ÖZLEM LİMON - "Sessiz Çığlıklar; Filistin'in Enstrümantal Hikayesi" adlı yeni albümünü piyasaya süren ünlü müzisyen Umut Mürare, "Müziğimle, sanatımla Türkiye'den Filistin'deki kardeşlerimize bir şekilde yanlarında olduğumu iletmek istedim." dedi.
Yeni albümünde Filistin'in acı ve direnişle dolu hikayelerini 15 enstrümantal şarkıyla dinleyicilerine sunan Mürare, yaşanan insanlık dramını eserlerinde işleyerek dinleyiciyi derin bir müzikal yolculuğa çıkarıyor.
Filistin'in yaşadığı zorlukları anlatarak tarihe not düşen sanatçı, derin ve dokunaklı melodileriyle dinleyicileri Filistin'e dair düşünmeye ve daha fazla empati kurmaya teşvik ettiği albümü hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
- "30 yıldır sanatla iç içeyim"
Mürare, müziğe grup Kardelen adında bir grupla amatör şekilde başladığını belirterek, "Özel bir müzik okuluna gittim. 3 yıl orada piyano eğitimi aldım. Daha sonrasında aranjörlüğe de başlamış oldum. Müzik yönetmenliğine de bu vesileyle başlamış oldum. Grup Kardelen'le o süreç içerisinde beş albüm yaptık. Kendime ait 4 tane sol albümüm var. 1990'lı yıllardan itibaren başladığımız müzik serüveni bu yıllara kadar devam etti. Yaklaşık 30 yıldır sanatla, müzikle iç içeyiz." ifadesini kullandı.
Sanatçı, Murat Göğebakan, Dursun Ali Erzincanlı, Eşref Ziya ve İbrahim Sadri'nin de aralarında bulunduğu birçok sanatçıyla çalıştığını, besteleriyle katkıda bulunduğunu söyledi.
- "Albüm, dinleyenlere belki bir empati kapısı açacak"
Mürare, insanlığın yıllardır süregelen bir soykırıma şahit olduğuna değinerek, işgalci İsrail'in Filistinlilere sistematik bir şekilde uyguladığı zulme dikkati çekti ve şöyle konuştu:
"Herkes kendi alanında, kendi yetenekleriyle bu zulme başkaldırıyor. Başkaldırmaya çalışıyor. Bir şekilde oradaki kardeşlerimizin sesine ses olmaya çalışıyor. Ben de müziğimle, sanatımla Türkiye'den Filistin'deki kardeşlerimize bir şekilde yanlarında olduğumu iletmek istedim. Albümün içerisinde 15 enstrümantal eser var. Bu eserlerden her birinin bir hikayesi var. En bilinenleri dedesinin gözlerinden öptüğü ve ruhumun ruhu dediği 'Rim Bebek' isimli bir eserimiz var albümde. Yine İkinci İntifada'nın sembol isimlerinden Muhammed Durra için yapılmış bir enstrümantal eser var, adı 'Durra'. Filistin direnişinin sembollerinden Hanzala için yine bir eserimiz var. Her birinin güzel hikayeleri var. Başlıkları, isimleri orada yaşanan dramı hatırlatacak. En azından belki müzik yoluyla dinleyenlere belki bir empati kapısı açacak."
Albümün yıllar içinde şekillendiğini anlatan Mürare, "Kendimce heybe dediğim bir beste heybesine atıyorum çalışmalarımı. Onlar birikiyor ve daha sonrasında duygularımızın böyle harman hali son şeklini alıyor. Sonra bir bakıyorsunuz, bir albüm çıkıyor ortaya. Bu albümde böyle oldu. Duygularımızın yoğunlaşmasıyla attığımız heybemizde biriken o notalar, melodiler en sonunda tabiri caizse bir vücut buldu ve albüm oldu." ifadelerini kullandı.
- "Sessiz Çığlıklar; Filistin'in Enstrümantal Hikayesi"
Umut Mürare'nin "Sessiz Çığlıklar; Filistin'in Enstrümantal Hikayesi" albümü, 15 enstrümantal parçadan oluşuyor.
Aralarında "Rim Bebek", "Hanzala","El- Durra" şarkılarının yer aldığı albüme, Mürare'nin YouTube kanalından ve dijital platformlardan ulaşılabilir.