Kızlarını okutan baba, köydeki diğer ailelere de örnek oldu

Van'da kızına ilkokuldan mezun olduktan sonra görücü gelmesine içerleyen Celal İmre, kızını okutarak köydeki birçok çocuğun okula gitmesine öncülük etti- Dört kızı öğretmen, bir kızı hemşire, üç oğlu doktor ve bir oğlu inşaat mühendisi olan İmre:- "Ben çocuklarımı, kızlarımı okula gönderdikten sonra insanlar çok pişman oldu ve uyandı. Onlar da çocuklarını göndermeye başladı. Şimdi köyde eczacı, diş hekimi, öğretmen, hemşire var"

NAZLI TİMUR - Van'da kızını erken yaşta evlendirmek istemeyerek eğitimine devam etmesini sağlayan 65 yaşındaki Celal İmre, bu sayede köydeki başta kızlar olmak üzere birçok çocuğun okula gitmesine, bugünün doktorları, öğretmenleri, eczacıları olmalarına katkı sundu.

Edremit ilçesine bağlı kırsal Kıyıcak Mahallesi'nde yaşayan 10 çocuk babası İmre, eğitime verdiği önemle hem evlatlarının hem de mahallesindeki çocukların hayatına dokundu.

İlkokuldan mezun olduktan sonra 1997'de kızına görücü gelmesine içerleyen İmre, kızıyla da görüştükten sonra ortaokula kaydederek eğitimine devamını sağladı.

Çevresindekilerin tepkilerine aldırış etmeden diğer kızlarını da okula gönderen İmre, inşaatlarda çalışarak, kıt imkanlarıyla çocuklarının hepsini okuttu.

Şimdi dört kızı öğretmen, bir kızı hemşire, üç oğlu doktor ve bir oğlu inşaat mühendisi olan İmre'nin en küçük oğlu da lise eğitimini sürdürüyor.

Mahallede başta kızlar olmak üzere birçok çocuğun bu sayede okula gönderilmesini sağlayan İmre, insanların hayatına dokunmanın mutluluğunu yaşıyor.

- "Şimdi mahallede eczacı, diş hekimi, öğretmen, hemşire var"

İmre, AA muhabirine, çocuklarını zor şartlarda okuttuğunu, şimdi meslek sahibi olduklarını görünce onlarla gurur duyduğunu söyledi.

Eğitimle ilgili imkanların yıllar önce kısıtlı olduğunu anlatan İmre, şöyle konuştu:

"Büyük kızım Fatma, beşinci sınıfı bitirerek diplomasını aldı. O zaman şimdiki sistem yoktu. Bir gün annem iki bayanı alarak eve gelmişti kızı istemeye. Daha yeni ilkokulu bitirmiş, 13 yaşında falan. Ben vermiyorum dedim. Bizim aile halkı beni sıkıştırdı, kızımı vermem için. Ben kızımı çağırdım ve 'İstiyor musun?' diye sordum. Bana istemediğini söyledi. Ben de o zaman seni okula kaydedeceğim dedim ve okula gitmesini sağladım. Tabi o zaman bazı insanlar tepki gösterdi. Ben aldırış etmedim, kızlarımın hepsini okula gönderdim. O zaman okumak çok zordu, servis imkanı yoktu. Kitap parası, gidiş-geliş parası çok zordu."

Kız çocuklarına çok büyük değer verdiğini, okumaları için elinden geleni yaptığını belirten İmre, onların kimseye muhtaç olmadan yaşayabilmelerini istediğini dile getirdi.

Şimdi hepsinin meslek sahibi olduğunu ifade eden İmre, şunları kaydetti:

"5 kızımın 4'ü öğretmen, biri de hemşire oldu. Erkek çocuklarımı da okuttum, 3'ü doktor, biri de inşaat mühendisi. En küçük oğlum da liseye gidiyor. Hep inşaatlarda çalıştım. Para gönderiyordum annesi okutuyordu. O zaman bir televizyon aldık ama hiç kullanmadık. Televizyon izleseler okumazlardı. Ben çocuklarımı, kızlarımı okula gönderdikten sonra insanlar çok pişman oldu, uyandı. Onlar da çocuklarını göndermeye başladılar. Şimdi köyde eczacı var, diş hekimi, öğretmen, hemşire var. Köyün yüzde 80'i okumuş. Çoğunluğu kızlar, hepsi okudu. İnsanlar beni örnek alarak çocuklarını okula gönderdi."

- "Kız çocuklarının tamamına yakını okuyor"

Kıyıcak Mahallesi muhtarı Erol Demir de yıllar önce köyde kız çocuklarının okutulmadığını ancak Celal İmre'nin çocuklarının meslek sahibi olmasının ardından köy halkının da dikkatini çektiğini söyledi.

Köylülerin İmre ailesini örnek aldığını ifade eden Demir, "Celal Bey, çocuklarını çok zor şartlarda okuttu. Köyün nüfusu 2 bine yaklaştı ve kız çocuklarının neredeyse tamamı okuyor. Benim de 2 kızım üniversiteye gidiyor." dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Etkinlikler Haberleri