İngiltere'de inşasında gaz beton kullanılan 100'den fazla okulun kapatılması gündemde

Okullarda risklerin ortaya çıkmasıyla gözler diğer kamu kurumlarına çevrilirken, 14 hastanede gaz beton kullanıldığı, 7'sinin 2030 sonrası için uygun olmadığı açıklandı

LONDRA (AA) - İngiltere'de inşasında gaz beton kullanılan 100'den fazla okul binasının yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için kapatılacağı açıklanırken, bazı okulların ise tamamen kapatılması gündemde.

Okul binalarına ilişkin incelemelerini yürüten Eğitim Bakanlığının verilerine göre, çoğu 1990 öncesi inşa edilmiş 154 okulun bazı bölümlerinde ya da tamamında gaz beton kullanıldığı tespit edilirken, 104'ünde betonun kullanım ömrü sona erdi.

Eğitim Bakanı Gillian Keegan, söz konusu okullarda yüz yüze eğitimin süreceğini açıklasa da Okullardan Sorumlu Devlet Bakanı Nick Gibbs, bazı okulların tamamen kapatılacağını bildirdi.

Okulların kapalı olduğu yaz tatilinde bir kirişin hiçbir etkiye maruz kalmadan kendiliğinden çökmesi nedeniyle incelemelerin arttığını aktaran Gibbs, sayıların değişebileceğini belirtti.

Kapanmadan etkilenecek okulların adı, sayısı ve öğrenci sayısı henüz kesin olarak açıklanmadı.

- 2030 sonrası için uygun değil

Güçlendirilmiş otoklavlanmış gaz betonun okulları "riskli yapı" haline getirmesi, gözleri ülkedeki diğer kamu binalarına çevirdi.

Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS), ülkedeki 14 hastanede kısmen ya da tamamen gaz beton kullanıldığını açıklarken, bunların 7'sinin 2030 sonrası için uygun olmadığını kaydetti.

İskoçya Polisi de 65 binada yaptığı incelemenin ardından 3 binanın gaz beton içerdiğini belirtirken, risk durumuna ilişkin bilgi paylaşmadı.

- İngiltere'de 1950-1990 döneminde birçok kamu binasının inşasında kullanıldı

İnşaat Mühendisleri Enstitüsü Başkanı Matt Byatt'ın BBC'ye verdiği bilgiye göre, içinde hava kabarcıkları bulunan ve görüntüsü süngeri andıran gaz beton, İngiltere'de 1950-1990 döneminde birçok kamu binasının inşasında kullanıldı.

Hafif ve daha az maliyetli bir ürün olan gaz betonun kullanım ömrünün dolduğunu kaydeden Byatt, "Bu yapılarda, biri zarar görene kadar beklemeden karar vermelisiniz. Aniden bir felaketle karşılaşabilirsiniz. Sünger gibi davranan bu ürün, nemi emer ve ağırlık nedeniyle aniden çöker." açıklamasında bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri