İSTANBUL (AA) - Nadir baskı kitaplar, el yazmaları, eski haritalar ve kartpostalların yer aldığı "Evrak-ı Şahaneden Kütüb-i Nefiseye" adlı sergi ziyarete açıldı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gençlik Meclisi tarafından "54. Kütüphane Haftası" etkinlikleri kapsamında düzenlenen sergi sergi, İBB Atatürk Kitaplığı'nda izlenime sunuldu.
Serginin açılışında konuşan İBB Kütüphane ve Müzeler Müdürü Ramazan Minder, Atatürk Kitaplığı olarak son 10 yıldır sahaflardan ve koleksiyonerlerden nadir eser alımları yaptıklarını söyledi.
Minder, İBB'nin destekleri ile son olarak 240 bin nadir eser ve özel arşiv satın aldıklarını belirterek, sergide bu satın alınan eserlerden bir seçkinin yer aldığını belirtti.
Serginin içeriğine değinen Minder, şu bilgileri verdi:
"Burada çok önemli hatlarımız, vakfiyelerimiz, ferman ve beratlarımız var. Mesela Osmanlı'ya ait ilk Türkçe vakfiye Atatürk Kitaplığı Koleksiyonu'nda. Daha önce Mekece vakfiyemiz vardı. Farsça olarak yazılmış, Sultan Orhan dönemine ait. Ondan sonra satın aldığımız en eski vakfiyemiz de burada. Okçulukla ilgili vakfiyemiz, ferman beratlarımız, çok özel el yazması kitaplarımız, gravürlerimiz var. Lübnan'dan satın aldığımız 63 bin parçalık kart postal koleksiyonumuzdan çok az bir kısmını burada sergileyebiliyoruz."
Ramazan Minder, Atatürk Kitaplığı Koleksiyonu'daki Seyfettin Özege kataloğunda yer almayan Osmanlıca matbu kitaplardan bir seçkinin de sergide kitapseverlerle buluştuğunu aktardı.
Serginin bir başlangıç noktası olduğunu vurgulayan Minder, şunları kaydetti:
"Atatürk Kitaplığı bu nadir eser alımları ile büyüyor ama bir taraftan da fiziksel ihtiyaçlarımız artıyor. Daha büyük mekanlara ihtiyacımız var. İstanbul'a daha büyük kütüphaneler açmamız gerekiyor. En büyük ihtiyaç da İstanbul'a büyük bir şehir kütüphanesinin kurulması. Artık vakti geldi. Eğer New York'la, Londra ya da Paris'le şehir olarak kendimizi kıyaslama gereği hissediyorsak biz de onların gelmiş olduğu seviyede büyük modern kütüphaneler kurmamız gerekiyor."
- "Kütüphanelerden zevk ve tat alan bir toplumla büyük bir başarı elde edebiliriz"
Açılışa katılan İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı ise kitaba olan sevgisinin ilkokul döneminde başladığını dile getirerek, "Türkiye'nin, entelektüel sermayenin, çocuklarımızın ve torunlarımızın kitaba olan sevgisi ile büyüyeceğine inanıyorum. O yüzden bu tarz çalışmalara İBB olarak sonuna kadar destek vermeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.
Baraçlı, kütüphanelerin ve müzelerin birçok yönden insan hayatını kolaylaştırdığının altını çizerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kütüphanelerden zevk ve tat alan bir toplumla büyük bir başarı elde edebiliriz. Bizler bu çalışmaları sürdürürken gelecekte de büyük Türkiye'yi oluşturabilmek, büyük başarıları elde edebilmek için hep beraber gayretle çalışmalarımız devam edecek. İnşallah bu çerçevede ilçe ilçe belki de ileride mahalle mahalle kütüphanelerin yani kıraathanelerin gerçek manasında kıraathane olduğu bir konuma doğru hep beraber gideceğiz."
Yazar Beşir Ayvazoğlu'nun yanı sıra araştırmacı Sabri Koz ve sahaf Nedret İşli ile Halil Bingöl de kısa bir konuşma yaptı.