Vaşington Din Hizmetleri Müşavirliği ve New York Din Hizmetleri Ataşeliğinin koordinesinde 01 Kasım 2012 tarihinde New Jersey’de, () Amerika Birleşik Devletlerindeki Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı din görevlilerinin hizmet verdiği derneklerimizin başkan ve idarecilerinin katılımlarıyla, Amerika Dernek Başkanları I İstişare Toplantısı gerçekleştirilmiş ve aşağıdaki hususların kamuoyuyla paylaşılmasına karar verilmiştir.
- Amerika Birleşik Devletlerinin farklı eyaletlerinde, milli ve manevi değerlerimizi gelecek kuşaklara aktarmak, vatandaş, soydaş ve dindaşlarımıza dini ve manevi yönden rehberlik etmek ve ibadet edecekleri mekânları oluşturmak gayesiyle gönüllülük esasına dayalı olarak faaliyet gösteren Derneklerimiz, görev ve sorumluluklarının yüksek bilinciyle hizmetlerini aralıksız bir şekilde sürdürmekte, Amerikada yaşayan vatandaş, soydaş ve dindaşlarımızın dini kültürel hayatına önemli katkılar sağlamaktadırlar.
- İslâm’ın evrensel ilkeleri ile yüce değerlerinin toplumumuza ve insanlığa doğru bir şekilde ulaştırılması amacıyla küresel ölçekte faaliyet gösteren Diyanet İşleri Başkanlığıyla işbirliği halinde, millet değerleriyle barışık, dengeli, ifrat ve tefritten uzak, kuşatıcı bir anlayış çizgisinde, açık, şeffaf ve hesap verebilir formatta hizmet sunan derneklerimiz, ABD de yaşayan vatandaş, soydaş ve dindaşlarımız için umut ve güven kaynağıdır. Ancak Derneklerimiz, sosyal gelişmelerin ortaya çıkardığı ihtiyaçlara hitap etmek, yenilenmek ve hizmetlerini özellikle genç kuşakların değişen taleplerini karşılayacak bir formata kavuşturmaları gayesiyle, geçmişi ile birlikte mevcut hizmetlerin sağlıklı bir şekilde kritiğini yapmak, eksiklikleri tespit etmek ve zamanında gerekli tedbirleri almak hususunda belli periyotlarda düzenli bir şekilde istişare toplantılarının devamının gerekliliğine inanmaktadırlar.
- Derneklerimiz, Din Hizmetleri Müşavirliği ve Din Hizmetleri Ataşeliğiyle işbirliği halinde, camilerin sunduğu hizmetlerin çeşitlendirilmesi, kadın ve çocukların camilerdeki görünürlülüğünün artırılması, gençlere yönelik programların cami çatısı altında fakat kültürel olarak anlamlı bir şekilde geliştirilmesi, cami yönetimlerinde kadınlara ve gençlere yer verilmesi, dernekler arası etkin iletişim ağlarının oluşturulmasının gerekliliğini belitmişlerdir.
- Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan getirtilen din görevlilerinin dil, oturum ve sağlık sorunlarının çözümü, cenaze hizmetlerinin sağlanmasındaki lojistik sorunlar, sosyal mobilizasyonun bazı camilerin cemaat sıkıntısı çekmesine yol açması, camilerdeki çocuklara ve kadınlara yönelik eğitim faliyetlerinin içerik ve kalitesi, farklı milletlerden camilerimize gelen cemaatin ihtiyaçlarının karşılanması konularında daha aktif çalışmalar yapılmasının ertelenemeyecek ihtiyaçlar olduğu vurgulanmıştır.
- Yeni camilerin inşası veya satın alınmasında, medeniyet tasavvurumuz ile geleceğin talep katalogları da göz önünde bulundurulmalı, camilerin eğitim, sosyal ve kültürel faaliyetlere hitap edecek tarzda çok fonksiyonlu olmasına önem verilmesi, mimari, işlevsel ve estetik açıdan bir standarttın yakalanması hususları vurgulanmıştır.
- Birer sivil toplum örgütü olan Derneklerimiz, üstlendikleri temsil misyonunun gereği, hizmetlerin geleceği acısından Amerikan resmi makamları ve sivil toplum örgütleriyle sağlıklı ve sürdürülebilir ilişkilerin geliştirilmesinin önemli bir sorumluluk olduğunu, Camilerimiz, faaliyetlerinde çevre ve komşularına rahatsızlık vermemeyi, yasal zorunluluğun ötesinde, mensubu olduğu ve savunduğu medeniyet değerlerinin de bir gereği olarak görmeleri gerektiği belirtilmiştir.
- Yeni kuşakların dil sorunları, yabancı evlilikler ve diğer etnik gruplardan insanların katılımıyla giderek çoklu bir etnik yapıya dönüşen cemaat yapımız, hedef kitleye dini bilgiyi etkin bir şekilde aktarmayı mümkün kılacak bir irşat dilinin geliştirilmesini zorunlu kılmaktadır. Türkçenin yansıra sade bir İngilizcenin de irşat ve eğitim dili olarak kullanılması ve mahallî konulara öncelik verilmesi göz ardı edilemeyecek ihtiyaç haline geldiği kabul edilmiştir.
- Asimilasyona direnmenin en etkin yollarından birinin de din ve dil eğitimi olduğu gerçeğinden hareketle, hafta sonu dini bilgiler kurslarının yanısıra Türkçe kurslarına da ağırlık verilmesi, dil kurslarının verimi için meslekten Türkçe öğretmenlerinin istihdamının önemli olduğu vurgulanmıştır.
- Dini ve milli bayramlarımızda çocuklarımızın okullarda resmi izinli sayılmasını temin hususunda bölgelerde gerekli girişimlerde bulunulması dile getirilmiştir.
- Din Hizmetleri Müşavirliği dini günlerin, ayların ve namaz vakitlerinin hangi kriterlere göre belirlendiği konusunda derneklerimizi bilgilendirme cihetine gitmelidir.
- Derneklerimizin Amerika’daki üst çatı organizasyonlar olarak faaliyette bulunan ICNA, ISNA, CAIR, ve MPAC gibi kurumların faaliyet ve programlarına katılmalarının sağlanması ve teşvik edilmesi, mümkün olduğu takdirde çatı kuruluşlarının yönetimlerinde temsilci bulundurulması uygun görülmüştür.
- Maryland’e yapımı devam eden Türk Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi’nin yönetim ve işletme politikalarının Amerikan toplumunun dinamikleri ve realitesi dikkate alınarak Amerika’da faaliyet gösteren tüm Müslüman sivil toplum örgütleriyle ortak programlar yapılarak buradaki millet varlığımız ve dostlarımız için bir dostluk, kaynaşma, sevgi ve saygıyı perçinleme odağı olması gerektiği vurgulanmıştır.
- Amerika’da gelecekte dil sorunlarını halletmiş din adamı ihtiyacını karşılamak için Diyanet İşleri Başkanlığının başlatmış olduğu Uluslararası İlahiyat Projesi’nin duyurulması, ailelerin ve gençlerin programa teşvik edilmesinin önemi üzerinde durulmuş ve gençlere yönelik kamp, tarih ve kültür gezileri vb. özel programların düzenlenmesi gerektiği önemli dile getirilmiştir.
Katılan Dernekler
Rochester Türk Cemiyeti, Upper New York
Ahıska Türk Amerikan Derneği, Dayton, Ohio
Delaware Türk İslam Vakfı, New Castle, Delaware
New Haven Diyanet Camii Derneği, Connecticutt
Faith, Cultural Community Center of South Jersey,Murat Cami Derneği,
Selimiye Cami Dernegi, Burligton, New Jersey
Karaçay Türkleri Dernegi, Paterson, New Jersey
Turk Amerıkan Toplum Merkezi, Maryland
Ulu Cami Derneği, Paterson, New Jersey
Bergen Diyanet Cami ve Kültür Merkezi, New Jersey
Mimar Sinan Cami Derneği, Sunnyside, Queens, New York
Eyüp Sultan Cami Derneği, Brooklyn, New York
Kırım Türkleri Amerikan Dernegi,Brooklyn, New York
Makedonya Nur Cami Derneği, Connecticutt.
Long Island Mevlana Camii, New York