ANKARA (AA) - Elektrik Üreticileri Derneği (EÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Cem Aşık, Türkiye’nin arz güvenliğinde yerli kömürün gelecek dönemde de önemini koruyacağını ve YK Enerji'nin Türkiye’nin elektrik arz güvenliğinde büyük bir öneme sahip olduğunu ifade etti.
EÜD'den yapılan açıklamaya göre, kısa bir süre önce yeni yönetim kurulunu seçen EÜD, yeni dönem ilk toplantısını Milas'ta faaliyet gösteren YK Enerji bünyesindeki Yeniköy Termik Santrali'nde gerçekleştirdi.
YK Enerji Genel Müdürü M. Serhat Dinç'in ev sahipliğinde yapılan toplantı sonunda EÜD Yönetim Kurulu Başkanı Cem Aşık, küresel enerji arz güvenliği, Türkiye elektrik arz güvenliğinde yerli kaynakların önemi ve YK Enerji'nin termik santralleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Aşık, küresel ölçekte enerji arz güvenliği için çok hassas bir dönemden geçilen şu günlerde yerli kaynaklarla yapılan elektrik üretiminin çok önemli olduğunu kaydederek, "Yerli kaynakların elektriğe dönüştürülmesi ve bunun kesintisiz bir şekilde yapılması oldukça kritik bir konu. Türkiye'nin arz güvenliğinde yerli kömür gelecek dönemde de önemini koruyacak ve yenilenebilir enerji santrallerinin çalışmaları için gerekli yan hizmetleri sağlayacak. YK Enerji, Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri ile Türkiye'nin elektrik arz güvenliğinde büyük bir öneme sahip." ifadelerini kullandı.
Enerji üretiminin sürdürülebilir ve çevreye uyumlu bir şekilde devam ettirilmesi gerektiğini kaydeden Aşık, şu değerlendirmelerde bulundu:
"YK Enerji çevreyle uyumlu üretimin mümkün olduğunu rehabilitasyon çalışmalarıyla da gösteriyor. Kömür üretiminin sona erdiği maden sahaları başarılı bir şekilde rehabilite edilmiş ve ağaçlandırılmış durumda. Ağaçlandırılan birçok eski maden sahası başarılı bir şekilde doğaya geri kazandırılmış. Taşınan zeytin ağaçları da verim kaybına uğramadan tekrar tarımsal üretime kazandırılmış. Bu örneklerin yaygınlaşmışını bekliyoruz."
Dinç ise Yeniköy ve Kemerköy santrallerinin Türkiye toplam kurulu gücünün yüzde 2,5'ini oluşturduğunu kaydederek, "YK Enerji olarak özelleştirme sonrası hem verimliliğe hem de çevreye yönelik yatırımlarımızı sürdürdük. Özelleştirme sonrası üretim proseslerinin iyileştirilmesine yönelik yatırımlarla birlikte, santrallerimizin kapasite kullanım oranı yüzde 64'ten yüzde 83'e, emre amadelik yüzde 72'den yüzde 88'e yükseldi. Brüt üretim ise 5 bin 221 gigavatsaatten yaklaşık 8 bin gigavatsaate yükseldi." ifadelerini kullandı.