Meslek liseliler akıllı sulama sistemi geliştirdi

Gaziantep'te öğrencilerin geliştirdiği mobil uygulamayla çiftçiler tarlalarının sulamasını hem uzaktan kontrol edebilecek hem de sisteme entegre edilen sensörler sayesinde yağmur, don riski ve sıcaklıkla ilgili durumlardan bilgi sahibi olacak- Bilişim teknolojileri öğretmeni Taner Şentürk:- "Amacımız çiftçilerimize faydalı olmak. Çiftçilerden talep gelirse bütün imkanlarımızı paylaşacağız"

FIRAT ÖZDEMİR - Gaziantep'teki meslek lisesi öğrencilerinin geliştirdikleri mobil uygulamayla çiftçiler hem tarlaların sulamasını uzaktan kontrol edebilecek hem de yağmur, don riski ve sıcaklıklarla ilgili durumlardan anında bilgi sahibi olacak.

Şahinbey ilçesindeki Ayvaz Burçkan Çok Programlı Anadolu Lisesi Bilişim Teknolojileri Bölümü öğrenci ve öğretmenleri, ilçedeki çiftçilerin tarım faaliyetleri sürecinde yaşadıkları olumsuzlukları ve kayıpları ortadan kaldırmak için çalışma başlattı.

Öğrenci ve öğretmenler, 2 yıl süren çalışmanın ardından cep telefonuyla uygulama üzerinden kontrol edilebilen otomasyon sulama sistemi geliştirdi. Meslek lisesi öğrencileri daha sonra otomasyon sulama sistemine hava durumunu ve toprağın nemini ölçebilen sensör ile veri depolaması için yazılım entegre etti.

Sistem, okulun bahçesinde kurulan özel alanda başarıyla uygulanmaya başlandı.

Sahadan edindiği bilgilerle çiftçileri yönlendirerek sulama için uygun şartları belirleyen sistem, su, para ve zamandan tasarruf sağlayacak.

Bilişim teknolojileri öğretmeni Taner Şentürk, AA muhabirine, bölgelerindeki çiftçilerin tarımsal faaliyetlerini kolaylaştırabilmek için öğrencileriyle sistem geliştirdiklerini anlattı.

Tarlalarına sulama yapmak için giden çiftçilerin zaman ve maddi kayıplarının olduğunu dile getiren Şentürk, şunları kaydetti:

"Bölgemiz çiftçilerden oluşmakta ve tarlalar da çiftçilerden uzakta. Zaman ve paradan tasarruf edilebilmesi için uzaktan kontrol edilebilen bir otomasyon geliştirdik. Çiftçilerimiz otomasyonu tarlalarına kurduklarında evlerinden kontrol edebilecek, sulamayı uzaktan başlatıp bitirebilecek. Çiftçiler, tarlalarında yağmur, don riski ve sıcaklıkla ilgili durumları bilecek. Amacımız çiftçilerimize faydalı olmak. Çiftçilerden talep gelirse bütün imkanlarımızı paylaşacağız."

- Sistem okul bahçesinde uygulanıyor

Bölümün 11. sınıf öğrencisi Hüseyin Uzsuz da ailesinin çiftçilik yapmasından dolayı proje fikrinin kendisinden çıktığını belirtti.

Söz konusu sorunları ailesinin de yaşadığını bildiren Uzsuz, "Arkadaşlarla amacımız ülkemize ve ailemiz gibi çiftçilere katkıda bulunmak. Sistemi okulumuzda uyguluyoruz ve ileride büyük bahçelere yaymayı hedefliyoruz."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri