ANKARA (AA) - ALİ KEMAL AKAN/AYŞE ŞENSOY BOZTEPE - Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, "KKTC'de yatırım ortamının iyileştirilmesi için gayretlerimiz olacak. Hem bankacılık sektörü açısından hem mali disiplin açısından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yapılacak işler var." dedi.
Akdağ, AA muhabirine, yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik reform paketine ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye'nin iş yapma kolaylığı endeksine göre son 10 yılda 190'ın üzerindeki ülke içerisinde 60. sırada yer aldığını dile getirdi.
Türkiye'nin endeksteki sırlamasını 20-30 sıra daha ileriye çıkarmayı hedeflediklerini belirten Akdağ, bu konuda çok ciddi bir çalışma yaptıklarını ifade etti.
Akdağ, bu konuda hızlı ve yoğun bir çalışma yöntemi ortaya koyduklarına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Şirket kuruluşlarını çok kolaylaştırıyoruz. Bu paketin içinde yasa değişiklikleri var. Bir kısmını yaptık, bir kısmı şimdi iflas ertelemeyle ilgili olarak Mecliste görüşülüyor. Zannediyorum bu hafta ya da gelecek hafta kanun Mecliste kabul edilip çıkar. Ama sadece kanun değil tabii ki... Birçok uygulama da var. Mesela şirket kuruluşları 7 adımda yapılabilirken şimdi sadece Ticari Sicil Müdürlüğüne gidip şirketinizi 1-2 saat içinde kurabileceksiniz. Normalde bir şirket kuruluşu 4-5 gün alıyordu. Yargıyla ilgili yeni bir şirket kurtarma anlaşması prensipleri getiriyoruz. Hem borçluları koruyan hem alacaklıların hukukunu koruyan hem de süreçleri hızlandıran. Türkiye'de iflas ertelemeye gittiğiniz zaman şu anda 6 ila 8 sene sürüyor davalar. Böyle bir durumda anlaşmaya gidecek bir mahkemeye başvurduğunuzda iki yılın içerisinde bunları sonuçlandıracak yeni tedbirler alıyoruz. Mesela küçük tutarlı ticari anlaşmazlıklarda basit yargılama usulü getiriyoruz, arabuluculuğu özendiriyoruz, işleri kolaylaştırıyoruz."
İnşaat izinleri, tapuyla ilgili işlemlerde de kolaylıklar getirdiklerini belirten Akdağ, bugün inşaat ruhsatı alıp bina yapmak için 18 işlem yapmak gerektiğini, bu sayıyı 6'ya indireceklerini ifade etti.
Akdağ, yine telekominikasyon, dış ticaret ve finansmana erişim konularında da kolaylıklar getireceklerini bildirdi.
Recep Akdağ, aşağı yukarı yüz maddeye yakın eylem planını, 2018 içinde gerçekleştirme konusuna odaklandıklarını vurguladı.
Gerektiği zaman 5-10 eylem daha eklenebileceğini söyleyen Akdağ, süreç içinde gerek özel sektörün örgütleriyle gerekse kendi içlerinde yeni birtakım uygulamalara ihtiyaç varsa onları da yapacaklarını kaydetti.
- "KKTC'de yatırım ortamının iyileştirilmesi için gayretlerimiz olacak"
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ekonomik ve kalkınma iş birliğinin yönetilmesinden sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak da görev yapan Akdağ, KKTC'ye Türkiye'nin katkılarıyla sunulan kalkınma yardımlarına ilişkin bilgiler verdi.
"KKTC'de yatırım ortamının iyileştirilmesi için gayretlerimiz olacak. Hem bankacılık sektörü açısından hem mali disiplin açısından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yapılacak işler var." diyen Akdağ, Kuzey Kıbrıs'ta altyapı yatırımlarının da bulunduğunu ifade etti.
Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
"KKTC'ye su götürdük. Oradaki vatandaşlarımız çok kaliteli su içiyorlar şu anda. Belediye altyapılarının da yapılması lazım. Kıbrıs'a götürdüğümüz suyun aşağı yukarı yüzde 40'ı içme suyuna yetiyor. Geri kalan miktarını Meserya ve Güzelyurt ovalarında kullanarak sulama suyu halinde orada tarımı geliştirmeyi planlıyoruz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız Türkiye'den, aynen suda olduğu gibi bir hatla Kuzey Kıbrıs'a elektrik götürme planı var, bunun üzerinde çalışıyoruz."
Yol projelerinin yanı sıra sosyal güvenlik sisteminin geliştirilmesi konularında da çalışmalarının bulunduğunu belirten Akdağ, gündemlerinde sağlık reformunun yanı sıra özellikle Türkiye'deki şehir hastanelerine benzer bir hastane ile Kuzey Kıbrıs'taki işleri kolaylaştırmayı amaçladıklarını bildirdi.
- "Hem milli duruşları hem inançları itibarıyla sağlam bir toplum"
KKTC'de yaşayan halkın, Türkiye ile güçlü bağlarının bulunduğunu vurgulayan Akdağ, şunları söyledi:
"Hem milli duruşları hem inançları itibarıyla sağlam bir toplumdan bahsediyoruz. Zaman zaman problemlerle de karşılaşıyoruz. Yakın zamanda oradaki bir gazete Sayın Cumhurbaşkanımız aleyhine çok terbiyesizce yayınlar yaptı. Daha sonra devam etti. Türkiye'yi işgalci bir ülke gibi gösterme eğilimi var. Bu gazetenin tutumunun tamamen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin çıkarlarının aleyhine olduğunun da farkındayız. Buna benzer küçük marjinal gruplar var. Bu marjinal grupların oradaki halkın büyük ekseriyetinin Türkiye Cumhuriyeti'ne bağlılığını Türk milletinin bir evladı olma mensubiyetini değiştirmiyor."
- "KKTC, siyasi çözüm olsa da olmasa da kalkınmayı sürdürecek"
Kıbrıs'taki siyasi sorunlara da işaret eden Akdağ, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin, siyasi çözüm olsa da olmasa da kalkınmaya devam edeceğine inanıyorum. Bana göre de asıl olan bu. Buradaki insanlar zenginleşsinler, refah içinde yaşasınlar, huzurları yerinde olsun, tamamdır. Rum tarafı bir çözüme yanaşır ya da yanşamaz kendilerinin bileceği iş." diye konuştu.
Başbakan Yardımcısı Akdağ, vakıf adası olan Kıbrıs'ın, bu yönde tanıtımının artırılarak turizmine de katkı sunmayı amaçladıklarını ifade ederek, "Kuzey Kıbrıs'taki önemli ekonomik varlıklardan birisi turizm. Burada önemli vakıf eserleri de var. Sayın Başbakan Yardımcımız Hakan Çavuşoğlu'nun oradaki vakıf eserleriyle ilgili geliştirmeyi yapması da takdire şayan bir davranıştır." dedi.