Mısır'da Dakikada 26 idam

Mısır'da 3 Temmuz'da gerçekleşen askeri müdahalenin ardından darbe karşıtları aleyhinde ilk karar verildi. Minya Ceza Mahkemesi, 529 kişi hakkında 'şiddete teşvik ve karakollara saldırı suçlamasıyla' idam cezası verilmesini kararlaştırdı.

Mısır'da geçtiğimiz yıl temmuz ayında ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi darbe ile görevden indiren askeri rejim, Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) üyelerini darağacına gönderme hazırlığında. Darbe sonrası yasalara aykırı tutuklamalar ve ithamlarla demir parmaklıklar ardına gönderilen Mursi ile İhvan üyeleri, cunta lideri Genelkurmay Başkanı Abdulfettah es-Sisi'nin yönetminde yargılanıyor. Mısır'da dün 20 dakika süren duruşmada darbe karşıtı 529 kişi hakkında idam cezası verildi. Minya Ceza Mahkemesi, darbe karşıtı 529 kişi hakkında 'şiddete teşvik ve karakollara saldırı suçlamasıyla' idam cezası verilmesini ve dosyalarının müftüye sevk edilmesini kararlaştırdı. Duruşmada aynı suçtan yargılanan 16 kişiye de beraat kararı verildi.

MÜFTÜYÜ DİNLEMEYEBİLİR

Haklarında idam kararı verilen 397'si kaçak konumunda olan 529 kişi, 14 Ağustos'ta Rabiatu'l Adeviyye Meydanı'na düzenlenen kanlı müdahalenin ardından Minya'da bazı bölgelerdeki karakollara saldırmak ve şiddete teşvik suçlamasıyla tutuklanmıştı. Duruşmada verilen idam cezasının ön karar olma özelliğini taşıdığı ve temyiz yolunun da açık olduğu ifade edilirken, 20 dakika süren duruşmada, dakikada 26 idam kararınının verildiği kaydedildi. Kararla ilgili son hükmün 28 Nisan'da okunacağı belirtildi. Mısır kanunlarına göre kararın müftüye sevk edilmesi, istişare amaçlı. Ancak hakim müftü reddetse bile kararı uygulayabilir.

MISIR TARİHİNDE İLK

İhvan mensubu çok sayıda kişinin bulunduğu davanın, bin 228 sanık sayısıyla en fazla sanığın bulunduğu dava olduğu kaydedildi. Söz konusu karar 3 Temmuz'da gerçekleşen müdahalenin ardından, darbe karşıtları aleyhinde verilen ilk karar ve yine Mısır tarihinde tek seferde bu kadar kişinin idamını içermesi bakımından bir ilk niteliği taşıyor. Minya Ceza Mahkemesi'nde bugün ise, aralarında İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii ve Mısır eski Meclis Başkanı Saad el-Katatni olmak üzere, 610'u firari, 683 kişinin söz konusu suçlamalardan yargılandıkları dava görülecek.

Müftüye çağrı

İhvan Hukuk Komitesi yetkilileri, kararın 'hükümsüz' olduğunu ve hakimin davaya bakma yetkisini kaybettiğini ifade etti. Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak sözcüsü Mecdi Karkar ise AA'ya yaptığı açıklamada, 'Bu kararlar kesinlikle siyasidir. Yargının bağımsızlığına zarar veren siyasi müdahaleleri gözler önüne seriyor' dedi. 'İdam kararı mevcut yönetimin zorlamaları sonucu alındı' ifadesini kullanan Karkar, Mısır müftüsüne de çağrıda bulunarak, 'Müftü, Allah'ın huzurunda sorumlu olacağı bu kararı onaylamadan önce dikkatle incelemeli' dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri