TBMM Madde Bağımlılığı Araştırma Komisyonu

İçişleri Bakanı Soylu: (2)- "2016 yılına göre 2017’de operasyon sayısında yüzde 36, gözaltı sayısında yüzde 28 artış meydana geldi"- "2017 yılında 2016 yılına göre esrar yakalamalarında yüzde 34, eroinde yüzde 168, kokainde yüzde 50, afyonda yüzde 51,

TBMM (AA) - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, uyuşturucuyla mücadelede 2016 yılına göre 2017’de operasyon sayısında yüzde 36, gözaltı sayısında yüzde 28 artış meydana geldiğini belirterek, "2017 yılında 2016 yılına göre esrar yakalamalarında yüzde 34, eroinde yüzde 168, kokainde yüzde 50, afyonda yüzde 51, bonzaide yüzde 131, metamfetaminde yüzde 287, uyuşturucu hap yakalamalarında yüzde 151 artış sağlandı." dedi.

Uyuşturucu madde bağımlılığı ve yeni bağımlılık türlerinin araştırılarak bağımlılığın nedenlerinin ve alınacak tedbirlerin tespit edilmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonunda sunum yapan Soylu, uyuşturcu ile mücadelenin, birbirinden çok farklı kurumların iş birliğini gerektirdiği için bunu temin etmek üzere illerde ‘"Uyuşturucu ile Mücadele Koordinasyon Kurulu’’ oluşturulduğunu anımsattı.

Soylu, bu kurullarda özellikle Uyuşturucu ile Mücadele Politika Belgesi'ndeki maddelerin hayata geçirilmesi için kararların alındığını, uygulamaların takip edildiğini ifade etti.

Kimyanın sürekli geliştiğini, dolayısıyla uyuşturucu maddelerin her gün bir yenisinin üretilebildiğini belirten Soylu, "Bu gelişimi anlık izlemek için erken uyarı sistemini hayata geçirdik. Bu sistem yasal, kontrol altına alınmış olan uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin dışında, bu maddelere benzer etkiler gösteren ancak herhangi bir yasal kısıtlılığı olmayan yeni maddelerin kayıt altına alınması için kurulmuş bir sistemdir." diye konuştu.

Soylu, 2008 yılından bugüne toplam 706 yeni nesil uyuşturucu maddenin ilgili kanun hükümlerine dahil edildiğini kaydetti.

Uyuşturucu yakalamalarının en önemli faaliyetlerinden birisinin de yol kontrolleri olduğunu anlatan Soylu, yol kontrol ve arama faaliyetlerine 2 bin 719 farklı noktada 24 bin 500 personelle aralıksız devam edildiğini bildirdi.

Soylu, 2017 yılında 44,4 milyon aracın ve 93,4 milyon kişinin kontrol edildiğini, 587 bin 769 araç ve 194 bin 213 kişi hakkında işlem yapıldığını açıkladı.

Arama ve yakalama faaliyetlerine yardımcı olması için emniyet ve jandarma bölgeleri plaka tanıma sisteminin (PTS) birbirine entegre edildiğini belirten Soylu, "Kent güvenlik yönetim sistemlerinde 2017’de nokta sayısı 10 bin 954’ten 12 bin 373’e, kamera sayısı 26 bin 469’dan 31 bin 718’e çıkarılmıştır. Doğu ve Güneydoğu'daki 22 kritik ilde kent güvenlik yönetim sistemleri tamamlanmış, Haziran 2018’de tüm Türkiye'de kurulum tamamlanacaktır. Proje tamamlandığında 22 bin 548 noktada 76 bin 114 kamerayla sistem faaliyete geçecektir." bilgisini verdi.

Soylu 2017-2018 yıllarında ülke genelinde 7 narkotik, 53 genel asayiş, 7 trafik, 4 kaçakçılık uygulaması olmak üzere toplamda 71 huzur uygulaması yapıldığını belirtti.

- Operasyonlarda ve yakalamalarda artış

Son yıllarda uluslararası kuruluşlar tarafından çıkarılan uyuşturucu ve terör raporlarında, terör ve uyuşturucu ticareti arasındaki finans bağlantılarının açıkça ortaya konulduğunu dile getiren Soylu, "Ülkemizde yürütülen terör operasyonlarında, PKK/KCK/PYD-YPG, DEAŞ, FETÖ/PYD, DHKP/C gibi terör örgütlerinin faaliyetlerini finanse etmek amacıyla uyuşturucu kaçakçılığı yaptığı açıkça anlaşılmaktadır." değerlendirmesini yaptı.

