ORDU (AA) - Ordu Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, Kurul Kalesi'nde bu yıl yürütülecek kazı çalışmaları için ilk etapta 90 bin liralık ödenek çıktığını, kazıların bu hafta başlayacağını bildirdi.
Toparlak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğu Karadeniz'in ilk bilimsel arkeolojik kazı alanı olan 2 bin 300 yıllık Ordu Kurul Kalesi'nde 8 yıl önce başlattıkları kazılara bu yıl da devam edileceğini belirtti.
Ödenek sorunu bulunmayan Kurul Kalesi'ndeki kazılara yaklaşık 20 kişilik ekiple bu hafta içinde başlanacağını ifade eden Toparlak, ekibin önümüzdeki günlerde Ordu'ya gelerek son hazırlıklarını yapacağını aktardı.
Toparlak, çalışmaların geçen yıllarda olduğu gibi Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt başkanlığında yürütüleceğini kaydederek, "Çalışmaların bu yıl da en az üç ay devam etmesi bekleniyor. Şu anda ilk etapta 90 bin liralık ödenek de çıktı. İnşallah bu sene yürütülecek çalışmalarla buradaki tarih gün yüzüne çıkmaya devam edecek." dedi.
Tarihi kalenin özel güvenlik ve kameralarla çok sıkı korunduğunu vurgulayan Toparlak, çıkan her parçanın titizlikle incelenerek Müze Müdürlüğü yetkililerine teslim edildiğini sözlerine ekledi.
- Ordu Kurul Kalesi
Sivri bir kaya üzerine kurulu kalede, Ordu Müzesi Müdürlüğü başkanlığında 2010 yılında Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenyurt'un katılımıyla başlatılan kurtarma kazısı, 2016'ya kadar devam etti.
Çalışmalarla 250-300 merdiveni gün ışığına çıkarılan Kurul Kalesi'nde, kazı esnasında bulunan pişmiş topraktan çatı kiremitlerinin ve duvar örgüsü seramik parçalarının incelenmesi sonucunda MÖ 2. ve 1. yüzyılda yerleşim yapıldığı belirlendi.
Kalede, 2016'da yürütülen kazıda ise 2 bin 100 yıllık olduğu tahmin edilen "Ana Tanrıça Kibele" heykeli bulundu.
Ordu'nun önemli turizm yerlerinden olan, çevresinde yürüyüş parkurları, oturma grupları, seyir terasları yapılan Kurul Kalesi'nin bulunduğu alanda, tarihi dehliz ve su sarnıcı da yer alıyor.