Asya-Pasifik haber ajansları dezenformasyonla mücadelede işbirliği çağrısı yaptı
Azerbaycan Devlet Haber Ajansı (AZERTAC) Yönetim Kurulu Başkanı Vugar Aliyev:- "Dezenformasyon ve sahte haber topluma yöneltmiş silahlar"- KYODO Uluslararası Departmanı Müdürü Moriyasu Chikazawa:- "Dezenformasyonla mücadelenin geleceğinin haber ajanslarının bu yanlış haber tehdidine cevap verip veremeyeceğine bağlı olduğuna inanıyorum"
Asya-Pasifik bölgesinin önde gelen haber ajansları dezenformasyonla mücadelede işbirliği ve ortak çalışma çağrısı yaptı.
Anadolu Ajansının (AA) ev sahipliğinde düzenlenen 51. Asya-Pasifik Haber Ajansları Birliği (OANA) Konferansı'nda "Dezenformasyonla Mücadelede Haber Ajansları İçin İş Birliği Alanları" başlıklı panel düzenlendi.
Azerbaycan Devlet Haber Ajansı (AZERTAC) Yönetim Kurulu Başkanı Vugar Aliyev, panelde haber ajanslarının kurduğu dezenformasyonla mücadele birimlerinin ortak çalışmasının faydalarına değindi.
"Dezenformasyon ve sahte haber topluma yöneltmiş silahlar." ifadesini kullanan Aliyev, bu silahın temelde bir kişinin ya da bir grubun hedefleri doğrultusunda kullanıldığını dile getirdi.
Karabağ Savaşı'nda çok sayıda sahte haberle mücadele ettiklerini bildiren Aliyev, sosyal medya aracılığıyla alınan bu bilgilerin çok ciddi sonuçlara yol açabildiğini ifade etti.
Sahte haberler içerisinde en tehlikelisinin kasti hazırlananlar olduğunu vurgulayan Aliyev, "Bu haberlerin orijinal hali kimsenin kontrolünde değil, hızlı şekilde yayılıp dikkat çekiyorlar, ardından bunlar reddediliyorlar. Başka bir deyişle, bunun sahte olduğu, bir amaca ulaştıktan sonra ortaya çıkıyor." dedi.
Kurulan dezenformasyonla mücadele merkezi ekiplerinin iletişim halinde olması ve daha geniş kitlelere ulaşmasının önemine işaret eden Aliyev, bu tür mücadele kanallarının desteklenerek tanıtımının yapılması gerektiğini belirtti.
- "Kovid-19 sonrası yanıltıcı haberler Japonya'da hızla yayılmaya başladı"
Japon Haber Ajansı (KYODO) Uluslararası Departmanı Müdürü Moriyasu Chikazawa, Kovid-19 salgını sonrası yanıltıcı haberlerin Japonya'da hızla yayılmaya başladığını ve İletişim Bakanlığının yaptığı araştırmaların önemli bir halk kitlesinin bu bilgilere inandığını ortaya koyduğunu söyledi.
Araştırmanın sonucuna göre gençlerin bu tür yanıltıcı içeriklere daha fazla inandığını ve paylaştığını belirten Moriyasu, gençlerin bilgiye erişimde daha çok sosyal medyayı kullandığını ifade etti.
Moriyasu, "Haber ajanslarının doğru bilginin sadece gazete ve televizyon gibi geleneksel medya üzerinden değil, sosyal medya platformları üzerinden de yayılmasına ilişkin inancı güçlendirmeye ihtiyacı var." diye konuştu.
Günümüzde yapay zekanın sahte fotoğraf ve görüntüler üretilmesine aracılık ederek, dezenformasyonu hızla yayacağına ilişkin bir inanç olduğuna dikkati çeken Moriyasu, "Dezenformasyonla mücadelenin geleceğinin haber ajanslarının bu yanlış haber tehdidine cevap verip veremeyeceğine bağlı olduğuna inanıyorum." dedi.
TASS Haber Ajansı Genel Direktör Yardımcısı Mikhail Gusman, dezenformasyonla mücadelede kendi çalışanlarının eğitimine özel önem verdiklerini ve tecrübe paylaşımı programları düzenlediklerini anlattı.
Gusman, diğer haber ajanslarıyla düzenlenen ortak programlarla karşılıklı iş birliğini genişletme fırsatı bulduklarını aktararak, TASS'ın her zaman çözüm yollarını paylaşmaya hazır olduğunu dile getirdi.
Kaynak:
Bu haber toplam 130 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.