Diyarbakır kırsalında PKK/KCK terör örgütünün yasa dışı kenevir ekim alanlarını tespit ederek imha etmek amacıyla 2016 yılında 20, 2017 yılında 48 operasyon yapıldığını aktaran Soylu, 2016 ve 2018 yılları arasında narkoterör operasyonlarında 168 bin kilogram esrar, 252 kilogram kokain, 50 kilogram afyon, 5 bin 814 adet ecstasy hap ve 79 milyon 144 bin 997 kök kenevir ele geçirildiğini kaydetti.

Soylu, ülke genelinde yapılan çalışmalarla 2016 yılına göre 2017’de operasyon sayısında yüzde 36, gözaltı sayısında yüzde 28 artış olduğunu, 2017 yılında 2016 yılına göre esrar yakalamalarında yüzde 34, eroin yakalamalarında yüzde 168, kokain yakalamalarında yüzde 50, afyon yakalamalarında yüzde 51, bonzai yakalamalarında yüzde 131, metamfetamin yakalamalarında yüzde 287, uyuşturucu hap yakalamalarında yüzde 151 artış sağlandığını ifade etti.

Uyuşturucu yakalamalarının yüzde 86,2'sinin emniyet ve jandarma tarafından yurt içinde, yüzde 13,2'sinin hudut kapılarında gerçekleştirildiğini anlatan Soylu, "Dönem kıyaslaması yapmak istersek, ülke genelinde yapılan çalışmalarla 2016 yılına göre 2018’in ilk 3 ayında operasyon sayısında yüzde 63, gözaltı sayısında yüzde 45 artış meydana gelmiştir." diye konuştu.

Şu anda 50 binin üzerinde kişinin uyuşturucuyla ilgili suçlardan cezaevlerinde bulunduğunu bildiren Soylu, "Tutuklama oranımız artmıştır ve bu ciddi şekilde caydırıcıdır. 2018'in ilk üç ayında da uyuşturucudan tutuklananların sayısı sayısı 5 bin 710." dedi.

- "Sentetik ecza kullanımında artış"

Soylu, şunları kaydetti:

"Bakanlığımız tarafından yayınlanan Uyuşturucu İle Mücadele Politika Belgesi kapsamında önümüzdeki süreçte de tedbirlerimiz ve çalışmalarımız artarak devam edecektir.

Projelerin yaygınlaştırılarak proje havuzu oluşturulması, illerde tespit edilen riskli alanların denetimleri ve sokak satıcılarına yönelik uygulamalar, narkoterör çalışmalarına ağırlık verilmesi, öncelikle kritik 15 ilin olmak üzere tüm illerin risk haritalarının oluşturulması, Ege ve Akdeniz sahil güvenlik komutanlıklarının imkanlarının arttırılması, havayolu ve kargo ile uyuşturucu sevkiyatının önlenmesine yönelik çalışmalar yapılması, bu tedbirlerden sadece birkaçıdır.

Uyuşturucu arzıyla mücadelede, kendi sınırlarımızdaki mücadele esas olmak üzere rota ülkelerle sıkı iş birliği sağlayabilmek önemli sonuçlar oluşturacaktır. Bu ülkelerle İstanbul’da mayıs ayında teknik ve siyasi olmak üzere 2 çalışma yapmak için hazırlıklarımız sürmektedir.

Uyuşturucu ile mücadelede görev alan birimlerimizin alanda yaptığı başarılı operasyonlar ve artan baskı neticesinde beyaz-yeşil reçeteli sentetik ecza kullanımının arttığı değerlendirilmektedir. Bu konunun, eczaneler başta olmak üzere Sağlık Bakanlığı ile eş güdümlü olarak bakanlığımızca takip edilmesi, düzenli ve sağlıklı veri toplama sistemi kurulması da ayrıca önem arzetmektedir."

- "Türkiye uyuşturucu sağanağı ile karşı karşıya"

Soylu, Zeytin Dalı operasyonuyla, oradan Türkiye'ye akabilecek, hatta Suudi Arabistan'a gidebilecek sentetik uyuşturucuların önemli şekilde önünün kesildiğini söyleyerek, Türkiye'nin bunu sahada mücadele yaparak ortaya koyduğunu kaydetti.

Türkiye'nin bir uyuşturucu sağanağı ile karşı karşıya olduğunu belirten Soylu, "Terör sadece eline kalaşnikof alıp evlatlarımızı şehit etmiyor. Terör aynı zamanda uyuşturucu üzerinden gelecek nesillerimize yönelik çok önemli saldırılar gerçekleştiriyor." dedi.

Soylu, ihbar etmenin ayıbı olmayacağını, ihbar edilirse suçlulara ulaşabileceklerini dile getirdi.

(Bitti)


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri