Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla 29 Ekim'de ziyarete açılacak Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesinin lansmanı düzenlendi.
İstiklal Caddesi'nde, bankanın Beyoğlu Şubesi olarak 63 yıl hizmet veren tarihi binada düzenlenen etkinliğe İstanbul Valisi Davut Gül, İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bali, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız ve Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in yanı sıra pek çok basın mensubu katıldı.
Programda konuşan İstanbul Valisi Gül, İş Bankasının neredeyse Cumhuriyet ile yaşıt olduğuna değinerek, "Cumhuriyetin yaşadığı iyilikleri de zorlukları da yaşadı, bu milletten, bu toplumdan kopmadı. İş Bankasını bizlere kazandıran başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere emeği geçen herkesi şükranla anıyoruz." dedi.
Gül, İş Bankası'nın kültür ve sanata olan desteğini, Türk sanayisine olan katkısından çok daha değerli gördüğünü belirterek, böylesi önemli bir müzenin açılmasında emeği geçenlere teşekkür etti.
İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bali ise ileride, toplumda kalıcı değerler yaratanların anılacağına dikkati çekerek, "İş Bankası olarak kültür varlığı tescili bulunan bu binayı bu şekilde kalıcı bir esere dönüştürmek, Türk sanatına da çok önemli katkılar sağlayacak bir içerikle oluşturmak son derece gurur verici bir hadise. Toplumun ortak geçmişini yansıtan kültürel mirasını gelecek nesillere aktarmaya dair bu büyük sorumlulukta maddi bir hesaplama içerisinde olmadık. Böylesine değerli bir çalışma için ne gerekiyorsa onun yapılmasını sağladık." diye konuştu.
Türkiye İş Bankası Sanat Eserleri Koleksiyonu'nun ilk kez sergileneceğini kaydeden Bali, şöyle devam etti:
"Türk resim sanatının gelişimini izleyebileceğiniz bu müzede 83 yıllık bir birikim var. 9 Aralık 1940 tarihinden itibaren biriktirdiğimiz ve gözümüz gibi baktığımız resim koleksiyonunu bugün bir müze açacak zenginliğe ulaştırabilmişiz. Böyle bir eseri vücuda getirmekle hem Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ruhunu şad ediyoruz hem bu değerli eserleri yaratan sanatçıların ruhlarını hem de bankamızın bunları bir araya getirip muhafaza eden büyüklerimizin ruhlarını şad ediyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yaşında bu müzeyi Türkiye'ye ve sanatseverlere aktarmaktan gurur duyuyoruz."
Müzenin kurucu küratörlüğünü mimar, sanat tarihçisi ve yazar Prof. Dr. Gül İrepoğlu üstlendi. Burçak Madran ise müzeolojik danışman olarak katkı sağladı.
Müzedeki ilk sergide, Osman Hamdi Bey'den Şeker Ahmet Paşa'ya, Hoca Ali Rıza'dan İbrahim Çallı'ya birçok sanatçının 2 bin 700 civarında eserinin bulunduğu Türkiye İş Bankası Sanat Eserleri Koleksiyonundan seçilen 600'e yakın eser görülebilecek.
Beyoğlu'nun kültürel kimliğinin kıymetli öğelerinden biri olan, 1900'lü yılların başında zemin katı ticari amaçlı, diğer katları konut olarak inşa edilen tarihi bina, bodrum ve zemin katların yanı sıra biri teras, 6 kattan oluşuyor.