Araştırmacı yazar Muharrem Varol "Siroziler"i anlattı
Araştırmacı yazar Muharrem Varol, bir ucu Köprülüler sülalesine diğer bir ucu Veziriazam Siyavuş Paşa'ya uzanan Sirozizade ailesi hakkında bilgi verdi.Beşiktaş'ta bir klinikte gerçekleşen programa, "Ayanlıktan İlmiyeye Bir Hanedanlığın...
Araştırmacı yazar Muharrem Varol, bir ucu Köprülüler sülalesine diğer bir ucu Veziriazam Siyavuş Paşa'ya uzanan Sirozizade ailesi hakkında bilgi verdi.
Beşiktaş'ta bir klinikte gerçekleşen programa, "Ayanlıktan İlmiyeye Bir Hanedanlığın Öyküsü: Siroziler" adlı eserin yazarı Varol konuşmacı olarak katıldı.
Sirozilerin soyundan gelen aile üyelerinin de bulunduğu etkinlikte Varol, Sirozizadelerin Sened-i İttifak'a imza atan ayanlardan biri olan Sirozi İsmail Bey'in soyundan geldiğini aktardı.
Varol, çalışmasını 5 nesil, 5 devir temasıyla hazırladığına dikkati çekerek "Ailenin tarihine bugünkü Yunanistan sınırları içerisinde kalan Serez'de ayanlık yapmış, orayı idare etmiş ve Osmanlı merkezisiyle siyasi ilişkiler geliştirmiş İsmail Bey'in ve onun oğlu Yusuf Muhlis Paşa'nın hikayesiyle başlıyoruz. Bunun yanında yine onların soyundan gelen Serez'in müftülük makamını işgal etmiş, Müftüzade ailesinin serencamını anlatıyoruz. Aile üzerine hazırlanırken 3. Selim döneminden 2. Mahmut'a, Tanzimat'tan Meşrutiyet ve Cumhuriyet'e kadar 5-6 jenerasyonun tarihinin kuşbakışı olarak anlatıldığı bir çalışma gerçekleştirdik." dedi.
Aile fertlerinin Cumhuriyet'e intikal süreçlerinde de etkili olduklarını vurgulayan yazar, şöyle devam etti:
"Mesela Serez'in son müftüsü İsameddin Onan Efendi ve onun kardeşi Esad Bey Cumhuriyet'in başında kurulan yeni dini mekteplerde görev almışlar, evkaf nezaretinde çalışmışlardır. Onların çocukları ve torunları da hukuktan sanata, akademiden bilime varıncaya kadar yüksek eğitimler alarak önemli yerlere gelmiş insanlar olmuşlar. Mesela Esad Serezli'nin oğlu meşhur tiyatrocu Metin Serezli'dir."
Bölgedeki İttihat ve Terakki oluşumu içerisinde güçlü bir damar olan Siroziler ve Müftüzadeler, Balkan Harbi sonrasında yurtlarını terk ederek payitahta göç etti ve faaliyetlerine burada devam etti.
Kaynak:
Bu haber toplam 86 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.