Tarihi Erbil Kalesi hat, seramik ve resim gibi sanatlara ev sahipliği yapıyor

Kültür Evi'ndeki hat sanatçısı Ali Elvani:- "Bununla birlikte buradan en çok tabloyu yabancı turistler satın alıyor. Yabancı ülkelerden gelenler bu sanata daha çok önem veriyor"- Kültür Evi'nde çalışan seramik sanatçısı İranlı Şirin Hızırpoor:- "Gelip bu

ERBİL (AA) - HEMİN HÜSEYİN - Irak'ın Erbil kentindeki tarihi Kale'de bulunan Kültür Evi, hat, seramik ve resim gibi sanatsal faaliyetlere ev sahipliği yapıyor.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) Dünya Mirası Listesi'nde bulunan Erbil Kalesi'nde, 2009 yılında evlerin boşaltılması kararı sonrası restorasyon çalışmalarına devam ediliyor.

Kentin sembolleri arasında yer alan Kale, bünyesinde barındırdığı müzelerle dikkati çekerken çeşitli sanat dallarının icra edildiği Kültür Evi'nde de halk sanat ile buluşturuyor.

Tarihi Kale, yerli ve yabancı turistlerin de yoğun ilgisini çekiyor.

- "Yabancı ülkelerden gelenler bu sanata daha çok önem veriyor"

Kültür Evi'ndeki hat sanatçısı Ali Elvani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4 aydır burada çalıştığını belirterek, "Güzel yazı ve hat sanatı dünyada tehdit altında. Zira, her gün burayı ziyaret eden turistler bu sanatı görünce şaşkınlıklarını gizleyemiyorlar." diye konuştu.

Yabancı turistlerin, kendi ülkelerinde hat sanatı olmadığı için daha çok ilgi gösterdiğini vurgulayan Elvani, hat sanatının en zor sanatlar arasında yer aldığını dile getirdi.

Elvani, "Hat sanatının birçok çeşidi var. Bununla birlikte buradan en çok tabloyu yabancı turistler satın alıyor. Yabancı ülkelerden gelenler bu sanata daha çok önem veriyor." dedi.

- "Bu sanatları öğrenmek isteyenler de oluyor"

Kültür Evi'nde çalışan seramik sanatçısı İranlı Şirin Hızırpoor, 2 yıldır Erbil'de yaşıyor.

Hızırpoor, "Seramik beyaz ve kırmızı çamurdan yapılıyor. Yüksek sıcaklık ve düşük sıcaklıkta meydana getiriliyor. Ben daha çok beyaz çamurla iş yaparım çünkü üstüne resim de nakış da işlenebiliyor." şeklinde konuştu

Daha önce bu sanatlara ilişkin çalışmaların bölgede zayıf olduğunu işaret eden Hızırpoor, şunları kaydetti:

"Eskiden ilgi gösterilmiyordu ancak yabancı turistler daha çok ilgi gösteriyor. Bunun yanı sıra gelip bu sanatları öğrenmek isteyenler de oluyor. Onlara sabırlı olmalarını söylüyorum çünkü bu iş çok fazla zaman istiyor."

- "Tablolarım hayat hikayelerimden oluşuyor”

Kültür Evi'nde resim sanatı icra eden Necla Yusuf, ressamlığa çocukluğunda başladığını ve o zamandan beri devam ettiğini kaydetti.

Yusuf, "6 aydır burada sanatımı icra ediyorum. Buranın amacı, sanatçıların sanatlarını geliştirmesidir. Tablolarım hayat hikayelerimden oluşuyor." dedi.

Ziyaretçilerin daha çok yabancılar olduğuna dikkati çeken Yusuf, bazı kişilerin eserlerini eleştirdiğini, bazılarının da beğenilerini sunduğunu dile getirdi.

Yusuf, amaçlarından birinin de kültürlerini sanat yoluyla tanıtmak olduğunu ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri