleri cezaları almaları ile ilgili hukuki süreçleri sıkı bir şekilde takip ettiklerini söyledi.
Bu konuda tavırlarının çok net olduğunu vurgulayan Göktaş, şiddetle mücadelenin sıfır tolerans ilkesiyle kararlılıkla devam edeceğini belirtti.
Göktaş, bu mücadelede öncelikle yasal altyapıyı güçlendirdiklerini belirterek, şöyle devam etti:
"Aile içi şiddeti önlemeye yönelik 6284 Sayılı Kanunu'muzun özenle uygulanması için çok çaba sarf ettik. Kadın, çocuk ve aile bireylerinin maruz kaldığı, her türlü şiddet, istismar ve ihmal vakalarını 81 ildeki avukatlarımızla takip ediyor, mağdurlar için gereken tüm sosyal desteği sağlıyoruz. Tüm Türkiye'de kamu çalışanlarına, sivil toplum kuruluşlarına ve bütün paydaşlarımıza farkındalığı artırıcı eğitimler veriyoruz. Bu eğitimlerimizle şimdiye kadar 4 milyondan fazla kişiye ulaştık."
Medyaya yansıyan görüntülere dikkati çeken Göktaş, ekranda gösterilen her türlü şiddetin izleyicilerin algısını şekillendirip normalleştirme riski taşıdığını söyledi.
Göktaş, popüler kültür tarafından kadına çizilen "çaresiz" ve "kurban" gibi imajları da kadının onuruna yönelik bir şiddet olarak görüp bunu reddettiklerini dile getirdi.
Şiddetin bireyi kendisinden, ailesinden, toplumdan ve medeniyetten uzaklaştırdığını ifade eden Göktaş, "Bu önemli hususa hazırladığımız bir kamu spotuyla dikkat çekmek istiyoruz; 'Şiddet uzaklaştırır.' Bizi insan kılan ve yakınlaştıran ise sevgi, saygı ve merhamettir." diye konuştu.
- "Kadının Güçlenmesi Programına ayırdığımız bütçeyi yüzde 165 oranında artırarak işe başladık"
Bakan Göktaş, şiddete karşı Ulusal Eylem Planları ile kapsayıcı çözüm önerileri getirdiklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"2024 yılı için Kadının Güçlenmesi Programı'na ayırdığımız bütçeyi yüzde 165 oranında artırarak işe başladık. Şu an ülke genelindeki 82 Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerimizle psikososyal destek ve rehberlik hizmeti veriyoruz. 2024 yılında Adana, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir, Konya ve Şanlıurfa'da yeni ŞÖNİM'leri hayata geçireceğiz. Ayrıca 410 sosyal hizmet merkezlerimiz içinde bulunan Şiddetle Mücadele İrtibat Noktası'yla kadınların sesine kulak veriyor, hiç vakit kaybetmeden gereğini yerine getiriyoruz. 17'si ihtisaslaştırılmış 149 kadın konukevimizde şiddet mağduru kadınlara güvenli bir ortam sunuyor, mesleki eğitimlerle onları güçlendiriyor ve hayata yeniden ümitle başlamalarını sağlıyoruz."
Pek çok ülkede bulunmayan elektronik kelepçe uygulamasıyla, şiddet mağduru ile şiddet failini aynı anda takip ettiklerini belirten Göktaş, söz konusu takibi, İçişleri Bakanlığı bünyesinde bulunan GAMER aracılığı ile sağladıklarını anlattı.
Göktaş, 11 dilde kullanılabilen KADES uygulaması ile şiddet ihbarlarına daha hızlı ve daha etkili cevap verdiklerini, Alo 183 Sosyal Destek Hattı, WhatsApp ve BİP uygulamaları ile anlık danışmanlık hizmeti sağladıklarını söyledi.
Kadınların haklarının korunmasının, refahının artırılmasının, tüm alanlarda eşit fırsat ve imkanlara sahip olmasının, güçlü toplum hedefinin vazgeçilmez bir unsuru olduğunu söyleyen Göktaş, bu sebeple kız çocuklarının ve kadınların eğitim ile istihdam olanaklarını artırdıklarını dile getirdi.
Bakan Göktaş, kadınların tüm karar mekanizmalarında yer almasını sağlayacak düzenlemeler yaptıklarını ifade ederek, "Hayatın hangi alanında olursa olsun kadınların şiddetle karşı karşıya kalması, hukuken, vicdanen ve de ahlaken asla kabul edilemez. Kadına yönelik her türlü ayrımcılığı, şiddeti ve istismarı tamamen ortadan kaldırmak bizim birincil hedefimizdir. 'Güçlü kadın, güçlü aile ve güçlü Türkiye'yi inşa etmeyi sürdüreceğiz." diye konuştu.
Kadınlara seslenerek konuşmasını tamamlayan Göktaş, "Hiçbir zaman yalnız, çaresiz ve güçsüz değilsiniz. Biz, her daim yanınızdayız." ifadelerini kullandı.
Kaynak:
Bu haber toplam 104 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.